Υγεία & Ομορφιά
Μια Κούρα Βιταμινών για τον Χειμώνα.
Μια Κούρα Βιταμινών για τον Χειμώνα.
Υγεία

Μια Κούρα Βιταμινών για τον Χειμώνα

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις τώρα το φθινόπωρο, απαιτεί λύσεις για την καταπολέμηση της κούρασης αλλά και των εποχικών ιώσεων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα και οι «εχθροί» του

Όπως γνωρίζουμε, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να μας «υπερασπίζεται» απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που εισβάλουν στον οργανισμό.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η κακή διατροφή, η χρόνια κούραση και το χρόνιο στρες, μπορούν να το αποδυναμώσουν. Ορισμένες συνήθειες έχουν επίσης αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το κάπνισμα.

Στον αντίποδα, η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση δρουν ευεργετικά για το ανοσοποιητικό.

Μια Κούρα Βιταμινών για τον Χειμώνα.

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι εποχές που το ανοσοποιητικό σύστημα «δοκιμάζεται». Ανάμεσα στους συχνότερους ιούς που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο είναι οι ιοί που ευθύνονται για τις ρινοφαρρυγγίτιδες και τις αμυγδαλίτιδες.

Ο ιός της γρίπης και οι γαστρεντερίτιδες είναι επίσης υπεύθυνοι για τις ετήσιες επιδημίες. Αλλά αυτή τη χρονιά, η πιο μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην COVID-19, η οποία δεν έχει εποχικότητα, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και για την οποία δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ούτε φάρμακο.

Διατροφή

Η σημασία της σωστής διατροφής είναι πολύ μεγάλη για την προστασία σας έναντι των ασθενειών του χειμώνα, καθώς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Άσκηση και ξεκούραση σε ισορροπία

Βιβλιογραφικά δεδομένα συσχετίζουν τον ανεπαρκή ύπνο με αύξηση των λοιμώξεων. Ο ποιοτικός ύπνος, λοιπόν, σε συνδυασμό με άσκηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενή-πελάτη σας, θα τον βοηθήσει να θωρακίσει τον οργανισμό του.

Τήρηση κανόνων υγιεινής

Απλές κινήσεις, όπως το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των ιώσεων.

Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλη Νοεμβρίου).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Οι απαραίτητες βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Οι βιταμίνες C και D έχουν συνδεθεί περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

H βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και συνένζυμο για μια οικογένεια βιοσυνθετικών και ρυθμιστικών ενζύμων.

Χρησιμοποιείται σε μορφή συμπληρώματος, τόσο για την προφύλαξη, όσο και για την αγωγή κατά τη διάρκεια των ιώσεων.

Επειδή πρόκειται για υδατοδιαλυτή βιταμίνη που αποβάλλεται ταχέως μέσω των ούρων, γι’ αυτό σκευάσματα ελεγχόμενης αποδέσμευσής της μπορεί να αυξήσουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Θεωρείται ασφαλής βιταμίνη, με παρενέργειες που εμφανίζονται σε εξαιρετικά υψηλές ημερήσιες δόσεις.

Γνωστή κυρίως για τον ρόλο της στον μεταβολισμό φωσφόρου και ασβεστίου, η βιταμίνη D, θεωρείται επίσης ότι παρεμβαίνει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσφατα, πολλές μελέτες συσχέτισαν τα επίπεδα της βιταμίνης D με την έκβαση των ασθενών με COVID-19. Ειδικά για τη χώρα μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον 6 στους 10 Έλληνες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Μια βασική αιτία για αυτό φαίνεται πως είναι, ότι οι Έλληνες υπερεκτιμούν την αφθονία ηλιακού φωτός στην πατρίδα μας, θεωρώντας ότι η έκθεση στον ήλιο καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 20-30 λεπτά την ημέρα, δεν εξασφαλίζει επάρκεια, αν δεν συνδυάζεται με πρόσληψη βιταμίνης D σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, η δοσολογία της βιταμίνης D που συστήνεται είναι: για μωρά μικρότερα του ενός έτους 400 Μονάδες (IU) / Ημέρα. Για παιδιά και εφήβους 1000 Μονάδες (IU) / Ημέρα και για ενήλικες 2000-4000 Μονάδες (IU) / Ημέρα.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 θεωρείται ότι είναι διπλός.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 θεωρείται ότι είναι διπλός.

