Η υπερβολική ζέστη και τα νεογέννητα δεν πάνε μαζί. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα ενημερώσουν τους νέους γονείς στο ταμείο αυτό το καλοκαίρι.
Οι βόλτες με το καρότσι το καλοκαίρι
Οι βόλτες πρέπει να γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, με μια ρυθμιζόμενη ομπρέλα στερεωμένη στο καρότσι. Τοποθετείστε ένα στρώμα ανθεκτικό στη θερμότητα ή τουλάχιστον μια πετσέτα πίσω από την πλάτη του μωρού για να αποτρέψετε την εφίδρωση. Μικροί ανεμιστήρες που τροφοδοτούνται με μπαταρία – επαναφορτιζόμενοι μέσω USB – μπορούν επίσης να συνδεθούν στο καρότσι.ner;
Και έξω από το καρότσι
Μόλις το μωρό σας βγει από το καρότσι, θα πρέπει να φοράει ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για να προστατεύει το πρόσωπο, τον λαιμό και τα αυτιά του. Να είναι ντυμένο όσο το δυνατόν πιο ελαφριά – με κορμάκι ή ακόμα και με πάνα. Σκεφτείτε να του φοράτε λεπτές, ψηλές κάλτσες, κατά προτίμηση με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, για να αποτρέψετε τα ηλιακά εγκαύματα στα πόδια και τις γάμπες.
Τι γίνεται με το αντηλιακό;
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να επιλέγετε ρούχα που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μια υποαλλεργική κρέμα ή λοσιόν που δεν περιέχει άρωμα, αλκοόλ και συντηρητικά για να αποφύγετε αλλεργίες και εφαρμόστε την καλά. Τα σπρέι που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου πρέπει να αποφεύγονται, καθώς η εισπνοή αυτής της ένωσης ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Πώς να ενυδατώνετε σωστά το μωρό
Πριν από τους 6 μήνες, εάν το μωρό σας θηλάζει, είναι καλύτερο να θηλάζετε μόνο. Το μητρικό γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό επειδή περιέχει μεταλλικά άλατα που βελτιώνουν την απορρόφησή του. Εάν το μωρό σας δεν θηλάζει, δώστε προσοχή στην υγιεινή του νερού! Πρέπει να είναι καθαρό, όπως και το μπιμπερό, κάθε φορά που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη μέση του καλοκαιριού, ένα καθαρό μπουκάλι νερό – από το οποίο δεν έχετε πιει – παραμένει πόσιμο για περίπου 12 ώρες αφού ανοιχτεί. Μην έχετε ένα μπουκάλι νερό για όλη την ημέρα! Μπορεί να προκαλέσετε διάρροια, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, αλλά και εξανθήματος από την πάνα εάν η πάνα δεν αλλάξει γρήγορα!
Βάζοντας καλυπτικά στο καρότσι: μια όχι καλή ιδέα
Τοποθετώντας ένα σεντόνι πάνω από την κουκούλα στο καρότσι, το οποίο να κρέμεται μπροστά από το μωρό για να το κρατούν στη σκιά, οι γονείς νομίζουν ότι κάνουν το σωστό, αλλά στην πραγματικότητα βάζουν το μωρό τους σε μια χύτρα ταχύτητας! Το σεντόνι εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα και όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να δούμε το μωρό, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό πιθανών σημαδιών δυσφορίας. Κατά καιρούς, σηκώνουμε το σεντόνι για να δούμε αν όλα είναι εντάξει… Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρει στιγμιαία το παιδί!
Ποια τα σημάδια της θερμοπληξίας σε ένα μωρό
Το κόκκινο, υγρό και ζεστό δέρμα υποδηλώνει ότι το μωρό υπερθερμαίνεται. Τα βρέφη δεν ιδρώνουν όπως εμείς, καθώς το θερμορυθμιστικό τους σύστημα είναι ανώριμο. Όσο πιο μωρά είναι, τόσο χαμηλότερη είναι η ανοχή τους στη ζέστη. Η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται απότομα. Η θερμοκρασία ορισμένων μωρών μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς! Ένα άλλο σημάδι δυσφορίας είναι η γρήγορη αναπνοή του μωρού. Όσο για τη συμπεριφορά τους, αυτή ποικίλλει. Κάποια θα είναι ευερέθιστα και θα κλαίνε πολύ. Άλλα, αντίθετα, θα είναι πολύ νυσταγμένα, ακόμη και απαθή, καταβεβλημένα από τη ζέστη.
Ποια είναι τα σημάδια έκτακτης ανάγκης;
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η επιδερμίδα του βρέφους γίνεται πολύ χλωμή, ακόμη και γκριζωπή. Ένα μερικές φορές παραπλανητικό σημάδι είναι ότι τα άκρα του μωρού μπορεί να είναι κρύα, λόγω τοπικής αγγειοσύσπασης που στοχεύει στην προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος στα ζωτικά όργανα. Η υποτονία, η απώλεια συνείδησης, οι σπασμοί με αύξηση της θερμοκρασίας, η άρνηση θηλασμού και ο έμετος ,θα πρέπει να σας προειδοποιούν για τη σοβαρότητα της πάθησης.
Τι να κάνω;
Σε περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να βάλετε το μωρό σας στη σκιά—όχι κάτω από το παγωμένο κλιματιστικό!—γδύστε το και παρακολουθήστε την αναπνοή, τον τόνο και το χρώμα του. Δροσίστε το απαλά με ένα υγρό πανί ή ένα μπουκάλι ψεκασμού, ειδικά γύρω από τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία—για παράδειγμα, στις πτυχές της βουβωνικής χώρας—και δώστε του νερό να πιει. Εάν είναι κάτω των 6 μηνών και θηλάζει, δώστε του το στήθος σας. Τα κρύα μπάνια θα πρέπει να αποφεύγονται—καθώς και σε περιπτώσεις πυρετού—καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν θερμικό σοκ. Εάν κάνετε μπάνιο, το νερό θα πρέπει να είναι το πολύ ένα ή δύο βαθμούς πιο κρύο από τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού σας.
Και η μητέρα;
Με την έλλειψη ύπνου και την κόπωση, η θερμορύθμιση λειτουργεί λιγότερο καλά. Η ανοχή στη θερμότητα μπορεί να είναι χαμηλότερη. Για να αποφύγετε τη θερμοπληξία ή τη δυσφορία, είναι καλύτερο να μην βγαίνετε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να ακούτε τον εαυτό σας, εκμεταλλευόμενοι τους υπνάκους του μωρού σας, για παράδειγμα, για να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε. Λογικά, οι θηλάζουσες μητέρες θα διψούν περισσότερο στη ζέστη και, ως εκ τούτου, θα πίνουν περισσότερο.
Τι γίνεται με τη μάσκα εγκυμοσύνης;
Το μέλασμα – κοινώς γνωστό ως «μάσκα της εγκυμοσύνης» – είναι μια υπερμελάγχρωση του δέρματος, που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης. Έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σκούρων κηλίδων, υπό την επίδραση του ήλιου, σε εκτεθειμένες περιοχές, γενικά στο πρόσωπο: μέτωπο, ζυγωματικά, μερικές φορές και στα άνω χείλη. Το 50 έως και 70% των εγκύων γυναικών είναι επιρρεπείς σε αυτό, αλλά ο κίνδυνος εξαφανίζεται μετά τον τοκετό με την πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Γι’ αυτό, σε περίπτωση νέας εγκυμοσύνης ή αποβολής, για την αποφυγή των κηλίδων, το δέρμα δεν πρέπει να μαυρίζει καθόλου. Η αυστηρή φωτοπροστασία είναι απαραίτητη. Το αντηλιακό με SPF 50 πρέπει να χρησιμοποιείται ως κρέμα ημέρας και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες. Η καλύτερη λύση είναι να παραμένετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο, να φοράτε καπέλο με πλατύ γείσο και γυαλιά ηλίου.