Fast food, pizza, burgers, τηγανητές πατάτες, σουβλάκια, αναψυκτικά…
Δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε όλα αυτά τα νόστιμα αλλά ανθυγιεινά junk food.
Επιπλέον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, μια μη ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ανθυγιεινές τροφές έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
Ψυχική υγεία και διατροφή
Ποια είναι η συσχέτιση της ψυχικής υγείας και της διατροφής;
Σύμφωνα με τα πορίσματα μίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Loma Linda στις Ηνωμένες Πολιτείες (Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου 2019 στο “International Journal of Food and Nutrition Sciences”), τα άτομα που δεν τρέφονται σωστά (μη ισορροπημένη διατροφή, junk food, τρανς λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας, συγκριτικά με όσους ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Στοχευμένες διατροφικές παρεμβάσεις
Η πιο πάνω μελέτη βασίστηκε σε μια προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2005 και 2015 από την California Health Interview Survey.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η αιτιώδης συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, αλλά πιστεύουν ωστόσο ότι η πρώτη μελέτη που διεξήχθη αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ ψυχικής ασθένειας και κακών διατροφικών επιλογών.
Η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 240.000 ενήλικες από την Καλιφόρνια.
Μεταξύ αυτών, σχεδόν το 17% βρέθηκε να υποφέρει από κάποια ψυχική ασθένεια, το 13,2% υπέφερε από κάποια μέτρια ψυχική ασθένεια και το 3,7% από πιο σοβαρές μορφές ψυχικών ασθενειών.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και αναψυκτικών.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση ζάχαρης είχε συσχετιστεί με το στρες και τα τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή επεξεργασμένα δημητριακά με κατάθλιψη.
Τα ευρήματα της έρευνας λοιπόν παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις στην κλινική πρακτική, στοχεύοντας πιο ρητά στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σε άτομα με ψυχικές παθήσεις, στις εκπαιδευτικές δομές και σε παχύσαρκα άτομα.
Η σωματική αδράνεια και το πρόχειρο φαγητό παχαίνουν το συκώτι
Τις τελευταίες δεκαετίες, ορισμένες συμπεριφορές εξελίχθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της καθιστικής ζωής και του πρόχειρου φαγητού, με αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου (ξεκινώντας από τον διαβήτη και την παχυσαρκία).
Το συκώτι είναι ένα από τα ζωτικά όργανα που πληρώνει το βαρύ τίμημα αυτού του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Αργά και σιωπηλά, το συκώτι αρχίζει να γεμίζει με λίπος, το οποίο με τα χρόνια εμποδίζει την κανονική λειτουργία του.
Η νόσος Nash, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, επηρεάζει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και αναπτύσσεται ραγδαία.
Η νόσος αυτή προκαλείται αν μη τι άλλο από τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθυγιεινή διατροφή και στα αναψυκτικά.
Αυτή η ηπατική νόσος λοιπόν σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής.
Η μάχη ενάντια στην ηπατική νόσο
Πρέπει λοιπόν να σημειωθεί ότι το αλκοόλ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το συκώτι.
Η σύγχρονη ανθυγιεινή διατροφή, τα τρανς λιπαρά, τα ζαχαρώδη, τα αναψυκτικά, τα junk food και η αποχή από τη σωματική άσκηση… αποτελούν σοβαρή απειλή!
Αναλογιστείτε το κέρδος για την υγεία σας!
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα δεν ωφελούν μόνο στην πρόληψη αυτής της ηπατικής νόσου, αλλά και στην πρόληψη όλων των μεγάλων χρόνιων παθήσεων, π.χ. του διαβήτη, της παχυσαρκία, των καρκίνων, των καρδιαγγειακών παθήσεων, κ.λπ.