Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οδηγεί σε καούρα ή παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Τι φταίει; Ο χαλαρός σφιγκτήρας μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου ο οποίος επιτρέπει (αντί να εμποδίζει) στα οξέα να επιστρέφουν (παλινδρομούν) στον οισοφάγο… ερεθίζοντάς τον;
Ας δούμε 10 συμβουλές οι οποίες θα συμβάλλουν στον περιορισμό της παλινδρόμησης που προκαλεί διάφορα ενοχλητικά και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα την καούρα…
Η καούρα δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στήθος, βραχνή φωνή κατά το ξύπνημα, ξηρό βήχα ή και δυσκολία στην κατάποση.
Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και περιστασιακά, η υιοθέτηση μερικών κανόνων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γαστρεντερολόγο.
10 Συμβουλές
- Αποφύγετε τρόφιμα, ποτά, μπαχαρικά και βότανα που είναι γνωστό ότι ερεθίζουν τον οισοφάγο ή έχουν χαλαρωτική επίδραση στον σφιγκτήρα: εσπεριδοειδή, σοκολάτα, καφεΐνη, τηγανητά, λιπαρά, πικάντικα τρόφιμα, ανθρακούχα ποτά, ντομάτες και σάλτσες από ντομάτα, γάλα, σκόρδο, κρεμμύδια, δυόσμο, μέντα.
- Προφανώς, το κάπνισμα αυξάνει τη γαστρική οξύτητα στο στομάχι. Το ίδιο και το αλκοόλ και δη όταν το στομάχι σας είναι άδειο.
- Αποφύγετε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα: επιλέξτε ελαφρύτερα γεύματα ανά τακτά διαστήματα.
- Το φαγητό είναι απόλαυση! Μην βιάζεστε! Να μασάτε αργά και για αρκετή ώρα το φαγητό σας πριν την κατάποση.
- Εάν έχετε κάποια κιλάκια παραπάνω, είναι απαραίτητο να χάσετε βάρος! Το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στο στομάχι, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέων.
- Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό! Καλό είναι να περιμένετε 3 με 4 ώρες πριν ξαπλώσετε.
- Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μην χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια, ούτε για τα πόδια αλλά ούτε και για το κεφάλι σας. Και αυτό επειδή με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η κοιλιακή πίεση.
- Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα που ασκούν πίεση στην κοιλιά σας.
- Περιορίστε το άγχος και την ένταση. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η πλειονότητα των πεπτικών διαταραχών σχετίζεται με το άγχος. Μάθετε λοιπόν να χαλαρώνετε!
- Εάν λαμβάνετε φάρμακα, μιλήστε με τον γιατρό σας! Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης (π.χ. η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση, κ.λπ.).
Πότε ενδείκνυται η αυτοθεραπεία και πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό;
Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιόξινων για το στομάχι, πωλούνται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία. Η συμβολή τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν γίνεται κατάχρηση.
Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να προορίζονται για περιστασιακά συμπτώματα παλινδρόμησης, ήπιας έως μέτριας έντασης. Ο ρόλος των αντιόξινων είναι να περιορίσει ή να εξουδετερώσει την οξύτητα του γαστρικού υγρού που έχει ήδη εκκριθεί.
Μερικές φορές, τα φάρμακα αυτά εμπεριέχουν και άλλες δραστικές ουσίες, όπως αλγινικό οξύ, που σχηματίζει ένα ιξώδες πήκτωμα στο στομάχι, διοσμεκτίτη, που χρησιμοποιείται ως προσροφητικό του εντέρου, σιμετόνη που μειώνει τον μετεωρισμό, κ.λπ.
Για παράδειγμα, ένα άτομο που καταφεύγει σε αντιόξινα για περισσότερο από 15 ημέρες… θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και αν παρουσιάζει βήχα ενώ ξαπλώνει, εάν οι παλινδρόμηση οξέων επιμένουν ή υποτροπιάζουν ή εάν συνοδεύονται από άλλες ενοχλήσεις.
Ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση (η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διαγιγνώσκεται όταν τα συμπτώματα επαναλαμβάνονται δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) και, εάν είναι απαραίτητο, θα σας προτείνει να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις ή θα σας συνταγογραφήσει κάποια θεραπεία (με αναστολείς αντλίας πρωτονίων).
Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων μειώνουν την έκκριση οξέος στο στομάχι. Το αποτέλεσμα ανακούφισης από τον πόνο μπορεί να εμφανιστεί δύο έως τρεις ημέρες μετά την πρώτη δόση.
Συνήθως συνταγογραφούνται από τον γιατρό, αλλά ορισμένα σκευάσματα που περιέχουν ομεπραζόλη ή παντοπραζόλη πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή, εφόσον φυσικά τα συμπτώματα της καούρας δεν είναι σοβαρά και η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τις 3 εβδομάδες.
Υπάρχουν επίσης και τα αντιισταμινικά τύπου H2 που λειτουργούν μειώνοντας την έκκριση του γαστρικού υγρού. Τα περισσότερα από αυτά συνταγογραφούνται από τον ιατρό, αλλά στα φαρμακεία υπάρχουν και σκευάσματα που δεν απαιτούν συνταγή ιατρού.