Υγεία & Ομορφιά
Υγεία

Η Ασφαλής Διαχείριση του Πόνου

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, είτε στην οξεία είτε στη χρόνια φάση του.

Φυσικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τη μέγιστη ασφάλεια και τις λιγότερες παρενέργειες.

Δυστυχώς όμως, καμία φαρμακευτική παρέμβαση δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

Η Ασφαλής Διαχείριση του Πόνου.

Αρχίζοντας από τα πιο απλά παυσίπονα, όπως είναι η γνωστή σε όλους μας παρακεταμόλη, και φτάνοντας σε φάρμακα που απαιτούν ειδική συνταγή για τη χορήγησή τους, όπως είναι τα οπιοειδή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), τα μυοσκελετικά αναλγητικά, τα αναλγητικά για τον νευροπαθητικό πόνο, ακόμη και τα αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά… όλα έχουν παρενέργειες.

Αναφερόμενοι ειδικά στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αυτά είναι αποτελεσματικά γιατί λύνουν το πρόβλημα του πόνου και αυτό έχει τεράστια σημασία για έναν ασθενή που υποφέρει και του οποίου η ποιότητα ζωής επηρεάζεται αποφασιστικά.

Είναι όμως όλα τα ΜΣΑΦ ίδια όσον αφορά τον κίνδυνο για παρενέργειες, και ειδικά για αυτές από το καρδιαγγειακό σύστημα;

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για τα οποία κυρίως υπάρχουν στοιχεία μελετών για την ασφάλεια χορήγησης τους είναι η δικλοφενάκη, η ναπροξένη, η ιβουπροφένη και οι κοξίμπες.

Η συμφωνία των αποτελεσμάτων είναι εντυπωσιακή, με τη δικλοφενάκη και τις κοξίμπες να αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, την ιβουπροφένη να τον αυξάνει σημαντικά λιγότερο και τη ναπροξένη να έχει το καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακής ασφάλειας.

Οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί ένα έμφραγμα ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν περιφερική αποφρακτική αγγειοπάθεια, ανήκουν εξ ορισμού στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άτομα με ελεύθερο ιστορικό καρδιαγγειακών επεισοδίων που μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως καπνιστές, υπερτασικοί, διαβητικοί ή με υπερλιπιδαιμία, ακόμη και αυτοί που απλώς παρουσιάζουν κοιλιακού τύπου παχυσαρκία.

Επιπλέον, σε αυτούς που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών από το γαστρεντερικό σύστημα, θα ήταν εύλογο να συνοδέψουν τη χορήγηση της ναπροξένης και με ένα φάρμακο για το στομάχι.

Γκούμας Γεώργιος, Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές που Βοηθούν στο Φούσκωμα

Evi Makavelou

Ύπνος και Απώλεια Βάρους

Μαλλιά – Τι Προδίδουν για την Υγεία σας

Evi Makavelou

Όσα θα Πρέπει να Γνωρίζετε αν Έχετε Ακμή

Editor6 pharma

Οι Σοβαρότερες Αιτίες που Προκαλούν Πόνο στην Πλάτη

Editor6 pharma

Πόσες Ώρες Πρέπει να Κοιμόμαστε;

Evi Makavelou

Επτά ερωτήσεις σχετικά με τη δυσλιπιδαιμία

Stelios Resitis

Πώς θα Προστατευθείτε από την Άνοια;

Evi Makavelou

Φύλλα Δάφνης και Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Μαστεκτομή – Τι Είναι και πώς Βοηθάει;

Evi Makavelou

Πόνοι αρθρώσεων και Ηλικία

Danae Stratiki

Δείτε Ποια Προβλήματα Υγείας Λύνονται με το Κλάμα

a.alefragkis