Τα συμπτώματα του εμφράγματος (κοινώς γνωστό ως καρδιακή προσβολή) είναι συχνά λιγότερο αισθητά σε μια γυναίκα, παρά σε έναν άνδρα.
Μερικές φορές, μάλιστα, δεν υπάρχουν καθόλου «προειδοποιητικά» σημάδια.
Επομένως, θα πρέπει να δίνετε έμφαση σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως προβλήματα στην καρδιά ή την ένδειξη υπερβολικής χοληστερόλης στο αίμα.
– Δώστε προσοχή στα καρδιακά προβλήματα
Αρκετά καρδιακά προβλήματα… χρειάζονται την προσοχή σας, καθώς δύναται να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η ξαφνική και ανεξήγητη δύσπνοια, λόγου χάρη, μπορεί να οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς.
Το σύμπτωμα αυτό, γενικότερα, συνοδεύεται από εκτεταμένο άγχος και έντονη κούραση.
Ο θωρακικός πόνος (κοινώς γνωστός ως πόνος στο στήθος), είναι λιγότερο αισθητός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Ο πόνος αυτός, όμως, μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως:
Το σαγόνι, την πλάτη ή το αριστερό χέρι.
Εάν διαπιστώσετε ότι ο πόνος επιμένει για περισσότερο από 30 λεπτά, τότε θα πρέπει άμεσα να καλέσετε το ΕΚΑΒ για να σας μεταφέρουν στα επείγοντα περιστατικά της πλησιέστερης νοσοκομειακής μονάδας.
– Πόνοι στο στομάχι που αντανακλούν καρδιακά προβλήματα
Οι πόνοι στο στομάχι, ο λόξιγκας, καθώς και οι ναυτίες που συνοδεύονται από εφίδρωση, μπορεί να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα στην καρδιά.
Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Προτείνεται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό καρδιολόγο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συσχέτισης αυτών των συμπτωμάτων με κάποιο πρόβλημα στην καρδιά.
Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπονται, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ασυμπτωματικότητα του εμφράγματος, ειδικά στις γυναίκες με διαβήτη.
Επιπλέον, μετά από μια καρδιακή προσβολή, πρέπει να συνεχίζετε προοδευτικά τη σωματική δραστηριότητα που ασκούσατε μέχρι εκείνη τη στιγμή, ξεκινώντας με ήπια άσκηση, προκειμένου να εκπαιδεύεται με τον καιρό το μυοκάρδιο (ο μυς της καρδιάς) και συνεπώς να περιορίσετε τον κίνδυνο υποτροπής.