Υγεία & Ομορφιά
Ιατρική παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο
Επικαιρότητα

Ποιοι Άνθρωποι Ρέπουν πιο Συχνά στην Ιατρική Παραπληροφόρηση για τα Εμβόλια

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν κατά καιρούς την παραπληροφόρηση για θέματα υγείας που κυκλοφορεί στο Facebook, στο Twitter και γενικότερα στο διαδίκτυο.

Όμως ορισμένοι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, διαθέτουν το κατάλληλο «προφίλ» για να ρέπουν συχνότερα στην πίστη σε ανακριβείς αναρτήσεις, π.χ. σχετικά με τα εμβόλια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Λόρα Σέρερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ψυχολογίας της υγείας «Health Psychology» μελέτησαν δειγματοληπτικά 1.020 ανθρώπους 40 έως 80 ετών, όσον αφορά τις αντιδράσεις τους σε 24 πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα εμβόλια, τις στατίνες, δηλαδή τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της χοληστερίνης και τις θεραπείες του καρκίνου.

Τα εμβόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςΚαι για τα τρία αυτά ζητήματα σκοπίμως οι μισές αναρτήσεις που κλήθηκαν να αξιολογήσουν οι συμμετέχοντες ήταν αληθινές, ενώ οι άλλες μισές ψευδείς.

Στόχος ήταν να αναδειχθεί το «προφίλ» των ανθρώπων, οι οποίοι σε μεγαλύτερο ποσοστό τείνουν να πιστέψουν πράγματα που δεν ισχύουν.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί συνήθως έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μικρότερο αλφαβητισμό στο πεδίο της υγείας, μια τάση να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ιατρικής, συχνά με φανατισμό ενάντια στην κλασική ιατρική, καθώς και μια έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας, στις φαρμακευτικές εταιρείες και στους ειδικούς.

Όσοι άνθρωποι αποδέχονται την παραπληροφόρηση για ένα θέμα, για παράδειγμα για τα εμβόλια, είναι πιο πιθανό να είναι δεκτικοί στις αναληθείς πληροφορίες και για άλλα ιατρικά θέματα.

«Η ανακριβής πληροφόρηση συνιστά φραγμό στην καλή υγεία, επειδή μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να πάρουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μιας νόσου και να έχουν δισταγμό να αναζητήσουν κατάλληλη ιατρική φροντίδα όταν την χρειάζονται.

Ο εντοπισμός όσων είναι πιο επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του πώς αυτές οι πληροφορίες εξαπλώνονται και να μας βοηθήσει να παρέμβουμε με νέους τρόπους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις προσπάθειες για καταπολέμηση της Covid-19.

Πρέπει να μειώσουμε την επιρροή και την εξάπλωση της online παραπληροφόρησης για την υγεία.

Τέτοια βήματα μπορούν να σώσουν αμέτρητες ζωές», τόνισε η δρ Σέρερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Ακραίες Θερμοκρασίες Λόγω Κλιματικής Αλλαγής Σκοτώνουν Εκατομμύρια Ανθρώπους Ετησίως

Νέα Τεχνολογία από την Amazon θα Ερμηνεύει τη Φωνή του Χρήστη

yoadmin

Δεξαμεθαζόνη: Επιτέλους Ένα Αποτελεσματικό Φάρμακο στην COVID-19  

a.alefragkis

Τα Νέα Επιδημιολογικά Δεδομένα του Covid-19 – Πάνω από το 80% των Περιστατικών Ήταν Ήπια

a.alefragkis

Δέκα Ημέρες Μετά το Εξιτήριο Ένας στους Επτά Ασθενείς με COVID-19 Εισήλθε Ξανά στο Νοσοκομείο

Το Υποψήφιο Εμβόλιο Κατά του Νέου Κορωνοϊού της Sinovac Φέρεται να Εγκρίθηκε για Επείγουσα Χρήση

Καμπάνια Ενημέρωσης του Υπ. Παιδείας για την Πρόληψη της Διάδοσης του Κορωνοϊού

Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα και Αναπαραγωγή

yoadmin

Covid-19: Το Εμβόλιο για τη Φυματίωση δεν Φαίνεται να Προστατεύει από τον Ιό

yoadmin

Κορωνοϊός – Όσοι Έχουν Μολυνθεί Παραμένουν χωρίς Συμπτώματα για 5 Ημέρες

yoadmin

Αλλάζουν τα Δεδομένα για τις Μετακινήσεις Προς τα Νησιά από 5 Ιουλίου

Κορωνοϊός – Ενθαρρυντικά τα Πρώτα Αποτελέσματα από τα Πειραματικά Εμβόλια

yoadmin