Δεν την έχουμε ακουστά γιατί έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C.
Ο ιός της ηπατίτιδας D υπάρχει και συνδέεται με την ηπατίτιδα Β καθώς συνυπάρχει μαζί της, εκδηλώνεται και πολλαπλασιάζεται μόνο όταν η ηπατίτιδα Β έχει εκδηλωθεί.
Είναι ο μικρότερος σε μέγεθος ιός που προσβάλλει τον άνθρωπο.
Επομένως, είναι αδύνατο κάποιος να προσβληθεί μόνο από ηπατίτιδα D.
Μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα από μετάγγιση ή χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και από μητέρα που έχει μολυνθεί στο νεογέννητο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν ετησίως από τους δύο ιούς μαζί.
Όλοι όσοι εμπλέκονται στις παραπάνω κατηγορίες αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από ηπατίτιδα D και πιο συγκεκριμένα:
Ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση, ομοφυλόφιλοι άντρες, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, οι σεξουαλικοί σύντροφοι όσων έχουν τον ιό και τα νεογέννητα που οι μητέρες τους έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Επίσης, η ενδοοικογενειακή μετάδοση ευνοείται από τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι.
Πώς εκδηλώνεται
Εμφανίζεται ταυτόχρονα με τον ιό της ηπατίτιδας Β που είναι μια οξεία νόσος με αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Μπορεί όμως να εμφανιστεί οξεία ηπατίτιδα D όχι αμέσως, αλλά σε χρόνιους φορείς ηπατίτιδας B.
Αυτός ο τρόπος εμφάνισης της νόσου είναι και ο συχνότερος.
Οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα D που είναι σχετικά σπάνια ή κίρρωση του ήπατος που εμφανίζεται πολύ νωρίτερα από ό,τι θα εμφανιζόταν σε περίπτωση ύπαρξης μόνο της ηπατίτιδας Β.
Στην εξέλιξη της ασθένειας όμως, μπορεί να έχουμε και εκδήλωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Η κλινική εικόνα της νόσου πάντως, εκτείνεται από την ασυμπτωματική χρόνια λοίμωξη μέχρι την κεραυνοβόλο ηπατική ανεπάρκεια που οδηγεί σε καταστροφή του συκωτιού.
Θεραπεία
Συγκεκριμένη θεραπεία για την ηπατίτιδα D δεν υπάρχει.
Στην πρώτη περίπτωση που συνυπάρχει με την ηπατίτιδα Β, η αυτοΐαση είναι η συχνότερη θεραπεία.
Στη δεύτερη περίπτωση οι ασθενείς προχωρούν σε θεραπεία όταν η ηπατίτιδα έχει πάρει χρόνια μορφή με τη χορήγηση ιντερφερόνης άλφα.
Πρόληψη
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως για να θωρακιστεί απέναντι στην ηπατίτιδα D αρκεί να κάνει το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.
Σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από ηπατίτιδα Β και είναι χρόνιοι φορείς, συστήνεται η αποφυγή όλων όσων αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ηπατίτιδα D.
Άλλα μέτρα προφύλαξης είναι ο σχολαστικός έλεγχος από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας ασθενών με ηπατίτιδα Β, ώστε το αίμα τους να μη χρησιμοποιηθεί σε υγιή άτομα και η χρήση βελόνων και ιατρικών εργαλείων μιας χρήσης από το ιατρικό προσωπικό.