Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν μελανιές στο δέρμα τους με το παραμικρό χτύπημα.
Σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, καθώς πράγματι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που εμφανίζουν εύκολα μελανιές σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους.
Υπάρχουν όμως και οι μελανιές που εμφανίζονται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αιτία που να τις προκάλεσε.
Ουσιαστικά η μελανιά προκύπτει από το σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, κάτι που συμβαίνει μετά από ένα χτύπημα.
Το σπάσιμο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μικρής ποσότητας αίματος στους ιστούς κοντά στο δέρμα, κάτι που προκαλεί τη μελανιά, η οποία μπορεί να έχει μαύρο, μοβ, μπλε ή κίτρινο χρώμα.
Σιγά σιγά με το πέρασμα των ημερών η μελανιά που έχει προκληθεί από χτύπημα υποχωρεί.
Οι μελανιές που προκαλούνται χωρίς φανερή αιτία και με το παραμικρό δεν πονάνε μεν, αλλά καθυστερούν να φύγουν.
Μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμινών και πιο συγκεκριμένα βιταμίνης Β12 που συμβάλλει στην παραγωγή του αίματος, βιταμίνης C που συμμετέχει στη δημιουργία νέων ιστών και βιταμίνης Κ που παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος.
Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει εύκολα μελανιές.
Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία συχνά καταπονούνται από την έντονη άσκηση με αποτέλεσμα να διαφεύγει μικρή ποσότητα αίματος προς τους ιστούς.
Επίσης, η πολύωρη και συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακή προστασία έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων.
Επίσης διάφορες ορμονικές διαταραχές, όπως αυτές που συντελούνται στην εμμηνόπαυση ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα αιμοφόρα αγγεία κάνοντας το άτομο ευάλωτο στις μελανιές.
Η ηλικία παίζει ρόλο στην εύκολη δημιουργία μελανιών.
Με την πάροδο της ηλικίας το δέρμα λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να είναι πιο εκτεθειμένα προκαλώντας εύκολα και πιο συχνά μελανιές.
Στη συνέχεια, ο λόγος πίσω από τις ανεξήγητες μελανιές μπορεί να είναι η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει κανείς.
Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύκολα μελανιές, μιας και το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο.
Φυσικά αυτός δεν είναι λόγος να διακόψει κανείς τη θεραπεία του πριν συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό που την έχει χορηγήσει.
Επίσης, διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης που επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα είναι μια συχνή αιτία για την εμφάνιση μελανιών με το παραμικρό.
Φυσικά και παθήσεις του αίματος, όπως η θρομβοπενία ή η λευχαιμία αποτελούν αιτίες δημιουργίας μελανιών.
Μια μελανιά που εμφανίζεται μετά από ένα χτύπημα μπορεί να εξαφανιστεί πιο γρήγορα με τη χρήση άρνικας που ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο ή το πρήξιμο.
Η εφαρμογή πάγου στο σημείο του χτυπήματος αμέσως μόλις συμβεί και οι κομπρέσες με με κρύο νερό μπορούν να μειώσουν το μέγεθος της μελανιάς ή να αποτρέψουν τη δημιουργία της.
Μια μελανιά μπορεί να είναι ανησυχητική και να υποδηλώνει κάποιο παθολογικό πρόβλημα όταν συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο για πάνω από 2-3 ημέρες.
Επίσης οι μελανιές που εμφανίζονται ξαφνικά στο πρόσωπο ή την πλάτη χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο χτύπημα χρειάζονται παραπάνω διερεύνηση.