Υγεία & Ομορφιά
Τα οφέλη του ακτινίδιου στην υγεία
Διατροφή

Γιατί να Εντάξετε τα Ακτινίδια στη Διατροφή σας;

Το ακτινίδιο περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οφέλη των οποίων μπορείτε να αποκομίσετε αν καταναλώνετε το συγκεκριμένο φρούτο σε καθημερινή βάση.

Το ακτινίδιο μάλιστα είναι ένα από τα ελάχιστα φρούτα με τόσα θρεπτικά συστατικά ανά τεμάχιο.

Ακτινίδιο και βιταμίνεςΕπίσης έχει λίγες θερμίδες.

Ένα μέτριο ακτινίδιο δεν ξεπερνά τις 50 θερμίδες.

Καταναλώνοντας 1-2 ακτινίδια την ημέρα θα μπορέσετε να ωφεληθείτε μακροπρόθεσμα.

Θα πρέπει μόνο να τα καταναλώνετε αμέσως μόλις τα κόψετε γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους γρήγορα, ενώ τα ώριμα παρέχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.

Το ακτινίδιο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και Ε που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα.

Αυτές οι δύο βιταμίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.

Επίσης περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ό,τι το πορτοκάλι.

Η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Τα μαύρα σποράκια μέσα στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

Το ακτινίδιο περιέχει και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και η περιεκτικότητά του στο ακτινίδιο είναι σχεδόν σε ίση ποσότητα με αυτή της μπανάνας.

Ο φώσφορος και το μαγνήσιο συνεργάζονται για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Ακτινίδιο και πεπτικό σύστημα

Τα ακτινίδια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

Οι λόγοι για να τρώτε ακτινίδιοΣύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ακτινιδίων συνδέεται με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από ιούς και μικρόβια, ενώ χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Ακτινίδιο και επιδερμίδα

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει φωτεινό δέρμα.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίων δρα ευεργετικά στην καρδιά.

2-3 ακτινίδια την ημέρα μειώνουν σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα.

Επίσης, μειώνουν και τα τριγλυκερίδια.

Έτσι ο οργανισμός προστατεύεται από τις καρδιακές παθήσεις.

Ακτινίδιο και αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης.

Επίσης, είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και κυρίως σε κάλιο που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες μιας υπερβολικής ποσότητας νατρίου.

Αντικαρκινική δράση

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην προστασία του DNA από τις βλάβες.

Ακτινίδιο και αντρική στειρότητα

Το ακτινίδιο περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας έτσι τη στυτική δυσλειτουργία.

Εγκυμοσύνη

Τέλος, η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το κάνει ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις εγκύους, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα.

Ενδείκνυται λοιπόν για τις έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν ακτινίδια προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί μας Κάνει Καλό το Σκανδιναβικό Μοντέλο Διατροφής;

a.alefragkis

Μήπως δεν Τρώτε Πολλούς Υδατάνθρακες;

Evi Makavelou

Οι 5 Τροφές – Εχθροί για την Καρδιά σας

yoadmin

Γάλα και Υγεία: Φήμες και Αλήθειες

yoadmin

Γλυκοπατάτα – Τα Οφέλη της

Evi Makavelou

Ζήστε Περισσότερο Χάρη στα Ωμέγα-3

Eleni Giannopoulou

Hashimoto και ο Ρόλος της Διατροφής

yoadmin

Ω3: Τα οφέλη και οι πηγές των λιπαρών οξέων

Akis Karamanos

Ανθρακούχο Νερό και Οφέλη στην Υγεία

Γιατί Είναι Σημαντική η Υγιεινή Διατροφή;

Evi Makavelou

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που Πρέπει να Πίνετε Περισσότερο Νερό

a.alefragkis

Μπάρες Δημητριακών – Πώς να τις Επιλέγετε;

Evi Makavelou