Υγεία & Ομορφιά
ω3 λιπαρά οξέα
ΔιατροφήΣυμπληρώματα Διατροφής

Ω3: Τα οφέλη και οι πηγές των λιπαρών οξέων

ΤΙ είναι τα ω3 λιπαρά οξέα; Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συχνά καλούμενα και «καλά» λίπη. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη τους καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράξει από μόνος του. Οι 2 κύριοι τύποι ω3 λιπαρών οξέων είναι τα γνωστά πλέον στο ευρύ κοινό EPA (εικοσαπεντανοΪκό οξύ) και το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Γιατί να πάρω ω3; Τα ω3 λιπαρά έχουν σημαντικότατα οφέλη για την υγεία που μας αφορούν όλους.
  • Μείωση της φλεγμονής. Τα ω3 μειώνουν τη φλεγμονή και αποφορτίζουν το ανοσοποιητικό από το επιπρόσθετο φορτίο της αντιμετώπισης των φλεγμονών κάθε τύπου, επιτρέποντας του να ασχοληθεί με λοιμώξεις και ξενοβιοτικά.
  • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Μέσω της μείωσης των τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής τα ω3 αποφέρουν συνολικά ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και επιτρέπουν στην καρδιά να εργάζεται σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς να επιβαρύνεται.
  • Βελτίωση μνήμης και γνωσιακών ικανοτήτων. Ο εγκέφαλος μας είναι γεμάτος από αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Όσο πιο καθαρά και υγιή είναι αυτά τα αγγεία, τόσο καθαρότερο αποτύπωμα θα έχει ο εγκέφαλος, ο οποίος «τροφοδοτείται» με καθαρό τρόπο.
  • Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 4,7 χρόνια κατά μέσο όρο. Είναι κοινή παραδοχή πως τα ω3 αποτελούν ένα μυστικό μακροζωίας καθώς είναι φυσικό επακόλουθο ενός πιο αργού τρόπου ζωής: καλής ποιότητας τροφή, φρέσκα λαχανικά και ψάρια που αποφέρουν καλύτερα λίπη στον οργανισμό σε σχέση με τα trans λιπαρά της συνηθισμένης γρήγορης τροφής του σήμερα. Συνεπώς η πρόσληψη τους είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Μακρόχρονη έρευνα έχει πλέον αποδείξει ότι αυτό έχει επιστημονική βάση.
  • Τα ω3 μπορούν να «χτίσουν» ένα ωραίο σώμα. Μειώνουν την φλεγμονή των μυών μετά από άσκηση, αυξάνουν την αιμάτωση στους μύες που ασκούνται και βοηθούν στην ανάκαμψη μετά το γυμναστήριο. Τέλος, προκαλούν κορεσμό και συνεπώς βοηθούν σε μία διατροφή χαμηλότερη σε θερμίδες.
Που θα βρώ ω3; Πλούσιες πηγές ω3 είναι τα ιχθυέλαια αλλά και μεγάλα ψάρια, όπως σκουμπρί, σολωμό, μουρούνα αλλά και φυσικές πηγές όπως : λιναρόσπορος, σπόρους chia, καρύδια, φυτικά έλαια και σόγια. Η συνολική απορρόφηση των EPA και DHA παραμένει περίπου στο 5% οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνεται μία σταθερά καλή ποσότητα από ένα πλουραλισμό πηγών. Φυτικές, ζωικές πηγές αλλά και συμπληρώματα. Ποια συμπληρώματα να χρησιμοποιήσω; Τα συμπληρώματα αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση της διατροφής μας και είναι σοφό να τα επιλέγουμε στοχευμένα βάσει των πραγματικών μας αναγκών. Συνεπώς, στην περίπτωση των ω3 λιπαρών οξέων θέλουμε υψηλής καθαρότητας προϊόντα με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τοξικότητα και βαρέα μέταλλα.  Η μερίδα του λέοντος στα συμπληρώματα ω3 της αγοράς ανήκει σε σκευάσματα ζωικής προέλευσης από μεγάλα ψάρια, τα οποία όμως κατά τη θεωρία της βιοσυγκέντρωσης : « το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό »  έχουν υψηλότατες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και δυνητικά τοξικών ουσιών που βρίσκονται πλέον στο θαλάσσιο ορίζοντα. Γι ‘ αυτό και προτιμάμε ω3 φυτικής προέλευσης ή από μικρά ψάρια όπως είναι και η τελευταία τάση στην αγορά συμπληρωμάτων, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη με το μικρότερο κόστος. Τι να θυμάμαι; Τα ω3 λιπαρά οξέα δεν μπορεί να τα παράξει ο οργανισμός και πρέπει να προσληφθούν από εξωγενείς πηγές : διατροφή και συμπλήρωμα. Η διατροφή μπορεί να παρέχει μια σημαντική ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων, η απορρόφησή τους όμως δεν ξεπερνά το 5%. Στρεφόμαστε λοιπόν, πλέον, σε συμπληρώματα υψηλής καθαρότητας και υψηλής περιεκτικότητας για να αποκτήσουμε τα μέγιστα οφέλη. Μείωση φλεγμονής, υγιέστερο καρδιαγγειακό και βελτιωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες είναι το τρίπτυχο που προσδίδει στα ω3 λιπαρά τη μοναδική ιδιότητα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά 4,7 χρόνια. Είναι λοιπόν ένα  πολύ απλό βήμα προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές που Μπορούν να Γίνουν Τοξικές

Evi Makavelou

Οφέλη και Πιθανές Παρενέργειες της Ωμοφαγικής Διατροφής

a.alefragkis

Αυτές Είναι οι Τροφές – Κλειδιά για να Αποκτήσετε Επίπεδη Κοιλιά

a.alefragkis

Τα Μήλα Αυξάνουν τα Τριγλυκερίδια;

Evi Makavelou

Μαϊντανός – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Οι Τροφές που μας Κάνουν να Πεινάμε Περισσότερο

a.alefragkis

Μικρά Μυστικά για Δίαιτα Χωρίς Πείνα

a.alefragkis

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Διατροφή

a.alefragkis

Τα Είδη Τσαγιού που Αντιμετωπίζουν τη Ναυτία

a.alefragkis

Προβιοτικά: Ωφέλιμα ή Περιττά;

yoadmin

Το Πράσινο Τσάι και τα Οφέλη του

Evi Makavelou

Μπάρες Δημητριακών: Είναι Όλες Ίδιες;

Vasiliki Tsantila