Ο καρκίνος του λαιμού είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει π.χ. καρκίνους του λάρυγγα και του φάρυγγα, της υπερώας ή των φωνητικών χορδών.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του καρκίνου του λαιμού;
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται συχνότερα και ποια είναι η πρόγνωσή του;
Καρκίνος του λαιμού: Τα πιο κοινά συμπτώματα
Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να υποδηλώνει η γενική ονομασία «καρκίνος του λαιμού», δεν υπάρχει ένας αλλά πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του φάρυγγα.
Αυτοί διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση της μάζας του καρκινικού όγκου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο φάρυγγας είναι μια ανατομική δομή που βρίσκεται μεταξύ των ρινικών κοιλοτήτων και του λάρυγγα.
Αποτελείται από τον ρινοφάρυγγα, τον στοματοφάρυγγα και τον υποφάρυγγα, καθένας από τους οποίους μπορεί ανεξάρτητα να είναι το σημείο πολλαπλασιασμού των κακοήθων κυττάρων.
Ο καρκίνος του λαιμού οδηγεί συχνά σε πονόλαιμο, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του φάρυγγα.
Διαφέρει από έναν απλό πονόλαιμο στο ότι επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες και δεν μπορεί να ανακουφιστεί από συμβατικές θεραπείες.
Επομένως, η επιμονή αυτού του συμπτώματος σας προειδοποιεί ώστε να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του λαιμού είναι:
- Δυσκολία στην κατάποση: μια απλή ενόχληση αρχικά μπορεί σταδιακά να γίνει επώδυνη λόγω της αύξησης του καρκινικού όγκου.
- Παρουσία λεμφαδένων στον λαιμό.
- Στοματικές πληγές (τύπος έλκους) που δεν επουλώνονται.
- Αλλαγή στη χροιά της φωνής: η φωνή γίνεται πιο βραχνή και η βραχνάδα αυτή παραμένει ακόμη και μετά από 3 εβδομάδες.
Η διάγνωση από έναν ειδικό θα βασίζεται στα παραπάνω συμπτώματα και θα ολοκληρωθεί με ιατρικές εξετάσεις, όπως ινοσκόπηση και βιοψία.
Επιπλέον, ο ειδικός θα εξετάσει τον οισοφάγο και τους πνεύμονες, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής καταναλώνει αλκοόλ και είναι καπνιστής.
Πόνος στον αυχένα και καρκίνος του λαιμού
Εκτός από τα πιο πάνω συμπτώματα, ένας καρκινικός όγκος που βρίσκεται στον λαιμό μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει και πόνο στον αυχένα, ειδικά όταν μεγαλώνει.
Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής αισθάνεται ένα τσούξιμο που θυμίζει μικρά τσιμπήματα, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία ή/και τα νεύρα συμπιέζονται.
Ένας αντανακλαστικός πόνος συχνά συνδέεται και γίνεται αντιληπτός στο επίπεδο του αυτιού.
Ο πόνος στον αυχένα μπορεί επίσης να προκληθεί από:
- Τραχηλική λεμφαδενοπάθεια, δηλαδή όταν οι λεμφαδένες διευρύνονται λόγω του καρκίνου στον λαιμό που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
- Έντονή σύσπαση των μασητικών μυών. Αυτή η ακούσια σύσπαση που εμποδίζει το άνοιγμα του στόματος ονομάζεται τρισμός.
Ο πόνος στον αυχένα που σχετίζεται με αλλαγή στη φωνή, πρησμένους αδένες και/ή πόνο στο αυτί που επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να οδηγήσει σε ιατρική διαβούλευση.
Φαγούρα στον λαιμό: Ιογενής νόσος ή καρκίνος;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο κνησμός στον λαιμό είναι αποτέλεσμα λοίμωξης που προκαλείται από ιό και σπανιότερα από βακτήρια.
Γενικά, αυτός ο τύπος παθολογίας απαιτεί μόνο συμπτωματική θεραπεία για την ανακούφιση των κλινικών εκδηλώσεων εν αναμονή της επούλωσης.
Αλλά εάν η αίσθηση κνησμού στον λαιμό αντιστέκεται στις «κλασικές» θεραπείες και τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται εκ του φυσικού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για τον εντοπισμό πιθανού καρκινικού όγκου στον φάρυγγα.
Πράγματι, ο καρκίνος του λαιμού μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση για την εμμονή της φλεγμονής του λαιμού.
Η υποψία θα είναι ισχυρότερη μόνο εάν τα συμπτώματα συνοδεύονται π.χ. από δυσκολία στην κατάποση ή δυσκολία στην αναπνοή.
Καρκίνος του λαιμού: Ηλικία και πρόγνωση
Η ηλικία εμφάνισης του καρκίνου του λαιμού κυμαίνεται μεταξύ 50 και 74 ετών, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 71 έτη.
Όπως συμβαίνει και με όλους τους καρκίνους, η έγκαιρη διάγνωση δίνει περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες ίασης.
Όσο πιο αργά εντοπιστεί ο καρκίνος στον λαιμό, τόσο λιγότερο θετική θα είναι και η πρόγνωση.
Επομένως, είναι προτιμότερο ο καρκίνος του λαιμού να αντιμετωπίζεται στο στάδιο Ι, δηλαδή όσο ο όγκος δεν έχει επεκταθεί πάρα πολύ.
Στα στάδια III και IV, η θεραπευτική στρατηγική μπορεί να είναι πιο περίπλοκη στην ανάπτυξη, καθώς η μάζα του όγκου μπορεί ενδεχομένως να έχει φτάσει σε άλλα σημεία, όπως π.χ. στις φωνητικές χορδές.
Σε περίπτωση μετάστασης σε άλλα όργανα του σώματος, οι πιθανότητες επιβίωσης θα είναι μόνο 32% στα επόμενα πέντε χρόνια.