Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, που μάλιστα φαίνεται να προτιμά τις γυναίκες, έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά του εκδηλώνονται νωρίς και μπορεί να διαγνωστεί από τα πρώτα στάδια, κάτι που σημαίνει πως και η θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής.
Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια του…
Εξόγκωμα
Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.
Στις γυναίκες η εμφάνιση του εξογκώματος μοιάζει με το «μήλο του Αδάμ».
Σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλώνει γρήγορα, ενώ κάποιες φορές μπορεί να προκαλεί και πόνο.
Παρόλα αυτά δεν είναι όλοι οι κακοήθεις όγκοι του θυρεοειδούς αδένα ορατοί.
Κάποιων η ανίχνευση δεν είναι ορατή παρά μόνο μετά από ειδικές εξετάσεις.
Πρήξιμο στον λαιμό
Εκτός από το εξόγκωμα το πρήξιμο στον λαιμό που προκαλείται από τη διόγκωση των λεμφαδένων είναι ένα ακόμα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς.
Δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση
Μια δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση χωρίς να συνυπάρχει κρυολόγημα ή κάποια άλλη ίωση, μπορεί να σημαίνει πως αναπτύσσεται κάποιος όγκος στην περιοχή του λαιμού που προκαλεί αυτή την ενόχληση.
Επίμονος βήχας
Ο βήχας που δεν υποχωρεί και που δεν σχετίζεται με ένα κοινό κρυολόγημα ή με κάποια συνηθισμένη ίωση ή ασθένεια μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.
Αλλαγές στη φωνή
Η ξαφνική βραχνάδα που μοιάζει με τη βραχνάδα του κρυολογήματος ή κάποια αλλαγή στη φωνή περισσότερο αντιληπτή, όπως ο τόνος της φωνής, μπορεί να συνδέεται με τον εν λόγω καρκίνο.
Πόνος στον λαιμό και τον αυχένα
Ο πόνος που ξεκινάει από το μπροστινό μέρος του λαιμού και φτάνει μέχρι την περιοχή των αυτιών μπορεί να είναι ύποπτος και να κρύβει τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.
Όμως, μπορεί να σχετίζεται και με κάποια λιγότερο σοβαρή νόσο του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή η οξεία θυρεοειδίτιδα.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν θα πρέπει να μείνει άλυτο.
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ένας ασθενής μπορεί να εκδηλώσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή να νοσήσει χωρίς τα συμπτώματα να έχουν γίνει αντιληπτά.
Ο προληπτικός έλεγχος ειδικά σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο, όπως οι γυναίκες ή σε άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, ιστορικό βρογχοκήλης ή όζων στον θυρεοειδή αδένα, μπορεί να σώσει κυριολεκτικά τη ζωή τους, μιας και αν διαγνωστεί εγκαίρως, θεραπεύεται σχεδόν πάντα.