Τα αντηλιακά, αποτελούν προϊόντα με ειδική σύνθεση, καθώς έχουν ως στόχο την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.
Συγκεκριμένα, εμποδίζουν τη διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και αποτρέπουν ή ελαχιστοποιούν τα βλαπτικά αποτελέσματα που μπορούν να εμφανισθούν, άμεσα ή έμμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ταυτόχρονα, οι ανάγκες κάθε επιδερμίδας είναι διαφορετικές…
Πώς μπορείτε να επιλέξετε λοιπόν το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν;
Αρχικά, καλό θα ήταν να διευκρινιστεί ότι η χρήση του αντηλιακού πρέπει να γίνεται καθημερινά και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ή στην παραλία.
Και αυτό επειδή η επιδερμίδα χρειάζεται συνεχή και καθημερινή προστασία από τις ηλιακές ακτίνες, όπου και αν βρίσκεται!
Το πόσο εύκολα ή δύσκολα η επιδερμίδα έχει την τάση να μαυρίζει αλλά και να καίγεται, εξαρτάται από τον φωτότυπο στον οποίο ανήκει.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον δικό σας, όπως και να ξέρετε τον δείκτη προστασίας που αρμόζει για σας.
Ο φωτότυπος χωρίζεται σε 6 κατηγορίες
Φωτότυπος Ι: κατάλευκο δέρμα, πολλές φακίδες, καίγεται πάντα και δεν μαυρίζει ποτέ, γι’ αυτό κινδυνεύει περισσότερο από εγκαύματα. (SPF 50+)
Φωτότυπος ΙΙ: ανοιχτόχρωμο δέρμα, έχει πολλές φακίδες, καίγεται, αλλά μαυρίζει ελάχιστα. (SPF 50+)
Φωτότυπος ΙΙΙ: ανοιχτόχρωμο προς μέτρια σκούρο δέρμα, έχει λίγες φακίδες, σπάνια καίγεται, αλλά μαυρίζει εύκολα. (SPF 30)
Φωτότυπος IV: σκουρόχρωμο δέρμα, δεν έχει φακίδες, μαυρίζει πάντοτε και πολύ εύκολα, ενώ δεν καίγεται ποτέ. (SPF 30)
Φωτότυπος V: μελαμψό δέρμα, δεν έχει φακίδες, δεν καίγεται ποτέ, μαυρίζει πάντα κάνοντας πολύ βαθύ μαύρισμα, συναντάται σε Ασιάτες. (SPF 20)
Φωτότυπος VI: μαύρο δέρμα (έγχρωμο), δεν έχει φακίδες, δεν καίγεται ποτέ, συναντάται σε νέγρους. (SPF 20)
*Οι παραπάνω τιμές SPF αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες
Η σωστή επιλογή αντηλιακού
– Αν έχετε μικτό-λιπαρό δέρμα, επιλέξτε λεπτόρρευστες oil-free (τζελ, κρέμα) υφές που απορροφώνται άμεσα χωρίς να αφήνουν υπολείμματα.
– Αν έχετε λιπαρό, ακνεϊκό δέρμα, χρησιμοποιήστε ειδικό λεπτόρρευστο αντηλιακό με SPF 30, που απορροφά τη λιπαρότητα και συμβάλλει στη σύσφιξη των πόρων.
– Αν το δέρμα σας είναι κανονικό προς ξηρό, τότε οι πλούσιες, παχύρρευστες υφές (γαλακτώματα, κρέμες) σας ταιριάζουν, καθώς συνδυάζουν ενυδάτωση και προστασία.
– Για τα ευαίσθητα δέρματα με αλλεργική τάση ή ροδόχρου νόσο, θα πρέπει να προτιμώνται ειδικά αντηλιακά.
– Εάν έχετε επιπλέον απαιτήσεις, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει αντηλιακά με αντιοξειδωτικές αντιγηραντικές ουσίες, με ενεργοποιητές μαυρίσματος ή με καλυπτική ιδιότητα για όσους έχουν ακμή, κόκκινες ραγάδες, ευρυαγγείες, φλεβίτιδα, δυσχρωμίες, κ.ά.
– Προτιμήστε επώνυμα προϊόντα, τα οποία θα επιλέξετε με προσοχή, καθώς κυκλοφορούν πολλά αμφιλεγόμενης ποιότητας στο διαδίκτυο μικρής φωτοσταθερότητας ή ακόμα και επικίνδυνα.
Ο δερματολόγος ή ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας προτείνουν ένα καλό και ασφαλές προϊόν.
– Προτιμήστε τα αντηλιακά προϊόντα που αναφέρουν σαφώς ότι διαθέτουν φίλτρα προστασίας για την UVB αλλά και την UVA ακτινοβολία (είδος ακτινοβολίας που ευθύνεται κυρίως για τον καρκίνο του δέρματος).
Αυτό το καταλαβαίνουμε επίσημα, όταν εκτός των άλλων στη συσκευασία αναγράφεται ο ειδικός δείκτης PPD.
Ελένη Μεϊντάνη, Νοσηλεύτρια