Υγεία & Ομορφιά
Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση
Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση
Ασθένειες/Προβλήματα

Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση

Τα μωρά και τα μικρά παιδάκια είναι αρκετά ευαίσθητα και κατά καιρούς παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα που αγχώνουν τους γονείς.

Τα τρία πιο συνηθισμένα είναι όταν το παιδί πονάει, όταν έχει προβλήματα με το στομάχι του και όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Όταν Πονάει

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Οι φλεγμονώδεις λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα) εμφανίζονται συχνά και προκαλούν πόνο.

Σε αυτήν την περίπτωση το παιδάκι σας θα πρέπει να πάρει κάποιο αναλγητικό, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, σε συνεννόηση όμως με τον παιδίατρό σας.

Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση

Για την πρόληψη των πόνων που προκαλούνται από εμβόλια ή αν πάρουν αίμα από το μωράκι σας, προτείνεται η δια στόματος χορήγηση σακχαρούχων διαλυμάτων σε συνδυασμό με το πιπίλισμα μιας παστίλιας.

Γενικά, για την ανακούφιση των μικρών παιδιών από τους πόνους στην καθημερινή τους ζωή και στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους (π.χ. οδοντοφυΐα, άφθες), μπορείτε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει διαφορετικές λύσεις: κρέμες, τοπικά αναλγητικά, κ.λπ. και να σας δώσει και κάποια ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες αντιμετώπισης των πιο συνηθισμένων προβλημάτων.

Όταν δεν Κοιμάται Εύκολα

Διαχωρίζουμε τα προβλήματα ύπνου σε δύο κατηγορίες: δυσκολία να αποκοιμηθεί το μωρό ή προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως οι εφιάλτες, ή το συχνό νυχτερινό ξύπνημα.

Και τα δύο προβλήματα είναι εξίσου σημαντικά γιατί ο κακός ύπνος επηρεάζει την καθημερινότητα του παιδιού.

Μπορεί να μην συγκεντρώνεται εύκολα στο σχολείο, να έχει μαθησιακές δυσκολίες, να παρουσιάζει υπνηλία ή να έχει νευρικότητα, που πολύ εύκολα την μεταδίδει και στους γονείς.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε και μπορεί να βοηθήσει, είναι μια σταθερή ρουτίνα ύπνου σε πρώτη φάση, για μια με δύο εβδομάδες.

Να θυμάστε ότι το κλάμα στα νεογέννητα μέχρι να κοιμηθούν δεν οφείλεται σε πόνο.

Σε περίπτωση νυχτερινών ξυπνημάτων, θα πρέπει επίσης, να ενθαρρύνετε το παιδί να ξανακοιμηθεί, και να μην παρεμβαίνετε συστηματικά.

Εάν η αλλαγή της ρουτίνας ύπνου δεν φέρει καρπούς, ίσως το πρόβλημα να είναι πιο σύνθετο και να πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας ή έναν παιδοψυχολόγο.

ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση)

Η απλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα φυσιολογικό πρόβλημα, που συνήθως εξαφανίζεται όταν το παιδί ξεκινά να περπατάει.

ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση)

Για να διευκολύνετε το μωράκι σας θα πρέπει να προσαρμόσετε τις διατροφικές του συνήθειες.

Το μωρό για παράδειγμα που υποφέρει από παλινδρόμηση θα πρέπει να τρώει πολλά μικρά γεύματα, αντί για ένα δύο μεγαλύτερα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το κεφάλι του θα πρέπει να είναι σε όρθια στάση, ενώ υπάρχουν και ειδικές πιπίλες που θα σας διευκολύνουν και βέβαια και ειδικές κρέμες και αντιαναγωγικά γάλατα.

Η ιατρική συμβουλή όμως είναι απαραίτητη, σε περίπτωση που το παιδί χάνει βάρος, κάνει εμετούς, έχει κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα ή κλαίει πιο πολύ απ’ ότι συνήθως.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιθανοί Λόγοι που Ένα Μωρό Ξυπνάει τα Βράδια

Evi Makavelou

Ασθένειες/προβλήματα

Άρρωστο Μωρό – Ποια Σημάδια δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

Ψωρίαση στα Παιδιά και Τρόποι Αντιμετώπισης

Ψείρες και Κόνιδες – Πρόληψη και Ολική Εξόντωση

Χρήση Πιπίλας – Τι Ισχύει και τι Όχι

Evi Makavelou

Σημάδια που Μαρτυρούν ότι το Παιδί σας Μάλλον Χρειάζεται Γυαλιά

a.alefragkis

Παιδική Μυωπία και Πρόληψη

Evi Makavelou

Το 90% των Δηλητηριάσεων στα Παιδιά Συμβαίνει στο Σπίτι

yoadmin

Παιδικές Ασθένειες και Συμπτώματα

Συμβουλές για Γερό Ανοσοποιητικό στα Παιδιά

a.alefragkis

Τι να Κάνετε Όταν Αρρωσταίνει το Παιδί σας

Evi Makavelou