Υγεία & Ομορφιά
Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Διατροφή

Δείτε τι Συμβαίνει στο Σώμα σας Όταν Κόψετε τα Αναψυκτικά

Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και ανθρακικού, στοιχεία που συνδέονται με πολλές παθήσεις για την υγεία.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή τους με μέτρο.

Δείτε όμως τι πρόκειται να συμβεί τον οργανισμό σας, εάν αποφασίσετε να κόψετε εντελώς τα αναψυκτικά:

Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εγκέφαλος

Η ζάχαρη και η καφεΐνη που παίρνετε από ένα αναψυκτικό, σαφώς και θέτει τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και σας βοηθάει προσωρινά να αυξήσετε την προσοχή/εστίασή σας.

Αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Μια μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μάθησης, της μνήμης και της συμπεριφοράς.

Διάφορες άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αναψυκτικών και του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Δόντια

Τα αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του 2013, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις αυτή η ζημιά στα δόντια μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη ενός εξαρτημένου από την μεθαδόνη ατόμου.

Το κιτρικό οξύ στα αναψυκτικά διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα πιο μαλακά και πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και το κιτρίνισμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μάθησης, της μνήμης και της συμπεριφοράς.

Οστά

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών θα μειώσει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Επίσης, όσο λιγότερα αναψυκτικά πίνετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορεί ο οργανισμός σας να μετατρέψει το γάλα (ή άλλες τροφές που κάνουν καλό στα οστά) σε ασβέστιο.

Όσον αφορά τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι ο λόγος που αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες του στομάχου είναι το ενδεχόμενο τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να βλάπτουν τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολύνσεων.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει και τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του πεπτικού.

Ωστόσο και αυτή η θεωρία απαιτεί περισσότερη διερεύνηση.

Μέχρι τότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε όσο δυνατόν περισσότερο τα αγαπημένα μας αναψυκτικά.

Στο κάτω κάτω καλό είναι να θυμόμαστε το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστο» και να το εφαρμόζουμε ακόμη και στην κατανάλωση των αναψυκτικών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fibermaxxing: Η νέα διατροφική τάση – Γιατί να την ακολουθήσουμε;

Akis Karamanos

Συμβουλές για Ισορροπημένη Διατροφή

Evi Makavelou

Τα Οφέλη των Μήλων στην Υγεία

Evi Makavelou

Πώς θα Καταλάβετε ότι δεν Τρώτε Ισορροπημένα;

Evi Makavelou

Προβλήματα Καρδιάς από Κατανάλωση Αναψυκτικών

admin

Εσείς Λαμβάνετε τη Σωστή Ποσότητα Πρωτεΐνης;

Οι πιο Ανθυγιεινές Τροφές στη Διατροφή σας

admin

Ποιες Τροφές Προστατεύουν τον Εγκέφαλο;

admin

Τόφου – Τα Οφέλη που Προσφέρει στην Υγεία

Evi Makavelou

Τροφές που Ενισχύουν τον Μεταβολισμό

Evi Makavelou

Σόγια – Τα Οφέλη της για την Υγεία

«Συναισθηματικό Φαγητό» και Τρόποι για να το Αποφύγετε

admin