Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.
Όταν ο οργανισμός παρουσιάζει ανεπάρκεια σε κάποια βιταμίνη, αυτή εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα ακόμα και παθήσεις.
Όμως, το ίδιο επικίνδυνη για τον οργανισμό μπορεί να είναι και η υπέρβαση, δηλαδή όταν η ποσότητα κάποιας βιταμίνης υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Κατά κανόνα ο οργανισμός χρειάζεται μόνο την ημερήσια συνιστώμενη δόση που μπορεί κανείς να τη λάβει από τα τρόφιμα που καταναλώνει σε ημερήσια βάση.
Για τις περισσότερες βιταμίνες με εξαίρεση τη βιταμίνη Α, ο οργανισμός είναι αδύνατο να λάβει από τη διατροφή ποσότητες τέτοιες που να υπερβαίνουν το μέγιστο όριο.
Επειδή όμως μπορεί να συμβεί, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από μια υπερβιταμίνωση;
Βιταμίνη Α
Η υπερβολική συσσώρευση βιταμίνης Α στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, εμετούς, βλάβη στο συκώτι, δυσκοιλιότητα, διαταραχές στην όραση και τον ύπνο, τριχόπτωση, πυρετό, πόνο στα οστά, απώλεια όρεξης, ξηρό δέρμα και ξηρότητα στους βλεννογόνους.
Προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι έγκυες καθώς η υπέρβαση σε βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.
Με τη βιταμίνη Α πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποβεί τοξική.
Το συκώτι και τα ιχθυέλαια από το συκώτι των ψαριών είναι συμπυκνωμένες πηγές ρετινόλης.
Η υψηλή ρετινόλη στο αίμα αναστέλλει τη λειτουργία των κυττάρων που δημιουργούν το νέο οστό και επηρεάζει την ικανότητα της βιταμίνης D στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Βιταμίνη Β6
50 ή περισσότερα mg την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα των άκρων.
Βιταμίνη C
Η υπέρβαση των 1000 mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.
Βιταμίνη D
2000 μονάδες την ημέρα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά, την καρδιά, ενώ μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, εμετό, ναυτία, νοητική υστέρηση στα παιδιά και ανωμαλίες στα έμβρυα.
Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες ή στομαχικές διαταραχές
Πριν τη λήψη βιταμινών μέσω κάποιας μορφής συμπληρώματος ή μέσω μιας ειδικά προσαρμοσμένης διατροφής, θα πρέπει να συμβουλεύεται κανείς τον γιατρό και πιθανότατα να κάνει κάποιες σχετικές εξετάσεις.
Η λήψη πολυβιταμινών από έναν οργανισμό που έχει κανονικές ποσότητες βιταμίνης Α χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να εξασθενήσει τα οστά και να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων και κυρίως του κατάγματος ισχίου.