«Ο ποπός του μωρού μου είναι κόκκινος και ίσως γι’ αυτό γκρινιάζει και είναι ανήσυχο. Τι αλοιφή να χρησιμοποιήσω για να φύγει γρήγορα αυτός ο ερεθισμός;»
Η κατάλληλη συμβουλή
Χρησιμοποιήστε μία προστατευτική και επουλωτική αλοιφή σε κάθε αλλαγή πάνας και αφού έχετε καθαρίσει τη μηρογεννητική περιοχή με ένα παιδικό γαλάκτωμα καθαρισμού, ξεβγάλετε και στεγνώστε καλά.
Φροντίστε τη συχνή αλλαγή πάνας, τουλάχιστο 6 φορές την ημέρα και καλό θα είναι να αφήνετε το μωρό σας για λίγο χρόνο γυμνό χωρίς πάνα ή τουλάχιστο με ένα βαμβακερό βρακάκι, γιατί οι συνθετικές πάνες επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Το ερύθημα εκ σπαργάνων είναι από τις πλέον συχνές ερεθιστικές δερματοπάθειες στα βρέφη.
Η παρατεταμένη επαφή της εύθραυστης επιδερμίδας του βρέφους με κόπρανα που περιέχουν ένζυμα (τρυπσίνη, λιπάσες, πρωτεάσες…) προκαλεί ερεθισμό όπως και η ουρίνη από τα ούρα.
Οι ερεθιστικές βλάβες εντοπίζονται γύρω από τον ποπό και συχνά στα κορίτσια και στις πτυχές του αιδοίου και προκαλούν πόνο και έντονη ενόχληση, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζουν διαβρώσεις στο δέρμα.
Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται
– Όταν το βρέφος βγάζει δόντια και οι κενώσεις είναι πιο συχνές.
– Οι γαστρεντερίτιδες αυξάνουν τον κίνδυνο ερεθισμού.
– Η αργοπορημένες αλλαγές πάνας ευνοούν την επίδραση στο δέρμα των ερεθιστικών ενζύμων.
– Ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν οινόπνευμα ή αρώματα.
– Το μη καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο.
– Οι πολύ στενές πάνες.
– Η ατοπική προδιάθεση στο βρέφος.
Η αντιμετώπιση
Η ανακούφιση και η επούλωση ενός ερυθήματος εκ σπαργάνων επιτυγχάνεται μέσα σε 2-4 ημέρες με τις κατάλληλες κινήσεις υγιεινής και με τις κατάλληλες κρέμες.
Για τον καθαρισμό στην αλλαγή της πάνας αποφύγετε τη χρήση μωρομάντηλου, γιατί εντείνει τον ερεθισμό λόγω των συστατικών του και λόγω της τριβής.
Το γαλάκτωμα καθαρισμού, το ξέβγαλμα με νερό και το επιμελημένο στέγνωμα είναι η καλύτερη κίνηση.
Η φροντίδα στη συνέχεια συνίσταται σε επάλειψη με μια πάστα νερού που περιέχει σαν βάση, νερό, γλυκερίνη και συστατικά επουλωτικά και αντισηπτικά (οξείδιο του ψευδαργύρου, θειικό ψευδάργυρο ή θειικό χαλκό).
Αν υπάρχει υγρός ερεθισμός φροντίζουμε την περιοχή πριν την εφαρμογή της κρέμας, με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με υδατικό διάλυμα εωσίνης ή με ένα υδατικό διάλυμα πυριτικών αλάτων μαγνησίου με ξηραντική δράση.
Αποφεύγουμε τις πολύ λιπαρές και καλυπτικές κρέμες καθώς και τη χρήση ταλκ, το όποιο συσσωρεύεται στις πτυχές, το δέρμα δεν αναπνέει και το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Τέλος συνιστάται η συχνή αλλαγή πάνας τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, η χρήση πάνας με επικάλυψη από βαμβάκι, και επίσης όσο γίνεται να παραμένει η περιοχή γυμνή χωρίς πάνα για να αερίζεται το δέρμα.
Αν το πρόβλημα επιμένει και δεν βελτιώνεται μετά από 5 ημέρες ή αν υπάρχουν κύστες, φλύκταινες και έντονες διαβρώσεις, συνιστάται η επίσκεψη σε έναν παιδίατρο ή παιδοδερματολόγο, γιατί κατά πάσα πιθανότητα η βλάβη έχει επιμολυνθεί με μύκητες ή βακτήρια και απαιτείται αντιμηκυτιασική ή αντιβιοτική αγωγή.