Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το δωμάτιο όπου βρίσκονται, καθώς και την τουαλέτα.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τον καθαρισμό των επιφανειών που έχουν μολυνθεί με κάποιο κοινό απολυμαντικό δύο φορές την ημέρα.
Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης.
Οι ερευνητές, από τα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου εξέτασαν τα δωμάτια τριών ασθενών που παρέμεναν σε καραντίνα.
Το ένα δωμάτιο εξετάστηκε πριν καθαριστεί, ενώ τα άλλα δύο αφού είχαν απολυμανθεί.
Ο ασθενής το δωμάτιο του οποίου εξετάστηκε πριν τον καθαρισμό είχε απλώς βήχα, ενώ οι άλλοι δύο πιο σοβαρά συμπτώματα.
Παρά τα ήπια συμπτώματά του ο πρώτος ασθενής μόλυνε 13 από τις 15 επιφάνειες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, όπως ήταν η καρέκλα, το παράθυρο και το πάτωμα του δωματίου.
Όσον αφορά, δε, την τουαλέτα, ίχνη του ιού υπήρχαν σε τρεις από τις πέντε επιφάνειες που ελέγχθηκαν – ανάμεσά τους η λεκάνη και ο νιπτήρας.
Ωστόσο, τα δείγματα από τον αέρα του δωματίου βγήκαν αρνητικά, ενώ αυτά που ελήφθησαν από τον εξαερισμό θετικά, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του συστήματος εξαέρωσης.
Από την άλλη πλευρά, τα δωμάτια που ελέγχθηκαν αφού προηγουμένως είχαν απολυμανθεί δεν είχαν ίχνη του ιού.
Μέσω της έρευνας αυτής, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» του Covid-19.