Πρόκειται για ένα λαχανικό που σίγουρα δεν φημίζεται για το άρωμά του όμως κάνει τα φαγητά μας νόστιμα.
Το σκόρδο, εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, φημίζεται και για πολλές ακόμα ιδιότητές του.
Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης ενώ έχει πολλές ακόμη ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Ειδικότερα, το σκόρδο:
Καταπολεμά την ακμή
Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μία θειώδη χημική ένωση που έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει τα βακτήρια που προκαλούν σπυράκια στην επιδερμίδα.
Εκτός από την κατανάλωσή του από το στόμα, εάν το σκόρδο εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει να υποχωρήσουν τα σημάδια από τα σπυράκια ή δερματικές αλλεργίες.
Καταπολεμά την τριχόπτωση
Οι θειικές ενώσεις του σκόρδου περιέχουν κερατίνη, ένα απαραίτητο δομικό συστατικό των μαλλιών.
Αντίστοιχη μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή τζελ από σκόρδο σε συνδυασμό με βαλεριανική βηταμεθαζόνη προωθεί την ανάπτυξη νέας τρίχας σε άτομα με αλωπεκία.
Ρίχνει την πίεση
Η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υπέρτασης, καθώς τα συστατικά του σκόρδου έχουν αγγειοδιασταλτική δράση κι έτσι διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος.
Το ωμό σκόρδο έχει παροδική μόνο επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, επομένως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του προβλήματος.
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Το σκόρδο προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL).
Το συμπλήρωμα σκόρδου βοηθά τον οργανισμό να διαλύει ευκολότερα μικρούς θρόμβους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος λόγω απόφραξης των αρτηριών.
Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις
Το σκόρδο ενισχύει τις σωματικές μας αντοχές και περιορίζει την κόπωση έπειτα από την άσκηση.
H κατανάλωση ελαίου από σκόρδο για διάστημα έξι εβδομάδων βοηθά τους καρδιοπαθείς να περιορίσουν τις κρίσεις ταχυπαλμίας και κατ’ επέκταση να παρατηρήσουν βελτίωση στις σωματικές τους αντοχές κατά τη διάρκεια τεστ κοπώσεως.
Συμβάλλει στην υγεία των οστών
Το σκόρδο περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για την καλή πυκνότητα των οστών.
Καρκίνος
Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το σκόρδο δρα ανασταλτικά κατά του καρκίνου.
Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως σε πειράματα πάνω σε ζώα οπότε τα αποτελέσματά του πάνω στον άνθρωπο βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.
Εντούτοις, οι επιδημιολογικές έρευνες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση σκόρδου με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οι κίνδυνοι
Το σκόρδο δεν έχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία ωστόσο είναι σημαντικό να λαμβάνεται σε φυσιολογική ποσότητα.
Ειδικότερα προβλήματα εμφανίζονται όταν καταναλωθούν περισσότερες από 5 σκελίδες την ημέρα.
Στις ποσότητες αυτές το στομάχι αναστατώνεται, δημιουργείται φούσκωμα και καούρα.
Επίσης υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά στο σκόρδο.
Τέλος, όσον αφορά τα σκευάσματα σκόρδου για εφαρμογή στο δέρμα, συστήνεται πριν από την εφαρμογή τους να ζητείται η γνώμη του δερματολόγου, καθώς έχουν υπάρξει περιστατικά όπου δημιουργήθηκαν εγκαύματα.