Υγεία & Ομορφιά
Διατροφικοί μύθοι και τι ισχύει
Διατροφή

Διατροφικοί Μύθοι – Τι Ισχύει και τι Όχι;

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από νέα και συμβουλές σχετικά με τη διατροφή μας που το μόνο που προκαλούν τελικά είναι αμφισβήτηση και σύγχυση.

Όλα αυτά γίνονται επειδή είναι πολύ δύσκολο να μελετήσει κανείς τη διατροφή.

Ιδανικά επιλέγουμε τρόφιμα φυτικής προέλευσης από όλα τα χρώματα.

Σε ό,τι την αφορά, εμπλέκεται ο παράγοντας “ανθρώπινος οργανισμός” και κανένας οργανισμός δεν είναι ίδιος με τον άλλο.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να “μετρήσουμε” τη διατροφή;

Για παράδειγμα, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πώς ένα τρόφιμο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας πάθησης, θα πρέπει να δοκιμαστούν χιλιάδες άτομα επί σειρά ετών.

Εκτός από το κόστος τέτοιων μελετών, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που αφορούν αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι οι διατροφικές τους συνήθειες, τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, ο τρόπος ζωής τους και διάφορα άλλα που περιπλέκουν την κατάσταση.

Κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στα θρεπτικά συστατικά.

Η παρατήρηση αυτή οφείλεται στα γονίδια του καθενός.

Για παράδειγμα, κάποιοι εκ γενετής αποθηκεύουν λίπος ευκολότερα από άλλους.

Στη συνέχεια, η θρεπτική αξία των τροφίμων διαφέρει.

Ένα λαχανικό που φυτρώνει στο περιβάλλον και στο έδαφος μιας χώρας δεν έχει τη ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά με ένα αντίστοιχο που καλλιεργείται σε μια άλλη χώρα.

Οι διαφορές αυτές δυσκολεύουν τη γενίκευση των συμπερασμάτων.

Τα τρόφιμα αποτελούνται από χιλιάδες διαφορετικά συστατικά, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα πάνω σε πολλά θέματα υγείας.

Έτσι πολλοί που δεν είναι τόσο ειδήμονες, εξάγουν συμπεράσματα τα οποία δεν έχουν επιστημονική βάση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε από έγκυρα μέσα, τα οποία θα πρέπει να αναφέρουν πάντα τις πηγές άντλησης των πληροφοριών τους.

Ορισμένες αδιαμφισβήτητες θεμελιώδεις διατροφικές αρχές όμως, θα πρέπει να αποτελούν οδηγό στην καθημερινή μας προσπάθεια να τρώμε ισορροπημένα.

Οι θεμελιώδεις διατροφικές αρχές

Καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως.

Ιδανικά επιλέγουμε τρόφιμα φυτικής προέλευσης από όλα τα χρώματα.

Δίνουμε έμφαση στις φυτικές ίνες.

Τις βρίσκουμε σε όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Η κατανάλωσή τους είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα τα επίπεδα του σακχάρου και η χοληστερίνη.

Αυξάνουμε την κατανάλωση πρωτεϊνών από διαφορετικές πηγές.

Πρωτεΐνες υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, στο οποίο όμως κρύβονται και βλαβερά λιπαρά.

Γι’ αυτό εμπλουτίζουμε τις πρωτεϊνικές μας επιλογές με όσπρια, ξηρούς καρπούς, σόγια και σιτηρά.

Καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση καλά λιπαρά.

Καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα υπάρχουν στο ελαιόλαδο, αρκεί να μην ξεπερνάμε τις 1-2 κουταλιές ημερησίως.

Υπάρχουν επίσης και στα λιπαρά ψάρια που καλό είναι να τα καταναλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα.

Μαγειρεύουμε με φρέσκα υλικά και περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων γευμάτων.

Πρόκειται για επιλογές φτωχές σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, προσέχουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Σωστός Τρόπος για να Τρώτε Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

5 Υπερτροφές που δεν Πρέπει να Λείπουν από τη Διατροφή σας

a.alefragkis

Τροφές με «Κρυμμένο» Αλάτι που Καλό Είναι να Αποφεύγετε

a.alefragkis

Πνευματική Συγκέντρωση και Διατροφή

Evi Makavelou

Η Διατροφή μας στον Καύσωνα

Evi Makavelou

Υδατάνθρακες που Μπορείτε να Καταναλώνετε

Evi Makavelou

Καλύτερες Τροφές για Βελτίωση του Ύπνου

Evi Makavelou

Τσάι του Βουνού – Οι Ευεργετικές του Ιδιότητες

a.alefragkis

Πώς να Επιλέξετε Σωστά τα Δημητριακά σας;

Evi Makavelou

Σούπα – Το Κατεξοχήν Χειμωνιάτικο Φαγητό

Evi Makavelou

Τελικά Είναι Καλό να Τρώμε Αλάτι και Πόσο;

a.alefragkis

Γιατί να Εντάξετε τα Ακτινίδια στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou