Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο εάν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή / και σηψαιμία (βαριά μόλυνση όλου του ανθρωπίνου σώματος).
Υπάρχουν 13 οροομάδες – είδη του μικροβίου – από τις οποίες οι οροομάδες Α, B, C, W-135 και Y προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων στον άνθρωπο.
Παρόλο που όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί ενήλικες.
Ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό όπλο για την προστασία μας από τον μηνιγγιτιδόκοκκο.
Στη χώρα μας, καθώς η συχνότητα λοιμώξεων από την οροομάδα Β έχει αυξηθεί, κρίνεται απαραίτητο όλα τα βρέφη και τα νήπια να εμβολιάζονται έναντι της συγκεκριμένης οροομάδας.
Δράση του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου
Κατά την είσοδο του εμβολίου στον οργανισμό παράγονται αντισώματα έναντι των αντιγόνων/πρωτεϊνών που περιέχονται στο κάθε εμβόλιο.
Επομένως, σε πιθανή έκθεση του οργανισμού στον μηνιγγιτιδόκοκκο, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου σε συνδυασμό με τα αντισώματα που παράγονται από τον εμβολιασμό του, καταφέρνουν να εξουδετερώσουν το μικρόβιο.
Η σημασία του εμβολιασμού
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β προκαλεί σοβαρή νόσο με ραγδαία εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρές επιπλοκές στα άτομα τα οποία προσβάλλει, ενώ παράλληλα μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος.
Τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι κοινά με αυτά που έχει μια κοινή ίωση και επομένως η αρχική διάγνωση μπορεί να μην είναι σωστή.
Ωστόσο, η νόσος εξελίσσεται ραγδαία, με αποτέλεσμα ένας στους δέκα ασθενείς που θα νοσήσουν να πεθαίνει μέσα στις πρώτες 24-48 ώρες, ακόμα και αν έχει ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία.
Εκτός αυτού, το 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληψία, απώλεια της ακοής, ακρωτηριασμούς και μαθησιακές δυσκολίες.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας να προλαμβάνουν τέτοιες καταστάσεις, κάνοντας τους απαραίτητους εμβολιασμούς στα παιδιά.
Το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιτιδοκόκκου λοιπόν, αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας απέναντι σε μια σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών και των εφήβων.
Επιπλέον, οι μελέτες που έχουν γίνει, καθώς και η μακρόχρονη κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά, μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του για την αντιμετώπισή της νόσου.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
Καταρχάς, σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ανοσογονικότητά του, δηλαδή το πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση παράγει.
Αυτός ο παράγοντας δείχνει εάν παράγονται αντισώματα από το εμβόλιο εναντίον του μικροβίου και πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα διαρκούν.
Επιπλέον, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η κάλυψη που παρέχει το εμβόλιο έναντι των στελεχών του μικροβίου, τα οποία προκαλούν ασθένειες στην εκάστοτε χώρα.
Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων που κυκλοφορούν για τον μηνιγγιτιδόκοκκο δείχνουν πως προκαλούν ισχυρή ανοσολογική απάντηση.
Συγχορήγηση του εμβολίου της μηνιγγίτιδας με άλλα εμβόλια
Δεν υπάρχει ανησυχία από την ταυτόχρονη συγχορήγηση του εμβολίου με εμβόλια που είναι για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκίτη, αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου Β, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Β, πνευμονιοκόκκο, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και ανεμοβλογιά.
Ωστόσο, η χορήγηση των εμβολίων θα πρέπει να γίνεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος.
Οι πιο συχνές επιπλοκές από το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας
Το εμβόλιο είναι γενικά ασφαλές, ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης τοπικών αντιδράσεων, οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα σε σχέση με άλλα εμβόλια.
Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο ή σκληρότητα του δέρματος στο σημείο της ένεσης.
Εκτός αυτών, έχουν παρατηρηθεί πυρετός, ανορεξία, μυϊκοί πόνοι, ευερεθιστότητα, υπνηλία και εξανθήματα.
Παρόλα αυτά, η πιθανότητα εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων είναι μικρή και σίγουρα αμελητέα μπροστά στην προστασία που παρέχεται από τη χορήγηση του εμβολίου.