  • Πρώτον, η βιταμίνη D υποστηρίζει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο αναπνευστικό επιθήλιο, καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανή τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 και την ανάπτυξη συμπτωμάτων COVID-19.
  • Δεύτερον, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης σε λοίμωξη με SARS-CoV-2, το οποίο έχει θετική επίδραση στην έκβαση των ασθενών, καθώς η υπέρμετρη φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε συστηματικές εκδηλώσεις που αυξάνουν τη βαρύτητα και τις επιπλοκές της νόσου. Οι ειδικοί, βέβαια, τονίζουν ότι η βιταμίνη D δεν μπορεί να θεωρηθεί προληπτική ή θεραπευτική θεραπεία για τη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο με πολλές δράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ο ρόλος του στο ανοσοποιητικό είναι σπουδαίος, καθώς αποτελεί τμήμα της υπεροξειδικής δισμουτάσης, που είναι ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού και επιπλέον ασκεί προστατευτική δράση έναντι των λοιμώξεων.

Πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή είναι τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια κ.ά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τον ψευδάργυρο, βάση της ελληνικής νομοθεσίας, είναι 10mg.

Εχινάκεια

Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η εχινάκεια. Η μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση εχινάκειας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην άποψη ότι καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα και τις λοιμώξεις που αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό, καθώς τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις στο φυτό. Αντενδείκνυται η λήψη από άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, φυματίωση ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

H πρόπολη είναι η ρητινώδης ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης.

Πρόπολη

H πρόπολη είναι η ρητινώδης ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης. Πλούσια σε φλαβονοειδή, φαινόλες και τερπένια, διαθέτει αντιβιοτικές, βακτηριοστατικές, αντιιικές και ανοσοτροπικές ιδιότητες. Η χρήση της εμφανίζει θετικά αποτελέσματα στις φλεγμονές των βλεννωδών μεμβρανών του στόματος και του ρινοφαρυγγικού συστήματος.

Προβιοτικά

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης, το έμβρυο παραλαμβάνει πλήθος προβιοτικών, τα οποία αναπτύσσονται δημιουργώντας τη γνωστή «εντερική χλωρίδα». Αυτή παράγει ουσίες ικανές να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, να παράγουν φυσικά αντισώματα και βιταμίνες, και να διασπούν ίνες και τροφικά κατάλοιπα.

Άρα, τα προβιοτικά μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατέψουν από πιθανές μολύνσεις. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, τα προβιοτικά καταστρέφονται λόγω κακής διατροφής, στρες, φαρμάκων, αλκοόλ. Έτσι, η λήψη ενός προβιοτικού είναι σημαντική κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σοφία Καραϊσκου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τενοντίτιδα – Πώς Προκαλείται;

Γιατί να Πίνετε Περισσότερο Νερό

Evi Makavelou

Ο Ρόλος του Αλκοόλ στο Ήπαρ και Άλλες Αρνητικές Συνέπειες

Evi Makavelou

Η Σπαστική Κολίτιδα και τα Συμπτώματά της

Μαγειρική Σόδα για Λευκά Δόντια – Οι Συμβουλές Κλειδιά

Ο Ευκάλυπτος και οι Ιδιότητές του

Πώς να Περιποιηθείτε τα Μάτια σας και να Ενισχύσετε την Όρασή σας;

Editor6 pharma

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Editor6 pharma

Οι Πιθανές Αιτίες που Μπορεί να Προκαλέσουν Τρέμουλο στα Χέρια

Editor6 pharma

Νόσος του Graves – Η πιο Συνηθισμένη Αιτία του Υπερθυρεοειδισμού και τα Συμπτώματά της

Editor6 pharma

Σκασμένα Χείλη το Καλοκαίρι – Πώς θα τα Θεραπεύσετε

Evi Makavelou

Πόδια, Δάχτυλα και Υγεία

Evi Makavelou