Υγεία & Ομορφιά
Λόγοι για να εντάξετε τις ελιές στη διατροφή σας
Διατροφή

Ελιές – Γιατί να τις Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Η ελιά ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών, ένα γένος καρποφόρων δέντρων, το οποίο φύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Από τον καρπό της ελιάς παράγεται το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ελαιόλαδο.

Ελιά και θρεπτικά συστατικάΕλαιόδεντρα υπάρχουν και στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη.

Ο καρπός της ελιάς είναι κυρίαρχο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ελιά και διατροφικά οφέλη

Η ελιά αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι σπουδαίο αντιοξειδωτικό.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε αποτελούν ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών και του καρκίνου.

Οι ελιές επίσης περιέχουν μια γενναία ποσότητα βιταμίνης Α.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος.

Οι ελιές περιέχουν επίσης ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Ακόμη, περιέχουν σίδηρο που τον χρειάζεται το αίμα, φώσφορο που είναι απαραίτητος για γερά οστά και δόντια και κάλιο.

Ελιά – Πολλές θερμίδες, πολλά οφέλη

Η ελιά έχει μέτρια έως υψηλή θερμιδική αξία, αν καταναλωθεί σε αλόγιστες ποσότητες.

Ελιές σε κάθε γεύμαΔέκα μικρές ελιές αποδίδουν περίπου 45-50 θερμίδες, δηλαδή μια ελιά έχει κατά μέσο όρο 5 θερμίδες.

Οι θερμίδες αυτές όμως θεωρούνται ελάχιστες.

Τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών και ο ρόλος τους στη βελτίωση της διαχείρισης της ινσουλίνης από τον οργανισμό και στη διαχείριση του μεταβολισμού της γλυκόζης αντισταθμίζουν το μειονέκτημα των θερμίδων.

Οι ελιές είναι ίσως η καλύτερη ελληνική υπερτροφή μαζί με το μέλι και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά.

Ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αποτελούν πηγή φυτικών ινών.

Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων σοβαρών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Αυξάνουν τη γονιμότητα και ενισχύουν γενικά το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ολεϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό, το οποίο ωφελεί την υγεία της καρδιάς.

Οι ελιές περιέχουν πολυφαινόλες και περιορίζουν το οξειδωτικό στρες.

Αν καταναλώνετε λίγες ελιές πριν από το γεύμα σας, μπορεί να δείτε την όρεξή σας να μειώνεται χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν.

Οι ελιές στέλνουν σήματα γρήγορου κορεσμού στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο.

Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση ελιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής αποτελεί σύμμαχο ομορφιάς και συνολικά καλής υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υγιεινές Τροφές με Πολλές Θερμίδες

Evi Makavelou

Τα Πάντα για τη Δίαιτα Whole30

Evi Makavelou

TOP 14 Aντιοξειδωτικών Τροφών

Φαγητό Μετά τις 8 το Βράδυ – Τελικά Πόσο Παχαίνει;

a.alefragkis

Υγιεινή Μαγειρική – Τεχνικές και Οφέλη

Το Κεφίρ και τα Οφέλη στον Οργανισμό

Evi Makavelou

Πέντε Λόγοι για να Τρώτε Γιαούρτι

Evi Makavelou

Πώς το Αλάτι Βοηθά στην Απώλεια Βάρους;

Evi Makavelou

Οι Κορυφαίες Αντιγηραντικές Τροφές που Χρειάζεστε

Evi Makavelou

Γάλα Γαϊδούρας – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Δημοφιλέστερες Vegan Τροφές

a.alefragkis

Διατροφικοί Μύθοι – Τι Ισχύει και τι Όχι;

Evi Makavelou