Τα μπαχαρικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Προσθέτουν γεύση στα φαγητά μας, ενώ είναι ιδανική εναλλακτική για να μη βάζουμε παραπάνω αλάτι απ’ όσο χρειάζεται στη μαγειρική μας.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μπαχαρικά που έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και να επιταχύνουν τη διαδικασία του αδυνατίσματος.
Ας δούμε τα πέντε δημοφιλέστερα.
Σκόνη τσίλι
Όσο πιο καυτερό είναι ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερες είναι και οι καύσεις που προκαλεί τον οργανισμό να κάνει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το τσίλι.
Η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό που του δίνει έντονη γεύση, έχει αποδειχτεί πως κινητοποιεί τον μεταβολισμό.
Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτήν τη θεωρία, προέρχεται από επιστήμονες στην Ολλανδία.
Βρήκαν πως μια μικρή μερίδα (2,56 mg καψαϊκίνης) ανά γεύμα ενθάρρυνε το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος.
Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο γευστικά και αρωματικά μπαχαρικά που συνοδεύουν γλυκά και αλμυρά πιάτα και ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Έρευνα έχει βρει πως βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την αύξηση της ινσουλίνης (ορμόνης αποθήκευσης λίπους) μετά το φαγητό.
Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν έναν αριθμό μπαχαρικών, ανάμεσά τους και η κανέλα.
Συμπέραναν πως η προσθήκη αυτού του αντιοξειδωτικού μπαχαρικού σε γεύματα με πολλά λιπαρά αύξησε την ανταπόκριση της ινσουλίνης κατά 20%.
Επίσης βρήκαν ότι μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων – ένα είδος λιπαρών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό – κατά 30%.
Τζίντζερ
Αν και αυτό το αρωματικό μπαχαρικό είναι ευρέως γνωστό για την ανακούφιση που προσφέρει σε ένα πονεμένο στομάχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην απώλεια λίπους.
Το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι γεμάτο με καψαϊκίνη.
Είναι το ίδιο συστατικό που κάνει καυτερές τις καυτερές πιπεριές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή μπορεί να επιταχύνει προσωρινά τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την αυξημένη καύση θερμίδων.
Ακόμη, το τζιντζερ ενισχύει τη θερμική δράση των τροφών και προωθεί την αίσθηση πληρότητας.
Μαύρο πιπέρι
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, η πιπερίνη εμποδίζει τον σχηματισμό νέων λιπωδών κυττάρων.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θέτει σε κίνηση μια μεταβολική αλυσιδωτή αντίδραση που βοηθά στον έλεγχο του λίπους με άλλους τρόπους.
Κουρκούμη
Τέλος, στενός συγγενής του τζίντζερ, η κουρκούμη ή κουρκουμάς είναι βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας.
Το κίτρινο χρώμα προέρχεται από την κουρκουμίνη, ένα φυτοχημικό που αντισταθμίζει άμεσα τις φλεγμονές στο σώμα.
Ακολούθως, η μείωση των φλεγμονών βελτιώνει τη δεκτικότητα του οργανισμού στη λεπτίνη, μια βασική ορμόνη που στέλνει μηνύματα στον μεταβολισμό.