Το καλοκαίρι είναι εδώ και η κινητοποίηση για απώλεια σωματικού βάρους έχει αυξηθεί τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες, σε συνδυασμό πάντα με την ανάγκη για εξάλειψη της κυτταρίτιδας, η οποία απασχολεί κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό.
Διατροφή και Φυσική Δραστηριότητα
Τον πρωταρχικό ρόλο στην απώλεια βάρους παίζει η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου μοντέλου διατροφής, σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Το καλλίγραμμο σώμα ξεκινά «εκ των έσω», κι έτσι μια διατροφή με ποικιλία και ισορροπία θρεπτικών συστατικών εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ένα πρότυπο διατροφής περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και κρέας χαμηλά σε λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λιπαρά ψάρια και φυσικά την αποφυγή τυποποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων, ζάχαρης, αναψυκτικών, λιπαρών τροφών.
Στην ισορροπημένη διατροφή έρχεται να συνεισφέρει και η φυσική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να συνδυάζει την αερόβια άσκηση με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, καθημερινά ή 3-5 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον μία ώρα.
Πως συνεισφέρουν τα Συμπληρώματα Διατροφής
Πλήθος σκευασμάτων κατακλύζουν την αγορά τα οποία υπόσχονται απώλεια βάρους.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αυτών και η κάθε μια έρχεται να καλύψει την ανάγκη του κάθε ατόμου.
Μια μεγάλη κατηγορία αποτελούν τα συμπληρώματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τον μεταβολισμό, όπως για παράδειγμα το πράσινο τσάι.
Ένα τέτοιο σκεύασμα θα ήταν κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί από άτομα με «πεσμένο» σε δραστηριοποίηση μεταβολισμό, όπως άτομα με υποθυρεοειδισμό ή γυναίκες στην προ- ή στην εμμηνόπαυση.
Μια ακόμη κατηγορία αποτελούν οι «λιποδιαλύτες», όπως το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, η καρνιτίνη και η λεκιθίνη, οι οποίοι έχουν μια κλινικά αποδεδειγμένη «λιποτροπική» δράση.
Βοηθούν δηλαδή ώστε το λίπος, είτε το προσλαμβανόμενο από την τροφή, είτε το αποθηκευμένο στο σώμα, να διασπαστεί πιο εύκολα και να οδηγηθεί προς καύση για απελευθέρωση ενέργειας.
Για όσα άτομα αναφέρουν αυξημένη όρεξη για φαγητό, υπάρχουν σκευάσματα που καταστέλλουν αυτή την κατάσταση όπως είναι το χρώμιο, που αποτελεί ρυθμιστή της γλυκόζης και της ινσουλίνης στον οργανισμό, στέλνοντας στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού.
Με τον τρόπο αυτό το άτομο παύει να έχει σε έντονο βαθμό το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερες ποσότητες και να οδηγείται σε απώλεια βάρους.
Μια ακόμη κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία μειώνουν την προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής, είναι αυτά που περιέχουν γλυκομαννάνες.
Πρόκειται για διαλυτές φυτικές ίνες που έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται με την πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού και να προκαλούν κορεσμό, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής και το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο.
Τέλος, μια κατηγορία, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δεν μπορούν να «αντισταθούν» στα γλυκά καθώς και σε λιπαρές τροφές, είναι οι «δεσμευτές» λίπους και σακχάρων.
Αυτοί δρουν δεσμεύοντας μέρος των λιπαρών οξέων και των σακχάρων που καταναλώνονται και τα οδηγούν στην αποβολή από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο, χωρίς να προχωρήσουν σε καύση στο κύτταρο και άρα χωρίς να προσλάβει το άτομο τις θερμίδες τους.
Μείωση της Εμφάνισης της Κυτταρίτιδας
Όσον αφορά την κυτταρίτιδα, βασικός παράγοντας για μείωση της αποτελεί η καλή ενυδάτωση του οργανισμού.
Συστήνεται η επαρκής κατανάλωση νερού, που πρέπει να φτάνει τα 2 λίτρα ημερησίως, αλλά και η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού.
Συμπληρωματικά με τη διατροφή και τη τακτική άσκηση, έρχονται και οι κρέμες εξωτερικής χρήσης.
Πριν χρησιμοποιηθεί η κάθε κρέμα προτείνεται η χρήση ενός απολεπιστικού προϊόντος, το οποίο θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα ανοίξει τους πόρους του δέρματος επιτρέποντας την εισχώρηση της κρέμας.
Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας έχουν συνήθως ως βάση τους τα φύκια τα οποία αποσυμφορίζουν την περιοχή από το τοπικό οίδημα και ενισχύουν την μικροκυκλοφορία, μειώνοντας την εμφάνιση της όψης του φλοιού πορτοκαλιού.
Βασικό συστατικό τους αποτελεί και η καφεΐνη, η οποία διαθέτει κλινικές μελέτες για τη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.
Ανάλογα με την ένταση του προβλήματος, το άτομο θα επιλέξει ένα προϊόν με υψηλή ή χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, με την υψηλή να ενδείκνυται στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.
Η τακτικότητα της χρήσης της κρέμας επηρεάζει το αποτέλεσμα.
Δήμητρα Τζάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Επιστημονική Συνεργάτης medNutrition.gr