Υγεία & Ομορφιά
Ένας Χειμώνας Χωρίς Γρίπη και Κρυολογήματα
Πρόληψη

Ένας Χειμώνας Χωρίς Γρίπη και Κρυολογήματα

Τον χειμώνα, τα μικρόβια επιτίθενται… γι’ αυτό θα πρέπει να προστατευτείτε και εάν χρειαστεί να υπερασπιστείτε καταλλήλως τον εαυτό σας. Ο σκοπός είναι να αντιμετωπίσετε πιο άνετα τα επώδυνα συμπτώματα, αλλά και για να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Ένας Χειμώνας Χωρίς Γρίπη και ΚρυολογήματαΗ γρίπη

Με την εμφάνιση του πυρετού και της καταρροής, αμέσως λέτε ότι έχετε γρίπη. Αν και τα συμπτώματά σας θυμίζουν τη γρίπη, η γρίπη, ουσιαστικά, και η σοβαρότητά της εξαρτάται από το κάθε στέλεχος (το οποίο διαφέρει κάθε χρόνο).

Έτσι, η γρίπη, στη σοβαρή μορφή της, προκαλεί υψηλό πυρετό, έντονη κόπωση, πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους και γενική αδιαθεσία. Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορεί να παρουσιάσουν επιπλέον επιπλοκές.

Προστασία εμβολίων

Ευτυχώς, υπάρχει ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, διαφορετικό κάθε χρόνο. Αλλά ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από αυτό, προληπτικά, για να αποφύγει τον εγκλεισμό στο σπίτι και την απουσία από τον εργασιακό χώρο.

Το εμβόλιο, ωστόσο, δεν προστατεύει από τους υπόλοιπους ιούς του χειμώνα. Ως εκ τούτου, μπορείτε να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης… και να παρουσιάσετε μία ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, αλλά δεν είναι. Αυτό φυσικά δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Καταπολέμηση ιών

Το κοινό κρυολόγημα και οι διάφορες αναπνευστικές παθήσεις του χειμώνα οφείλονται κυρίως σε ιούς.

Αυτοί οι ιοί είναι δύο ειδών: αυτοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα και οι αναπνευστικοί ιοί που είναι υπεύθυνοι για τα κρυολογήματα, την ιγμορίτιδα, τη βρογχίτιδα, κ.λπ.

Μετάδοση ασθένειας

Οι εποχικοί ιοί μεταδίδονται με διάφορους τρόπους:

  • Μέσω των σταγονιδίων (βήχας ή φτέρνισμα)
  • Μέσω του σάλιου (συμπεριλαμβανομένων των φιλιών)
  • Μέσω της άμεσης επαφής, (π.χ. μέσω της χειραψίας)
  • Μέσω της έμμεσης επαφής (π.χ. το κουμπί του ανελκυστήρα, η λαβή της πόρτας, τα μαχαιροπίρουνα, κ.λπ.
  • Μέσω του αέρα (αερογενώς), ειδικά σε ένα κλειστό δωμάτιο που καταλαμβάνεται από ένα άτομο που νοσεί (π.χ. σε ένα υπνοδωμάτιο, στην αίθουσα αναμονής, κ.λπ.).

Κρυολόγημα ή ρινίτιδα;

Είναι σχεδόν απίθανο να μην κρυολογήσετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από το Νοέμβριο μέχρι το τέλος της άνοιξης, κυκλοφορούν περίπου διακόσιοι διαφορετικοί ιοί, που είναι υπεύθυνοι για περισσότερο ή λιγότερο επώδυνα κρυολογήματα.

Ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος και πονοκέφαλος… Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι αρκετά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, αλλά η συμβουλή του φαρμακοποιού είναι προτιμότερη. Εάν το κρύωμα είναι ήπιο, προτιμήστε φυσικές λύσεις: εισπνοές, γαργάρες, φυσιολογικό ορό.

