Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το πρόβλημα της διαταραχής της στυτικής λειτουργίας, που παλαιότερα μάλιστα έφερε και το κάπως βάρβαρο όνομα «ανικανότητα».
Στην Ελλάδα, περίπου 250.000-500.000 άνδρες αντιμετωπίζουν περιστασιακά ή μόνιμα κάποια παρόμοια δυσκολία, ενώ με ρυθμούς – ρεκόρ αυξάνεται κάθε χρόνο η κατανάλωση φαρμάκων για την αντιμετώπισή της, τα οποία χαρακτηρίζονται πλέον σαν φάρμακα «life style».
Ας ξεχωρίσουμε την ψυχογενή από την οργανική αιτιολογία
Ψυχογενή αιτιολογία υποψιαζόμαστε στους νεότερους άνδρες, όταν η δυσκολία στύσης έχει απότομη έναρξη, είναι περιστασιακή και δεν υπάρχει γνωστό πρόβλημα υγείας.
Εδώ, η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε μειωμένη λειτουργία του παρασυμπαθητικού ή αυξημένη λειτουργία του συμπαθητικού.
Είναι γεγονός ότι οι νεότεροι άνδρες χωρίς πρόβλημα υγείας, πληρώνουν στον ερωτικό τομέα το «άγχος επίδοσης», τα άφθονα ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής, την κατάθλιψη ή μια προβληματική σχέση.
Αντίθετα, την οργανική αιτιολογία υποψιαζόμαστε κυρίως σε άνδρες άνω των 50-60 ετών, αλλά και σε άτομα με συστηματικά νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσο.
Εδώ, οι διαταραχές μπορεί να είναι αγγειακές, νευρογενείς, ορμονικές, ανατομικές, οφειλόμενες σε συστηματική νόσο ή σε φάρμακα.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση του διαβήτη, έχει παρατηρηθεί ότι η εμφάνιση δυσλειτουργίας στη στύση είναι κατά μέσο όρο 4 φορές πιο συχνή στους διαβητικούς άνδρες σε σύγκριση με μη διαβητικούς άνδρες της ίδιας ηλικίας.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι, σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, 50-60% των διαβητικών έχουν πρόβλημα.
Η συχνότητα μάλιστα κυμαίνεται από 9% για τις ηλικίες 20-29 ετών, ενώ αυξάνεται προοδευτικά σε ποσοστό μέχρι και 95% στην ηλικία των 70 ετών.
Πάνω από 50% των ανδρών με διαβήτη παρουσιάζουν για πρώτη φορά προβλήματα στύσης, 10 χρόνια μετά τη διάγνωση του διαβήτη.
Τέλος, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, η δυσλειτουργία της στύσης στους περισσότερους άνδρες είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ψυχογενών και οργανικών αιτιολογικών παραγόντων.
Το «κλειδί» της στύσης
Σήμερα, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η στρατηγική επικοινωνίας των αρμοδίων προς το κοινό – στόχο
Το θέμα είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, γιατί η στυτική δυσλειτουργία παραμένει ένα θέμα “taboo” για τα περισσότερα άτομα, ενώ υπάρχει παράλληλα και έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.
Η αίσθηση είναι ότι η χρήση αυτών των σκευασμάτων δεν γίνεται από άνδρες που έχουν πραγματικό πρόβλημα, αλλά από αυτούς που θέλουν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους επίδοση.
Στο σημείο αυτό, χρειάζεται ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού.
Οι κίνδυνοι από τη διανομή μέσω internet
Είναι γεγονός ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι χρήστες αναζητούν τέτοιου είδους προϊόντα μέσω internet.
Οι αρμόδιες αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ε.Ο.Φ. και οι σύλλογοι του χονδρεμπορίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι τα περισσότερα από τα φάρμακα που διατίθενται μέσω του internet είναι σκευάσματα «μαϊμού», τα οποία στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι αναποτελεσματικά και στη χειρότερη επικίνδυνα για την υγεία.
Η ευθύνη λοιπόν της ενημέρωσης του κοινού ανήκει στους αρμόδιους φορείς!
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