Υγεία & Ομορφιά
Το καρπούζι στη διατροφή
Διατροφή

Εντάξτε στη Διατροφή σας το Καρπούζι

Το καρπούζι ίσως να είναι το μοναδικό φρούτο που είναι τόσο συνδεδεμένο με το καλοκαίρι.

Είναι γλυκό, δροσερό, έχει ελάχιστες θερμίδες και πολλά οφέλη.

Οι λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας το καρπούζιΚαρπούζι – Ωφελεί την καρδιά

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στις ντομάτες.

Αποτρέπει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και την καρδιά.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη ροή του αίματος και ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς.

Ενισχύει την υγεία των οστών

Τα οφέλη του λυκοπενίου φτάνουν μέχρι τα οστά.

Η δράση του περιορίζει την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, ενώ τα υψηλά επίπεδα καλίου μειώνουν την αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.

Έτσι, βοηθά ώστε οι αρθρώσεις και τα οστά να παραμείνουν υγιή και δυνατά.

Αποτρέπει τον καρκίνο

Το λυκοπένιο συνδέεται και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων, της μήτρας και του εντέρου.

Καρπούζι – Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πλούσιο σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, το καρπούζι μειώνει τις φλεγμονές και ακυρώνει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

Σημαντικό ρόλο και σε αυτήν τη διαδικασία παίζει πάλι το λυκοπένιο.

Για να λάβετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καρπουζιού επιλέγετε τα πιο ώριμα από αυτά.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει την επούλωση των πληγών

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, το καρπούζι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Συμβάλλει επίσης στη γρήγορη επούλωση των πληγών, καθώς τα ένζυμα που σχετίζονται με την παραγωγή κολλαγόνου χρειάζονται βιταμίνη C.

Όταν κάποια τραύματα αργούν να επουλωθούν, τότε πιθανότατα χρειάζεται να αυξήσει κανείς την πρόσληψη βιταμίνης C μέσα από τροφές όπως το καρπούζι, και κυρίως τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Καρπούζι – Ενυδατώνει τον οργανισμό

Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό και είναι γεμάτο ηλεκτρολύτες.

Καταναλώνοντάς το καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά τις μέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, κάτι που σημαίνει ότι αποδίδει ελάχιστες θερμίδες αποτελώντας εξαιρετική επιλογή για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

Κρατά τους μύες και το νευρικό σύστημα σε καλή κατάσταση

Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι το κάλιο και η κιτρουλίνη, που βοηθούν μύες και νεύρα να λειτουργούν σωστά.

Ρυθμίζουν τις συσπάσεις τους και αποτρέπουν το πιάσιμο και τους πόνους στους μύες που προκύπτουν μετά την άσκηση.

Τέλος, ο οργανισμός μετατρέπει την κιτρουλίνη σε αργινίνη, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σχέση της Διατροφής με την Άνοια

Evi Makavelou

Νερό με Τζίντζερ – Τα Οφέλη και οι Πιθανές Παρενέργειές του για την Υγεία

a.alefragkis

Σε Ποιες Τροφές θα Βρείτε Ω3 Λιπαρά Οξέα και Ποια τα Οφέλη τους για την Υγεία;

a.alefragkis

6 Μύθοι για τη Σοκολάτα που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

a.alefragkis

Χούμους – Υγιεινό Σνακ με Πολλά Οφέλη

Evi Makavelou

Παραμείνετε στα Κιλά σας Τρώγοντας τα Πάντα

Evi Makavelou

Η Διατροφή που Καταπολεμά την Κούραση και μας Γεμίζει Ενέργεια

a.alefragkis

Τα Αιθέρια Έλαια στη Διατροφή σας

Eleni Giannopoulou

Καλύτερες Τροφές για Βελτίωση του Ύπνου

Evi Makavelou

Μαγείρεμα – Τα Λάθη που Κάνουν το Φαγητό Ανθυγιεινό

Ζάχαρη και Κορυφαία Φυσικά Υποκατάστατα

Evi Makavelou

Βιταμίνη D: Πότε και Πώς Πρέπει να Χορηγείται

yoadmin