Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, καταγράφει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο και μεταποιημένα κρέατα μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων στις γυναίκες.
Όπως είναι γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι η ηλικία του.
Παράλληλα, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε υγιή τα κύτταρα μας και να αποφύγουμε ορισμένες χρόνιες ασθένειες και καρκίνο.
Εκεί που θα πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της διατροφής, αντί στα μεμονωμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Τα τελομερή αποτελούν δείκτες της γήρανσης και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μήκος τους για να μετρήσουν την κυτταρική γήρανση.
Τι είναι, λοιπόν, τα τελομερή;
Τα τελομερή είναι τμήματα του γενετικού μας κώδικα DNA τα οποία βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας και όταν τα τελομερή μικραίνουν τα κύτταρα μας πεθαίνουν.
Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που παίζει ρόλο στο μήκος των τελομερών καθώς, τα τελομερή ελαττώνουν το μήκος που έχουν κατά τη διάρκεια κάθε κυτταρικού κύκλου.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που βλάπτουν τα κύτταρα είναι περιβαλλοντικοί και τροποποιήσιμοι.
Η κακή ψυχολογία συμβάλλει στη μείωση των τελομερών
Διαπιστώθηκε από ερευνητές ότι το στρες λειτουργεί στον οργανισμό όπως η αύξηση της ηλικίας καταστρέφοντας την τελομεράση και κατ’ έκταση τα τελομερή.
Όσες γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν υψηλά επίπεδα στρες είχαν πολύ μικρότερο μήκος τελομερών.
Το στρες μείωνε τα τελομερή μειώνοντας έτσι τη βιολογική τους ηλικία από 9-17 έτη.
Τα τελομερή ευθύνονται για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε γίνει στο παρελθόν από τους επιστήμονες στην Καλιφόρνια, τα υψηλά επίπεδα στρες κλέβουν χρόνια ζωής από τον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η μείωση της δράσης της τελομεράσης και η σμίκρυνση των τελομερών επιφέρουν πρόωρη γήρανση και αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά ή μολύνσεις.
Σε νεότερη τώρα μελέτη, οι ερευνήτριες του Χάρβαρντ συμφωνούν ότι τα βραχύτερα τελομερή ενέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και κάποιων μορφών καρκίνων.
Η υγιεινή διατροφή διατηρεί μακρύτερα τα τελομερή
Δίαιτες όπως η Μεσογειακή Διατροφή και η Δίαιτα DASH, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικές πρωτεΐνες και περιορίζουν την κατανάλωση ζάχαρης, νατρίου και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος βοηθούν τον οργανισμό να συνεχίσει να διατηρεί μεγαλύτερο μήκος τελομερούς μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων.
Σύμφωνα με την Elissa Epel, που συμμετείχε στη συγγραφή της έρευνας, οι δίαιτες που εμπεριέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες δημιουργούν ένα βιοχημικό περιβάλλον ευνοϊκό για τα τελομερή των κυττάρων.
Σημειώνεται επίσης ότι τα αποτελέσματα ήταν έντονα κυρίως στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr