Η άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι και η αύξηση των επιπέδων της υγρασίας ευνοούν την εμφάνιση και την αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Τα κουνούπια εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα νερά, σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και σε κήπους, μπαλκόνια και αυλές με πολλά φυτά καθώς τα ελκύει η στασιμότητα από το νερό του ποτίσματος.
Όλα τα κουνούπια, και τα αρσενικά και τα θηλυκά, τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών και όχι με το ανθρώπινο αίμα όπως πιστεύεται.
Επίσης, μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε καθώς χρειάζονται το αίμα για να πάρουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες και να γίνει έτσι η αναπαραγωγή των αυγών τους.
Αν και πρόκειται για μέρος της αλυσίδας της φύσης, εμείς μετά το τσίμπημα των κουνουπιών, νιώθουμε φαγούρα, το δέρμα ερεθίζεται και το σημείο πρήζεται.
Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή την ώρα που το κουνούπι τσιμπάει το δέρμα και ρουφάει το αίμα εκκρίνει μία ουσία που έχει αντιπηκτική δράση ώστε να τραβήξει το αίμα χωρίς να πήξει.
Συνήθως πρόκειται για κάτι ακίνδυνο, αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης και φλεγμονής δεν αποκλείεται.
Το δέρμα ερεθίζεται εξαιτίας της παραγωγής ισταμίνης από το ανοσοποιητικό σύστημα που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ξένο εισβολέα.
Το πρήξιμο οφείλεται στη διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και στην αυξημένη ροή του αίματος για να καταπολεμηθεί ο εισβολέας και η φαγούρα προκαλείται από τον ερεθισμό των νεύρων της περιοχής.
Η φαγούρα και το πρήξιμο χειροτερεύουν με το ξύσιμο και αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ουσία που εκκρίνει το κουνούπι μεταφέρεται και σε άλλα σημεία με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η διαδικασία καταπολέμησης του εισβολέα.
Αντιμετώπιση
Για να προλάβουμε το τσίμπημα των κουνουπιών καλό είναι να προμηθευτούμε τα σχετικά αντικουνουπικά προϊόντα που τα απωθούν.
Κυκλοφορούν σε σπρέι, λοσιόν, ειδικά βραχιόλια και υπάρχουν και προϊόντα κατάλληλα για παιδιά.
Όταν μας τσιμπήσει ένα κουνούπι μπορούμε να εφαρμόσουμε κρύες κομπρέσες στο σημείο του τσιμπήματος για να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα.
Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε το τζελ για τα τσιμπήματα για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Εκτός από αυτά τα τζελ υπάρχουν και ορισμένες αποτελεσματικές φυτικές κρέμες για μετά το τσίμπημα.
Σε περίπτωση τώρα που το τσίμπημα δεν υποχωρήσει, αλλά αντίθετα τα συμπτώματα επιδεινωθούν και η περιοχή μαζέψει πύον θα πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να μας χορηγήσει κάποιο αντισταμινικό.
Αν ανεβάσουμε πυρετό μετά το τσίμπημα θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στον γιατρό επειδή το κουνούπι ήταν μολυσμένο.
Τέλος η χρήση αιθέριων ελαίων σιτρονέλας ή λεβάντας είναι αποτελεσματική επειδή έχουν ισχυρή εντομοαπωθητική δράση.