Υγεία & Ομορφιά
Δερματολογία

Μελανιές – Πότε Πρέπει να Ανησυχήσετε;

Τα μελανά στίγματα στο δέρμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας καθώς σχεδόν πάντα έχουμε μία πάνω μας αλλά συνήθως δεν μπορούμε να θυμηθούμε πώς την αποκτήσαμε.

Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι μελανιές οφείλονται σε κάποιο χτύπημα το οποίο προκάλεσε τοπική και πρόσκαιρη αιμορραγία στο εσωτερικό της πληγείσας περιοχής.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς η μελανιά θεραπεύεται από μόνη της μόλις περάσουν λίγες ημέρες.

Ωστόσο, αυτά τα ενοχλητικά και συχνά επώδυνα μελανά σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα μας μπορεί να οφείλονται και σε κάποια σοβαρότερη αιτία που να χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

Συνοπτικά, οι συχνότεροι λόγοι που εμφανίζονται μελανιές στο δέρμα μας είναι οι ακόλουθοι:

Άθληση

Όταν ασχολείστε με έντονη γυμναστική και αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το τένις, οι μικροτραυματισμοί που καταλήγουν σε μελανιές είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Τα ασήμαντα μελανά χτυπήματα που δεν προκαλούν πόνο δεν χρειάζονται ιδιαίτερη θεραπεία οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Εάν όμως συνοδεύονται από έντονο πόνο, οίδημα και δυσκολία στην κίνηση, καλό είναι να ξεκουράσετε την περιοχή, να τοποθετήσετε πάγο στο χτύπημα και να εφαρμόσετε τοπικά αναλγητική ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή.

Ηλικία

Όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είστε, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται ο οργανισμός να θεραπεύσει τα μελανά χτυπήματα.

Ακόμη και ένα ασήμαντο χτύπημα μπορεί επομένως να αφήσει σημάδι, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται όλο και πιο εύθραυστα, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και οι στιβάδες που προστατεύουν τα αγγεία γίνονται πιο ευάλωτες.

Σε περίπτωση μελανιάς που συνοδεύεται από πόνο και οίδημα, αρχικά ξεκουράστε την καταπονημένη περιοχή.

Τοποθετήστε πάγο και τυλίξτε το σημείο με μία καθαρή γάζα.

Στην συνέχεια τοποθετήστε -εάν είναι δυνατό- το τραύμα σε σημείο ψηλότερο από το ύψος της καρδιάς προκειμένου να αποφύγετε το πρήξιμο και τον πόνο.

Λήψη παυσίπονων ή αντιθρομβωτικών χαπιών

Τα αντιθρομβωτικά χάπια και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα δέρμα που μελανιάζει εύκολα, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό διότι τα χάπια αυτά εμποδίζουν την φυσιολογική λειτουργία των αιμοπεταλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για να σταματά η αιμορραγία στον οργανισμό.

Έτσι η μακροχρόνια λήψη τους μπορεί να είναι ο λόγος που μελανιάζετε τόσο εύκολα.

Χαμηλά αιμοπετάλια

Εάν οι μελανιές εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, μπορεί να είναι σημάδι ότι πάσχετε από κάποια αιμοπεταλιακή διαταραχή.

Είναι πιθανόν να έχετε ανεπαρκή αριθμό αιμοπεταλίων ή τα υπάρχοντα αιμοπετάλιά σας, τα οποία βοηθούν την πήξη του αίματος και σταματούν την αιμορραγία, να μην λειτοργούν φυσιολογικά.

Ηπατική νόσος

Εάν το ήπαρ σας νοσεί ή εάν πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια, ενδεχομένως να έχετε λιγότερα αιμοπετάλια από όσα χρειάζεται ο οργανισμός για να εξασφαλίσει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Έτσι, η εμφάνιση μελανών σημείων στο δέρμα που δυσκολεύονται να φύγουν δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Καρκίνος

Οι μελανιές στο δέρμα μπορεί να είναι συμπτώματα και διάφορων τύπων καρκίνου, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα.

Αυτοί οι καρκινικοί τύποι προκαλούν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, όπως κόπωση, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο των οστών ή των αρθρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρείτε στο δέρμα σας μελανιές που δεν έχουν σαφή προέλευση και καθυστερούν να θεραπευτούν, είναι καλό να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φροντίδα Μικροτραυματισμών και Εγκαυμάτων

yoadmin

Η Αποτελεσματική Θεραπεία για τους Μύκητες των Νυχιών

yoadmin

Πώς να Απαλλαγείτε από τα Μαύρα Στίγματα

Evi Makavelou

Οι Λευκές ή Καφέ Κηλίδες στο Δέρμα

yoadmin

Φαγούρα – Πώς να Απαλλαγείτε από Αυτήν;

Evi Makavelou

Μαλλιά και Φθινοπωρινή Τριχόπτωση

Κνίδωση Λόγω Ψύχους – Τι Πρέπει να Κάνετε

Evi Makavelou

Στρες στην Επιδερμίδα – Πώς το Διώχνετε;

Evi Makavelou

Πώς να Αντιμετωπίσετε την Ακμή

yoadmin

Παράγοντες που Γερνούν το Δέρμα σας

Evi Makavelou

Φαγούρα στο Κεφάλι – Ποιες οι Συνηθέστερες Αιτίες που την Προκαλούν

a.alefragkis

Πώς να Αντιμετωπίσετε την Τριχόπτωση;

yoadmin