Η ελιά ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών, ένα γένος καρποφόρων δέντρων, το οποίο φύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Από τον καρπό της ελιάς παράγεται το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ελαιόλαδο.
Ελαιόδεντρα υπάρχουν και στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη.
Ο καρπός της ελιάς είναι κυρίαρχο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
Ελιά και διατροφικά οφέλη
Η ελιά αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι σπουδαίο αντιοξειδωτικό.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε αποτελούν ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών και του καρκίνου.
Οι ελιές επίσης περιέχουν μια γενναία ποσότητα βιταμίνης Α.
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος.
Οι ελιές περιέχουν επίσης ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν τον μεταβολισμό.
Ακόμη, περιέχουν σίδηρο που τον χρειάζεται το αίμα, φώσφορο που είναι απαραίτητος για γερά οστά και δόντια και κάλιο.
Ελιά – Πολλές θερμίδες, πολλά οφέλη
Η ελιά έχει μέτρια έως υψηλή θερμιδική αξία, αν καταναλωθεί σε αλόγιστες ποσότητες.
Δέκα μικρές ελιές αποδίδουν περίπου 45-50 θερμίδες, δηλαδή μια ελιά έχει κατά μέσο όρο 5 θερμίδες.
Οι θερμίδες αυτές όμως θεωρούνται ελάχιστες.
Τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών και ο ρόλος τους στη βελτίωση της διαχείρισης της ινσουλίνης από τον οργανισμό και στη διαχείριση του μεταβολισμού της γλυκόζης αντισταθμίζουν το μειονέκτημα των θερμίδων.
Οι ελιές είναι ίσως η καλύτερη ελληνική υπερτροφή μαζί με το μέλι και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά.
Ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αποτελούν πηγή φυτικών ινών.
Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων σοβαρών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Αυξάνουν τη γονιμότητα και ενισχύουν γενικά το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ολεϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό, το οποίο ωφελεί την υγεία της καρδιάς.
Οι ελιές περιέχουν πολυφαινόλες και περιορίζουν το οξειδωτικό στρες.
Αν καταναλώνετε λίγες ελιές πριν από το γεύμα σας, μπορεί να δείτε την όρεξή σας να μειώνεται χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν.
Οι ελιές στέλνουν σήματα γρήγορου κορεσμού στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο.
Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση ελιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής αποτελεί σύμμαχο ομορφιάς και συνολικά καλής υγείας.