Υγεία & Ομορφιά
Βιταμίνες D2 και D3, διαφορές και πηγές
Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες D2 και D3 – Διαφορές και Πηγές

Η συμβολή της βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρήσει την καλή κατάσταση των οστών και να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες.

Τόνος για βιταμίνη DΕπίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή κινητικότητα, στο νευρικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Βιταμίνη D και ανεπάρκεια

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί οδηγήσει σε ραχίτιδα, με αποτέλεσμα τα οστά τους να μαλακώνουν και να γίνονται πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Η ανεπάρκειά της στους ενήλικες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεομαλακίας και οστεοπόρωσης, δυο καταστάσεις που επίσης οδηγούν σε μαλακά και εύθραυστα οστά.

Πρόκειται για δύο διαταραχές που οφείλονται στην ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D2 και η D3 είναι οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D2 βρίσκεται στα φυτά και στη μαγιά, ενώ η D3 βρίσκεται σε ζωικές πηγές.

Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο πραγματοποιείται μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες επιτρέπουν στο σώμα να παράγει βιταμίνη D.

Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα συνθέτουν περισσότερη βιταμίνη D από τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα.

Βιταμίνες D2 και D3 – Διαφορές και πηγές

Οι βιταμίνες D2 και D3 ανήκουν στην ίδια οικογένεια βιταμινών, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικές μοριακές δομές.

Η κύρια διαφορά τους είναι ότι η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτά, ενώ η D3 είναι ζωικής προέλευσης.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2 είναι ελάχιστα.

Έτσι οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων ενισχύουν τα προϊόντα τους με βιταμίνη D2 που προέρχεται από τα φυτά.

Αυτά τα τρόφιμα είναι τα γάλατα ζωικής προέλευσης και τα φυτικά γάλατα, όπως το γάλα βρώμης, αμυγδάλου και το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά, τα μανιτάρια και η μαγιά που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου.

Αυτά είναι κάποια από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D2.

Τέλος, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D3 προέρχονται από ζωικές πηγές.

Αυτές είναι ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, τα αυγά, το μοσχαρίσιο συκώτι και το τυρί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά… Ένα Ακαταμάχητο Δίδυμο

admin

Πώς το Μαγνήσιο Συμβάλλει στον Ύπνο;

Evi Makavelou

Συμπληρώματα Διατροφής για τη Γυναίκα

Vasiliki Tsantila

Τρυπτοφάνη – Γιατί Είναι Απαραίτητη;

Evi Makavelou

Κακή Διατροφή – Οι Συνέπειες στα Μαλλιά σας

Evi Makavelou

IMMUVIT® Plus Q10 για Ενίσχυση Σωματικής και Πνευματικής Ενέργειας

Γιατί τα Προβιοτικά σας Κάνουν Καλό;

Evi Makavelou

Πιθανές Αιτίες Πίσω από την Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Προστατέψτε την Καρδιά σας με Συμπληρώματα Διατροφής

admin

Καθαρτικά και Προβιοτικά κατά της Δυσκοιλιότητας

Evi Makavelou

Προβιοτικά vs Καθαρτικά Κατά της Δυσκοιλιότητας

admin

Αντιοξειδωτική Δράση με Ψευδάργυρο και Σελήνιο

admin