Πιστεύετε πως οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερη σεξουαλική επιθυμία όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση; Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν μειώνεται η σεξουαλική τους απόδοση και η ικανότητά τους να φτάνουν σε οργασμό, αλλά τείνει να βελτιώνεται κιόλας με την πάροδο του χρόνου!
Η πεποίθηση ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα τελειώνει με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στην κοινωνία μας.
Μεταξύ των αιτιών που προκαλούν σεξουαλικές δυσκολίες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις (…ξηρότητα κόλπου) και ο φόβος της μειωμένης απόδοσης που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.
Ωστόσο, η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση. Αντίθετα μάλιστα εξαλείφονται οι φόβοι για εγκυμοσύνη και η ταλαιπωρία με την εμμηνόρροια.
Τα ταμπού της σεξουαλικότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες
Η σεξουαλική δραστηριότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων εξακολουθεί να είναι ταμπού, ωστόσο, η κοινωνία μπορεί να κατανοήσει ότι ένα ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να διατηρεί μία ενεργή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η εμμηνόπαυση και η μετα-εμμηνόπαυση, όχι μόνο δεν αποτελούν τη λήξη της ενεργούς γυναικείας σεξουαλικής ζωής, αλλά αυτή η απόλαυση μπορεί να γίνει όλο και πιο έντονη και συχνότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Στην πραγματικότητα, αυτό που μπορεί να υποβαθμίσει τη σεξουαλικότητα είναι οι πεποιθήσεις και οι παρανοήσεις σχετικά με την ηλικία και ό,τι αυτή συνοδεύει, όπως η εμμηνόπαυση.
Τρωτά σημεία
Οι σεξουαλικές διαταραχές που μπορεί να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση (κολπική ξηρότητα, δυσπαρευνία και διαταραχές στην επιθυμία), συνήθως προκαλούνται από μία συγκεκριμένη ευπάθεια της γυναίκας και οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες.
Η γυναίκα αισθάνεται ότι χάνει τη θηλυκότητά της και πως έχει γεράσει. Ακόμη, επέρχονται σωματικές αλλαγές, όπως αύξηση του βάρους, το οποίο δυσκολεύεται να χάσει.
Όλα αυτά εξηγούν τους λόγους που αρκετές πέφτουν σε κατάθλιψη κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, καθώς δεν εκδηλώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα στην εμμηνόπαυση.
Ορισμένες, την περνούν πιο ελαφριά και άλλες πιο βαριά, ενώ αρκετές είναι και αυτές που νιώθουν ότι διανύουν μία όμορφη φάση της ζωής τους, χωρίς δραματοποίηση, και για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα καταφεύγουν σε κάποια αγωγή (ακόμη και ορμονική).
Τι πραγματικά αλλάζει με την ηλικία
Έχοντας επίγνωση της ηλικίας τους, οι γυναίκες μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τη σεξουαλική τους ζωή.
Η ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα που επιφέρει η εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους ή να τα μετριάσει, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί τόσο έντονα η σεξουαλική ζωή.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κατά την εμμηνόπαυση συχνά εμφανίζεται αύξηση του βάρους, ξηρότητα στον κόλπο, πόνος κατά τη διείσδυση, κόπωση, ακόμα και καρδιαγγειακά προβλήματα. Φυσικά δεν μένει ανεπηρέαστη και η ψυχολογική κατάσταση.
Μερικές φορές παρατηρείται μία αρνητική στάση που οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη, νοσταλγία στο παρελθόν, φόβο για γήρανση και απαισιοδοξία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό πρόβλημα, η γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό ή κάποιον ειδικό, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να τονώσει τη σεξουαλική της υγεία.
Μείνετε σεξουαλικά ενεργές στην τρίτη ηλικία
Η διατήρηση μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής βοηθά στο να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής και έχει επίσης ισχυρή θετική επίδραση στη γενικότερη ευημερία και στις πνευματικές λειτουργίες, ιδίως στη μνήμη.
Διατηρήστε τη σεξουαλική σας υγεία
Η γνώση και η κατανόηση της εξέλιξης του σώματος και της σεξουαλικότητας με την πάροδο του χρόνου, είναι ήδη ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και την ενεργή δραστηριότητα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η ποιότητα της σχέσης, η διατήρηση της τρυφερότητας και η αντίληψη της επιθυμίας του άλλου, είναι παράγοντες απαραίτητοι για τη σεξουαλική εκπλήρωση.
Το να μάθετε τον εαυτό σας, να γνωρίζετε τις αλλαγές, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας και να τις γνωστοποιείτε στον σύντροφό σας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία της σεξουαλικής σας ζωής.
Συνεπώς, μιλάτε χωρίς ταμπού με τον σύντροφό σας, αναφέροντας τις προσδοκίες που έχετε από αυτόν, καθώς και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και πως αυτές πιθανόν να επηρεάσουν τις ικανότητές σας.
Επίσης μπορεί να εξερευνήσετε νέους τρόπους για να παραμείνετε σωματικά υγιής, ακόμη και αν το σεξ δεν είναι δυνατό.
Αν έχετε αναστολές και δεν τολμάτε να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και συμβουλές από έναν ειδικό.