Η ρινοφαρυγγίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη, κυρίως διαδεδομένη σε βρέφη και μικρά παιδιά και εκδηλώνεται με ρινική καταρροή και απόφραξη.
Μετά από 2 ημέρες οι ρινικές εκκρίσεις γίνονται ιξώδεις και συχνά βλεννοπυώδεις. Συχνά συνοδεύεται από πυρετό (μέχρι 38,5 ° C, για 4 ημέρες το πολύ), πονόλαιμο, βήχα, δυσκαταποσία, δυσφαγία (ειδικά στα βρέφη), αλλαγές στη συμπεριφορά και διαταραχές του ύπνου.
Μια απλή ρινοφαρυγγίτιδα υποχωρεί χωρίς θεραπεία σε 7 έως 10 ημέρες.
Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παιδίατρο;
Η ρινοφαρυγγίτιδα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική παρακολούθηση, ειδικά εάν το παιδί παρουσιάσει πυρετό.
Μετά από 2-3 ημέρες οι ρινικές εκκρίσεις γίνονται ιξώδεις και συχνά βλεννοπυώδεις. Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθη και δεν μας οδηγούν στο συμπέρασμα επιγενούς λοίμωξης με μικροβιακό παράγοντα και κατ’ επέκταση στη χορήγηση αντιβιοτικού.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες χρίζουν ιατρικής παρακολούθησης, όπως:
– Υψηλός πυρετός (από 38,5 ° C), που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες,
– Πόνος στο φάρυγγα με δυσφαγία,
– Ωταλγία, ωτόρροια,
– Πυώδης επιπεφυκίτιδα, οίδημα βλεφάρου,
– Ιγμορίτιδα και κεφαλαλγίες,
– Δύσπνοια και
– Διαταραχές του πεπτικού συστήματος (διάρροια, έμετος, ανορεξία).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία είναι συμπτωματική και έχει ως στόχο να διευκολύνει την αναπνοή και την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.
Η αποσυμφόρηση του ρινοφάρυγγα είναι το ουσιαστικό βήμα της θεραπείας.
Η απομάκρυνση της ξηρής βλέννης από τη µύτη του µωρού διευκολύνει την αναπνοή του και προλαµβάνει την επιδείνωση της υγείας του από λοιμώξεις, όπως ωτίτιδα ή κάποια παραρρινοκολπίτιδα.
Αν και τα βρέφη δεν είναι συνεργάσιμα και δυσανασχετούν με την όλη διαδικασία καθαρισμού της μύτης, οι ρινικές πλύσεις είναι απαραίτητες τουλάχιστον πριν από κάθε γεύμα, ώστε να διευκολύνεται το μωρό στην λήψη της τροφής του.
Διαλύματα για ρινικές πλύσεις
Ο φυσιολογικός ορός (χλωριούχο νάτριο 0,9%) ρευστοποιεί τις βλέννες και έτσι απομακρύνονται ευκολότερα, αφού υγραίνονται οι μεμβράνες, που έχουν δημιουργηθεί από τη ρινική συμφόρηση.
Ισότονο διάλυμα θαλασσινού νερού
Η περιεκτικότητα του φυσικού θαλασσινού νερού σε μεταλλικά άλατα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και θειϊκά άλατα, καθώς επίσης και σε ιχνοστοιχεία, όπως χαλκός και σίδηρος, προσφέρει προστασία από τις λοιμώξεις.
Με τη χρήση τους καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, ρευστοποιείται η βλέννα και απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών του επιθηλίου και τέλος, ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου.
Επίσης μπορούν να προταθούν
– Αντισηπτικές ρινικές σταγόνες, συμπληρωματικά για να αποφευχθεί η βακτηριακή λοίμωξη.
– Ρινικό σπρέι πρόπολης για την απολύμανση και την αποσυμφόρηση της ρινικής οδού.
– Αντιπυρετικά
Συχνά συνοδά συμπτώματα της ρινοφαρυγγίτιδας είναι ο πυρετός.
Η παρακεταμόλη (60 mg / kg / ημέρα) χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό και αναλγητικό.
Επίσης, χρησιμοποιείται και η ιβουπροφαίνη (20-30 mg / kg / ημέρα).
Προσοχή! Να ακολουθούνται με ακρίβεια τα δοσολογικά σχήματα που προτείνει ο γιατρός ή που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών και να μην υπερβαίνονται οι δόσεις. Χρήσιμος μπορεί να αποβεί για το σκοπό αυτό ο δοσομετρητής που περιέχεται στη συσκευασία του φαρμάκου.
Πρόγνωση
Η αγωγή υπολογίζεται να επιφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων τις επόμενες 2-3 ημέρες από την έναρξή της.
Εάν δεν υπάρξει βελτίωση ή στην περίπτωση που η κατάσταση του παιδιού γίνει πιο σοβαρή, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν το ταχύτερο δυνατό στον παιδίατρο.
Χρήσιμες συμβουλές
– Σε περίπτωση πυρετού, ελαφρύνετε το παιδί από ρούχα και σκεπάσματα και φροντίστε να λαμβάνει αρκετά υγρά.
– Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο περιβάλλον, το οποίο πρέπει να είναι απαλλαγμένο από σκόνη.
Επίσης, οι καπνιστές γονείς πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν να καπνίζουν στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τόσο η σκόνη, όσο και ο καπνός του τσιγάρου αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες για τον εποικισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς.
– Αερίστε καλά το χώρο καθημερινά ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση αερογενώς από τα παιδιά στους γονείς και σε άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Το ποσοστό δευτερογενούς μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στα άλλα μέλη της οικογένειας πλησιάζει το 30%.
– Ελέγξτε τη θερμοκρασία (18 ° C το μέγιστο) και την υγρασία (80-90 %) του χώρου χρησιμοποιώντας υγραντήρες ή απλά ένα βρεγμένο πανί πάνω σε ένα σώμα καλοριφέρ.
Η λειτουργία των κροσσών του ρινικού επιθηλίου είναι περισσότερο αποτελεσματική σε θερμοκρασία άνω των 18ο C και σχετική υγρασία άνω του 50%.
– Μοιράστε τα γεύματα του μωρού σε περισσότερα και καθαρίστε τη μυτούλα του πριν το ταΐσετε ώστε να αναπνέει καλύτερα από τη μύτη και να μη χρησιμοποιεί το στόμα και για να ανασάνει.
Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.y-o.gr