Από τον λάρυγγα στους βρόγχους

Η ιογενής λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο αναπνευστικό σύστημα…

  • Ρινοφαρυγγίτιδα

Το κοινό κρυολόγημα υποχωρεί και πυροδοτεί τον λαιμό (αίσθηση καψίματος και βήχας).

  • Λαρυγγίτιδα

Οι φωνητικές χορδές είναι πρησμένες και επικρατεί πόνος, ενώ η φωνή ακούγεται βραχνή ή και καθόλου.

  • Ιγμορίτιδα

Η ρινική κοιλότητα επικοινωνεί με τα ιγμόρεια που μπορούν να μολυνθούν με το κοινό κρυολόγημα. Η ιγμορίτιδα προκαλεί πόνο στα μάτια, πονοκέφαλο και πύον κατά το φύσημα της μύτης.

  • Ωτίτιδα

Η ρινική κοιλότητα επικοινωνεί επίσης με τα αυτιά. Το κοινό κρυολόγημα λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε ωτίτιδα.

  • Βρογχίτιδα

Ο βήχας που αρχικά είναι ξηρός γίνεται σταδιακά παραγωγικός. Σε αυτήν την περίπτωση τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση, αλλά από μια ορισμένη ηλικία και μετά ή σε περίπτωση καρδιακής, αναπνευστικής ή καρκινικής νόσου, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.

  • Λοίμωξη αναπνευστικού

Τα συμπτώματα είναι βήχας, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση μπορεί να οφείλονται και σε λοίμωξη του αναπνευστικού από βακτηριακά αίτια (σε 2 έως 3 στις 10 περιπτώσεις). Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα εδώ για να αποφευχθούν μερικές φορές σοβαρές επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Αποφύγετε εκείνους που φτερνίζονται και βήχουν, καθώς και τα φιλιά και τις χειραψίες.Βρογχιολίτιδα, περιορίστε τους κινδύνους

Κάθε χειμώνα, σχεδόν το 30% των παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών επηρεάζονται από βρογχιολίτιδα. Πρόκειται για μία αναπνευστική ασθένεια των μικρών βρόγχων λόγω ενός ευρέως διαδεδομένου και εξαιρετικά μεταδοτικού ιού που μεταδίδεται μέσω του σάλιου, μέσω του φτερνίσματος, κ.λπ.

Ο γιατρός τις περισσότερες φορές συνταγογραφεί συνεδρίες αναπνευστικής φυσιοθεραπείας ή/και βρογχοδιασταλτών για την αποσυμφόρηση των βρόγχων. Έτσι, η επίσκεψη στα επείγοντα και η νοσηλεία σπάνια είναι απαραίτητες. Το παιδί συνήθως θεραπεύεται μετά από 5 έως 10 ημέρες και βήχει για 2-3 εβδομάδες.

Τα κατάλληλα φάρμακα

  • Πυρετός, φλεγμονή, πόνος

Παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη.

  • Πονόλαιμος

Παστίλιες λυσοπαϊνης χωρίς ζάχαρη με γεύση λεμονιού-ευκαλύπτου.

  • Βήχας

Σιρόπι κατά του βήχα (ανάλογα με τον βήχα: ξηρός ή παραγωγικός)

  • Φλεγμονή των ιγμορείων

Αμπούλες ή κάψουλες ευκαλύπτου και αιθέριων ελαίων για εισπνοή

  • Βουλωμένη μύτη

Ρινικές σταγόνες, φακελάκια ή δισκία που περιέχουν αγγειοσυσταλτικά και αντιισταμινικά ή φιαλίδια αποστειρωμένου θαλασσινού νερού.

Η κατάλληλη πρόληψη

Η τήρηση ορισμένων απλών κανόνων υγιεινής και κοινής λογικής αποτρέπει ή περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης…

  • Περιορίστε τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα πολυσύχναστα μέρη.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες μόλυνσης. Μην μοιράζεστε ποτήρια, μαχαιροπίρουνα ή πετσέτες για να σκουπίσετε τα χέρια σας. Αποφύγετε εκείνους που φτερνίζονται και βήχουν, καθώς και τα φιλιά και τις χειραψίες.

  • Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας και να τα πλένετε συχνά.

Τα χέρια είναι αυτά που σας φέρνουν σε επαφή με αντικείμενα, με τους άλλους ανθρώπους και με τον ίδιο σας τον εαυτό. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τα διατηρείτε καθαρά και να τα πλένετε καλά με σαπούνι. Ακόμη και αν χρειάζεται να πλένετε τα χέρια σας δέκα ή είκοσι φορές την ημέρα, να το κάνετε!

Αυτή είναι μία βασική χειρονομία που θα πρέπει να εφαρμόζετε πριν το μαγείρεμα, πριν το φαγητό ή τη φροντίδα ενός βρέφους, μετά το φύσημα της μύτης, όταν βγαίνετε από την τουαλέτα και πάντοτε μετά την αποβίβασή σας από κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται με ένα ήπιο σαπούνι, κατά προτίμηση υγρής μορφής, και να πλένετε καλά τις παλάμες, το επάνω μέρος των χεριών σας, ανάμεσα από τα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα χέρια σας και σκουπίστε τα ταμποναριστά σε μία καθαρή πετσέτα ή με χαρτί μίας χρήσης.

  • Διακοπή του καπνίσματος.

Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτείτε από λοιμώξεις: ο καπνός ερεθίζει και αποδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα.

  • Διατροφή και ενυδάτωση.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας και να τρέφεστε σωστά, ώστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα αναγκαία για τον οργανισμό σας. Το ίδιο σημαντική είναι και η ενυδάτωσή σας.

  • Φορέστε μάσκα.

Αν και δεν είναι πλήρως αποτελεσματική, συνιστάται η χρήση χειρουργικής μάσκας σε περίπτωση σοβαρής επιδημίας, για τη συγκράτηση των σταγονιδίων που είναι φορτωμένα με μολυσματικά σωματίδια. Συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση της μάσκας από άτομα που νοσούν και πρέπει παράλληλα να φροντίζουν ένα βρέφος.

Οι χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης πωλούνται στα φαρμακεία. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε κάθε 4 ώρες ή όταν βρέχονται (όχι απαραίτητα με νερό, αλλά και από το χνώτο και την υγρασία που σχηματίζεται στο εσωτερικό της).

  • Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται, κάθε χρόνο η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), ή με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων ή άλλων χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ σημαντικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προλάβετέ τις Ρυτίδες Χρησιμοποιώντας τα Κατάλληλα Συστατικά

Τρόποι για να Θωρακίσουμε το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα ενάντια στις Ιώσεις

Editor6 pharma

Η Βιταμίνη C και τα Οφέλη της!

Τσιμπήματα από Έντομα και πώς να τα Αντιμετωπίσετε

Απλές Ασκήσεις για να Κρατήσετε σε Φόρμα τη Μνήμη σας

Editor6 pharma

Καρκίνος του Μαστού: Πρόληψη και Διάγνωση

yoadmin

Βγάλτε τους Φακούς Επαφής πριν Πέσετε για Ύπνο

yoadmin

Απλές Συμβουλές για να Αποφύγετε τις Κηλίδες από τον Ήλιο στο Δέρμα σας

Editor6 pharma

Ας Μάθουμε Περισσότερα για τις Φάσεις του Ύπνου

yoadmin

Όλοι οι Τρόποι για να Προετοιμαστείτε για τις Αλλεργίες της Άνοιξης

Editor6 pharma

5+1 Λόγοι για να Επιλέξεις Αντηλιακό από το Φαρμακείο!

Εναλλαγή Κρύου – Ζέστης. Ας Προστατεύσουμε τις Αρτηρίες μας

Eleni Giannopoulou