Πολλά ακούγονται στα social media για την νέα αυτή ουσία που βοηθά στο αδυνάτισμα και υπερπροβάλεται σε tik tok και instagram, τη βερβερίνη.
Η βερβερίνη είναι όμως μία αρχαία ουσία της ανατολικής και της κινέζικης ιατρικής που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια. Ας δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία για το διάσημο πλέον συμπλήρωμα.
Η βερβερίνη είναι ένα αλκαλοειδές που περιέχεται σε φυτά όπως: hydrastis canadensis, το coptis chinensis, το σταφύλι Όρεγκον, το φελλόδενδρο και τον κουρκουμά.
Η βερβερίνη στην αρχαία ανατολική και κυρίως κινέζικη ιατρική ήταν πολύ διαδεδομένη καθώς χρησιμοποιούνταν για λοιμώξεις, φλεγμονές, παθήσεις τους δέρματος αλλά και ως αντιδιαρροϊκό.
Σήμερα, που πολλά σημαντικά στοιχεία της ανατολικής- κινέζικης ιατρικής εξετάζονται από το δυτικό κόσμο για να ανιχνευθούν και δευτερεύουσες δράσεις τους, ή τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η εναλλακτική φυτοθεραπεία να βοηθήσει τις σύγχρονες κοινωνίες, η βερβερίνη δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση.
Ginseng, maca, ashwaghanda, rhodiola, κουρκουμάς, βερβερίνη όλα συμπληρώματα διατροφής με διαπιστωμένη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τι ακριβώς κάνει όμως η βερβερίνη;
Μελέτες έχουν δείξει την αξία της βερβερίνης στη φλεγμονή, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που βοηθά στην ενεργητικότητα μας και το μεταβολικό μας ρυθμό αλλά και στην έμμεση απώλεια βάρους.
Η βερβερίνη έχει επίσης λιποδιαλυτική δράση αλλά και αυξάνει το ρυθμό της γλυκόλυσης, τη διαδικασία δηλαδή, κατά την οποία οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ενέργεια στο σώμα. Τα παραπάνω η βερβερίνη τα πετυχαίνει μέσω βιοχημικών διαδικασιών στον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
Παράλληλα, η δράση της βερβερίνης στα παγκρεατικά κύτταρα αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και βελτιώνουν το γλυκαιμικό δείκτη.
Τέλος, σε μελέτη που διεξήχθη βρέθηκε πως η χρήση περίπου 0,9 γραμμαρίων βερβερίνης ημερησίως μαζί με αμλοδιπίνη είχε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με μεμονωμένη χρήση αμλοδιπίνης.
Συνάμα εξετάζονται οι αντικαρκινικές δράσεις τις βερβερίνης, που φαίνονται σε προκλινικό στάδιο να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες.
Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις, η βελτίωση του γλυκαιμικού δείκτη αλλά και της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη μεταβολική συμπεριφορά του οργανισμού και να βοηθήσουν την ομαλή απώλεια βάρους.
Παρ’ όλ’ αυτά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα συμπληρώματα δεν περνούν τους ίδιους αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας με τα φάρμακα. Οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας ενημερώνονται για την κυκλοφορία τους, δεν τα υποβάλλουν όμως σε κλινικές μελέτες.
Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και να ενημερωνόμαστε από κατάλληλες πηγές πληροφόρησης με επιβεβαιωμένη βιβλιογραφία.
Βιβλιογραφία:
https://www.nccih.nih.gov/health/berberine-and-weight-loss-what-you-need-to-know
Effects of Berberine against Pancreatitis and Pancreatic Cancer – PubMed
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7697704/