Υγεία & Ομορφιά
Ανάλογα με τη δυσκολία σχετικά με τον ύπνο, τα βότανα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαρείτε έναν ξεκούραστο και επαρκή ύπνο, αποφεύγοντας φάρμακα
ΔιατροφήΣυμπληρώματα Διατροφής

4 Φυτά για Έναν Καλό Ύπνο

Ανάλογα με τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε σχετικά με τον ύπνο, τα βότανα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαρείτε έναν ξεκούραστο και επαρκή ύπνο, αποφεύγοντας φάρμακα όπως υπνωτικά χάπια, τα οποία θέτουν τον οργανισμό σε σημαντικό κίνδυνο εθισμού και εξάρτησης συνεπώς επιλέξτε βαλεριάνα, λυκίσκο, χαμομήλι και πασιφλόρα.

Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis)

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την αϋπνία αφού ρυθμίζει την εγκεφαλική λειτουργία ώστε να κοιμόμαστε ευκολότερα το βράδυ και να παραμένουμε με καλύτερη νοητική συγκέντρωση και διαύγεια την ημέρα.

Η βαλεριάνα παρουσιάζει επιπλέον οφέλη για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των τριχοειδών και βοηθά στη δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος.

Θα τη βρείτε σε μορφή κάψουλας, τσαγιού ή βάμματος. 

Πασιφλόρα, αγχολυτικό φυτό (Passiflora Incarnata)

Η πασιφλόρα δεν συγκαταλέγεται τόσο στα υπναγωγά βότανα όσο στα αγχολυτικά, παρέχοντας έναν ήρεμο ύπνο σε άτομα που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και επομένως να αποκοιμηθούν, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλα χαλαρωτικά βότανα ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα GABA στον εγκέφαλο, γεγονός που προάγει τη χαλάρωση.

Μια μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση χαμηλής δόσης ως αφέψημα, αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη ύπνου σε υγιείς ενήλικες με ήπιες διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου τους ενώ παράλληλα, έχει φανεί ότι το βότανο μπορεί να βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης από τα οπιούχα φάρμακα, μειώνοντας τα ψυχολογικά συμπτώματα όπως το στρες και την ευερεθιστότητα.

Λυκίσκος για Ήρεμο Ύπνο (Humulus lupulus)

Η λουπουλίνη είναι η ουσία στην οποία, η μπύρα οφείλει το έντονο άρωμά της, την πικρή γεύση και τις χαλαρωτικές της ιδιότητες.

Τα αδενώδη τμήματα των κώνων του λυκίσκου παράγουν μια σκόνη, τη λουπουλίνη που είναι το κύριο δραστικό συστατικό του φυτού και μια σύμπλοκη ουσία, που σχηματίζεται από πολλές κετονικές ενώσεις.

Έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση λυκίσκου μαζί με βαλεριάνα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Χαμομήλι (Matricaria Recutita)

Το χαμομήλι είναι φαρμακευτικό φυτό και επειδή οι ανάγκες δεν καλύπτονται από το αυτοφυές, καλλιεργείται επίσης σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το εκχύλισμά του λαμβάνεται ως σπασμολυτικό, ηρεμιστικό, χωνευτικό, καθώς και εξωτερικά σε φλεγμονές του δέρματος, πληγές, εγκαύματα κ.ά.

  • Ηρεμεί τα νεύρα και ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.
  • Δρα κατά της αϋπνίας, της ανησυχίας και της νευρικής έντασης.
  • Λειτουργεί σαν ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες ενώ είναι και αντισπασμωδικό.

Ενδείκνυται η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση, καθώς δεν έχει κάποια παρενέργεια.

Στα 4 αυτά φυτά θα μπορούσαν να προστεθούν ashwaganda, camelia sinesis, μελισσόχορτο, κράταιγο και πολλά άλλα.

Ανάλογα με τη δυσκολία σχετικά με τον ύπνο, τα βότανα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαρείτε έναν ξεκούραστο και επαρκή ύπνο, αποφεύγοντας φάρμακαΜια πολυκεντρική μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα βαλεριάνας – μελισσόχορτου σε 918 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών που είχαν ανησυχία και δυσκολία στον ύπνο.

Τα συμπτώματα μειώθηκαν με τη βελτίωση να είναι, κατά μέσο όρο, 38%.

Τόσο οι γονείς όσο και οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα ως «πολύ καλή» ή «καλή» (60,5% και 67,7% αντίστοιχα) ενώ δεν εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μια άλλη μελέτη, σε 169 παιδιά με υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή, συνδύασε τα 2 βότανα σε μια δόση 640 mg βαλεριάνας και 320 mg μελισσόχορτου καθημερινά, τις βραδινές ώρες.

Οι αξιολογήσεις από τους γονείς και τους παιδιάτρους, έδειξαν ότι τα προβλήματα εστίασης, υπερκινητικότητας, παρορμητικότητας και ύπνου μειώθηκαν σημαντικά για την πλειονότητα των παιδιών.

Ο συνδυασμός έχει εξεταστεί και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σε μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε το 2020 και περιέλαβε 100 γυναίκες, ηλικίας 50-60 ετών, με διαταραχές ύπνου, ο συνδυασμός 160 mg βαλεριάνας και 80 mg μελισσόχορτου δυο φορές την ημέρα, για ένα μήνα, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων στο 36% της πειραματικής ομάδας και μόνο στο 8% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Τα παραπάνω βότανα αφορούν περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Πάντα όμως να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν καταναλώσετε κάποιο από τα παραπάνω βότανα και μην ξεχνάτε πως ο ιδανικός χρόνος ύπνου είναι τουλάχιστον 7-8 ώρες καθημερινά.

Άννα-Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφική Μαγιά – Ποια Οφέλη Έχει για την Υγεία;

a.alefragkis

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές για το Στομάχι

a.alefragkis

Η Σημασία του Πρωινού στη Διατροφή

yoadmin

Οι Τροφές που δεν Πρέπει να Καταναλώνετε το Βράδυ

Evi Makavelou

Ρύζι το Ωφέλιμο

yoadmin

5 Μαγικές Τροφές για την Κούραση του Φθινοπώρου

yoadmin

Αθηρωμάτωση και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Πρέπει Πραγματικά να Τρώτε Κάθε Δύο Ώρες;

Evi Makavelou

Πώς να Κάνετε Επανεκκίνηση στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Βότανα με Δράση σε Πολλά Γυναικεία Προβλήματα

yoadmin

Συμβουλές για Ισορροπημένη Διατροφή για Όσους Τρώνε Έξω

a.alefragkis

Συμπληρώματα Διατροφής για μια Υγιή Καρδιά

yoadmin