Σύμφωνα με τους διατροφολόγους η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη επιλογή και φέτος.
Είναι μια υγιεινή διατροφή, η πιο εύκολη στην εφαρμογή, ενώ έχει κι ως βάση της μερικές από τις καλύτερες πηγές τροφίμων.
Με ρίζες σε έρευνες από τις δεκαετίες του 1950, η μεσογειακή διατροφή είναι εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές δίαιτες στις περιοχές που περιβάλλουν —το μαντέψατε— τη Μεσόγειο Θάλασσα!
Επίσης δεν περιορίζει τις θερμίδες ή δεν αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.
Θα βρείτε πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Βέβαια δεν λείπουν τα θαλασσινά και τα δημητριακά που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.
Γιατί θεωρείται η καλύτερη διατροφή;
Μερικά από τα οφέλη που έχει η μεσογειακή διατροφή είναι ότι βοηθάει την υγεία της καρδιάς κι υποστηρίζει το υγιές βάρος.
Η θέση της στην κορυφή της λίστας με τις πιο εύκολες δίαιτες που πρέπει να ακολουθήσετε οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι δεν βασίζεται σε αυστηρούς περιορισμούς.
Αντίθετα έχει μια ιεράρχηση βασικών ομάδων τροφίμων, ενώ ελαχιστοποιεί ορισμένα συστατικά.
Η πλήρης υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σημαίνει επίσης να αγκαλιάζετε ορισμένες από τις αξίες ενός καλού τρόπου ζωής.
Σε αυτές τις αξίες περιλαμβάνεται το περπάτημα και ο ποιοτικός χρόνος με φίλους ή την οικογένεια.
Στην πράξη θα διαπιστώσετε ότι έχουν ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη.
Πώς να υιοθετήσετε τη μεσογειακή διατροφή;
Για να ξεκινήσετε θα πρέπει σίγουρα να έχετε μερικά προϊόντα στα ντουλάπια της κουζίνας σας.
Το ελαιόλαδο είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής.
Τα λαχανικά είναι επίσης απαραίτητα, όπως και τα δημητριακά και τα όσπρια.
Όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή τρώνε σχεδόν κάθε εβδομάδα φασόλια, ρεβίθια και φακές.
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επιλογές με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά.
Περιλαμβάνει επίσης ορισμένα κρέατα και θαλασσινά.
Τέλος, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε και τα φρέσκα βότανα, όπως ρίγανη, μαϊντανό και βασιλικό.
Αυτά τα φρέσκα βότανα σας επιτρέπουν να δίνετε περισσότερη γεύση στα πιάτα σας και να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι.