Η οφθαλμική υπέρταση είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή των ματιών.
Αποτελεί συχνή αιτία του γλαυκώματος, και αυτό επειδή το γλαύκωμα οφείλεται στην αύξηση της πίεσης των ματιών που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού.
Ο πόνος είναι σημάδι οφθαλμικής υπέρτασης;
Η πίεση των ματιών θεωρείται φυσιολογική όταν κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 mmHg.
Η οφθαλμική υπέρταση είναι σχετικά δύσκολο να ανιχνευθεί επειδή αναπτύσσεται ασυμπτωματικά, δεν προκαλεί πόνο αλλά ούτε και άμεσες αλλαγές στην όραση.
Επιπλέον, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί η πίεση των ματιών όταν είναι κάτω από 40 mmHg, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.
Ωστόσο, ορισμένες σοβαρές μορφές οφθαλμικής υπέρτασης μπορεί να εκδηλωθούν με έντονο πόνο στα μάτια που προκαλείται εξ αιτίας της υπερβολικής πίεσης των στάσιμων υγρών στα μάτια.
Ο πόνος αυτός δύναται να επεκταθεί σε ολόκληρο το πρόσωπο.
Το μάτι κοκκινίζει ενώ επηρεάζεται επίσης και η όραση. Κατά την ψηλάφηση, το μάτι είναι ασυνήθιστα σκληρό και άκαμπτο.
Η οφθαλμική υπέρταση και η μειωμένη ορατότητα
Η οφθαλμική υπέρταση εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών και επηρεάζει κατά μέσο όρο το 5% των ανθρώπων αυτών.
Η πάθηση αυτή προκύπτει συνήθως από την απόφραξη του φίλτρου του υγρού στο μάτι.
Έτσι, όντας συσσωρευμένο, το ενδοφθάλμιο υγρό μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ικανότητα όρασης, κατάσταση η οποία είναι μη αναστρέψιμη αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Στην πραγματικότητα, αν και η υψηλή πίεση των ματιών δεν συνδέεται ούτε ταυτίζεται πάντα με το γλαύκωμα, εντούτοις είναι μια από τις κύριες αιτίες του γλαυκώματος, μιας εκφυλιστικής οφθαλμικής νόσου που επηρεάζει το οπτικό νεύρο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η οφθαλμική υπέρταση, χωρίς φροντίδα και θεραπεία, ενέχει κινδύνους τύφλωσης.
Μάλιστα οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται δραματικά με το πέρασμα του χρόνου.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο μόλις αντιληφθείτε το οποιοδήποτε σύμπτωμα και να το αντιμετωπίσετε άμεσα.
Τα αίτια πίσω από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση είναι διάφορα
Μερικά από αυτά είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, το οικογενειακό ιστορικό, παλαιότεροι τραυματισμοί στα μάτια, η μυωπία και η υπερμετρωπία, μια σοβαρή αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η συστηματική χρήση οφθαλμικών σταγόνων και κολλυρίων με κορτιζόνη, όπως και η λήψη άλλων φαρμάκων με κορτιζόνη.
Αντιμετώπιση
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της πίεσης στα μάτια είναι οι οφθαλμικές σταγόνες, τα ειδικά κολλύρια και η φαρμακευτική αγωγή με χάπια. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, η θεραπεία γίνεται με συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων για πιο επιτυχημένα αποτελέσματα.
Όσοι διαγνωστούν ότι πάσχουν από υψηλή ενδοφθάλμια πίεση είναι απαραίτητο να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους για επανέλεγχο.