Υγεία & Ομορφιά
Πυρετός, πόνος και κράμπες στην κοιλιά και το στομάχι είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και των δύο.
Πυρετός, πόνος και κράμπες στην κοιλιά και το στομάχι είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και των δύο.
Πεπτικό ΣύστημαΥγεία

Γαστρεντερίτιδα vs Τροφική Δηλητηρίαση – Έτσι θα τις Ξεχωρίσουμε

Πολλές φορές συνηθίζουμε να συγχέουμε τη γαστρεντερίτιδα με την τροφική δηλητηρίαση.

Κι αυτό επειδή τα συμπτώματά τους μοιάζουν πολύ.

Η πρώτη είναι αποτέλεσμα μιας λοίμωξης, ενώ η δεύτερη προκύπτει από κάτι που φάγαμε, ενδεχομένως ληγμένο, χαλασμένο ή ελαφρώς αλλοιωμένο.

Το γεγονός όμως ότι τις μπερδεύουμε μας κλείνει το δρόμο προς τη σωστή θεραπεία.

Η αλήθεια είναι αυτές οι δύο καταστάσεις συνδέονται αφοί οι ιοί και τα βακτήρια που τις προκαλούν μπορεί να βρίσκονται και στα τρόφιμα και στο σώμα μας.

Η εκδήλωση και των δύο είναι αποτέλεσμα της έκθεσής μας σε κάτι από τα παραπάνω.

Έτσι τα προβλήματα που προκαλούν είναι παρόμοια.

Η γαστρεντερίτιδα προκύπτει μετά από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια ή μεταδίδεται μέσω κάποιου άλλου ατόμου που έχει μολυνθεί.

Είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης του εντέρου από τοξίνες, μικρόβια και ιούς.

Η τροφική δηλητηρίαση προκύπτει όταν ο μικροοργανισμός προσβάλλει τον οργανισμό μέσω κάποιου τροφίμου ή μολυσμένου νερού.

Μικροοργανισμοί αυτοί είναι η σαλμονέλα, ο νοροϊός, το E.coli, ο σταφυλόκοκκος, το καμπυλοβακτηρίδιο και άλλοι περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί.

Η διαφορά τους

Τα συμπτώματά τους είναι και αυτά κοινά.

Πυρετός, πόνος και κράμπες στην κοιλιά και το στομάχι, ναυτία, ρίγη, αίσθημα έντονης κόπωσης, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, επίμονη διάρροια και εμετός.

Επομένως, τίποτα μέχρι εδώ δε μας βοηθάει να καταλάβουμε τι από τα δύο έχουμε.

Αυτό που τις ξεχωρίζει είναι ο χρόνος εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της πρώτης εμφανίζονται μέσα σε 24-48 ώρες μετά την έκθεση στον παθογόνο μικροοργανισμό και διαρκούν αρκετές μέρες έως μία εβδομάδα.

Τα μακαρόνια είναι ανάμεσα στις τροφές που επιτρέπονται και στις δύο περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης εμφανίζονται μέσα σε 2-6 ώρες μετά από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί όμως, μπορεί να εκδηλωθεί και μία μέρα αργότερα.

Επομένως, μετά τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να σκεφτούμε τις πιθανές πηγές μόλυνσης, όπως τι φάγαμε και πότε, ποιον συναντήσαμε, αν είχε μόλις περάσει κάτι αντίστοιχο κλπ.

Η θεραπεία

Ανάλογα με τη διάγνωση και την επικινδυνότητα του ιού συστήνεται και για τις δύο περιπτώσεις ξεκούραση, ενυδάτωση του οργανισμού και αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.

Οι στέρεες τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται.

Συνιστάται η κατανάλωση ρυζιού, φρυγανιάς, σκέτων μακαρονιών, πατάτας, σούπας με κοτόπουλο ή βραστό στήθος από κοτόπουλο, μπανάνας και μήλου.

Τα γαλακτοκομικά και οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται φάρμακα με ιατρική συνταγή για τη γρήγορη ανάρρωση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Απλές Πρακτικές για Καλή Ενέργεια στο Χώρο σας

Τρόποι για να Αυξήσετε την Καλή Χοληστερόλη στο Αίμα σας

Editor6 pharma

Πώς να Αντιμετωπίσετε τη Διάρροια

admin

Καρκίνος του Μαστού και Τροφές που Μειώνουν τον Κίνδυνο

Ηλίαση – Συμπτώματα και Σωστή Αντιμετώπιση

Editor6 pharma

Οι 10 Καλύτερες Τροφές για να Αντιμετωπίσετε τη Δυσκοιλιότητα

admin

Νόσος του Graves – Η πιο Συνηθισμένη Αιτία του Υπερθυρεοειδισμού και τα Συμπτώματά της

Editor6 pharma

Διαχειριστείτε Ανησυχίες για την Υγεία σας

Evi Makavelou

Συχνοί Λόγοι για να Πάτε Οδοντίατρο

Evi Makavelou

Φαρυγγίτιδα και Αμυγδαλίτιδα – Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

Πρόληψη και Θεραπεία της Ακμής με Αιθέρια Έλαια

Τι Σημαίνει να Είναι Κανείς Λιποβαρής και Κίνδυνοι

Evi Makavelou