Υγεία & Ομορφιά
Πάπρικα και οφέλη για την υγεία
Διατροφή

Πάπρικα – Ένα Πικάντικο Μπαχαρικό με Οφέλη για την Υγεία

Η πάπρικα είναι ένα πασίγνωστο μπαχαρικό που προέρχεται από την αποξήρανση την πιπεριάς.

Παρότι έχει συνδεθεί παραδοσιακά με την ινδική κουζίνα, σταδιακά κερδίζει έδαφος και στην ελληνική, καθώς δίνει χρώμα και γεύση στα πιάτα μας.

Τα οφέλη της πάπρικας στην υγείαΥπάρχουν πολλές ποικιλίες πάπρικας, άλλες περισσότερο καυτερές και άλλες με πιο ήπια γεύση.

Εκτός όμως από την έξτρα νοστιμιά στην κουζίνα μας, η πάπρικα έχει να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Βοηθά στη χώνεψη

Ένας βασικός λόγος να βάλετε την πάπρικα στα φαγητά σας, είναι ότι βοηθά ώστε η τροφή να διασπαστεί πιο εύκολα.

Περιέχει κόκκινο πιπέρι, που ως γνωστόν, βοηθά στην πέψη επειδή αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέως.

Η πάπρικα, όπως και το πιπέρι καγιέν, προστατεύουν επίσης από το έλκος στομάχου και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πάπρικα και οφέλη για την υγεία – Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η συχνή κατανάλωση της πάπρικας μειώνει τις φλεγμονές στον οργανισμό.

Μειώνει επίσης την κακή χοληστερίνη που συνδέεται με τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο.

Δίνει ενέργεια

Η πάπρικα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.

Όταν ο οργανισμός μας έχει έλλειψη σιδήρου, αισθανόμαστε διαρκή κόπωση και επηρεάζεται τόσο η λειτουργία του εγκεφάλου όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν μάλιστα ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, τέτοιες εναλλακτικές πηγές σιδήρου είναι απαραίτητες.

Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα δίνει στον οργανισμό 1,4 mg σιδήρου.

Ιδανικά, καταναλώστε την μαζί με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ώστε να απορροφηθεί ο σίδηρος στον μέγιστο βαθμό.

Πάπρικα και οφέλη για την υγεία – Έχει πολλές φυτικές ίνες

Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει δύο γραμμάρια φυτικών ινών.

Ενισχύει λοιπόν τη λειτουργία του εντέρου και μάλιστα με καλά βακτήρια.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, περιέχει μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.

Όμως χρειάζεται προσοχή.

Μπορεί η πάπρικα να έχει πολλά οφέλη, αλλά οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση, εφίδρωση και καταρροή.

Επομένως καλό θα είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνες που Χρειάζεται ο Οργανισμός Ανάλογα την Ηλικία

admin

Γιατί να Εντάξετε το Πεπόνι στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Γάλατα Φυτικής Προέλευσης και οι Διαφορές τους

Evi Makavelou

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19;

Stelios Resitis

Οι Τροφές που Προστατεύουν από τους Πολύποδες του Παχέος Εντέρου

admin

Βιταμίνη D – Τι να Τρώτε αν Έχετε Έλλειψη

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Τροφές – Σύμμαχοι Κατά της Αϋπνίας

admin

Οι Θετικές Επιπτώσεις στον Οργανισμό αν Κόψετε τη Ζάχαρη

admin

Το Κατάλληλο Πρωινό για να Έχετε Ενέργεια

Evi Makavelou

Φυτικές Ίνες και Πρωτεΐνες – Οι Σύμμαχοι κατά της Πείνας

admin

Ωφέλιμες και Βλαβερές Τροφές Ανάλογα με την Ηλικία σας

Μαύρο Σκόρδο – Η Απόλυτη Σύγχρονη Υπερτροφή

admin