Η συχνότητα του καρκίνου του στομάχου μειώνεται στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των διατροφικών μας αλλαγών και της βελτίωσης των τεχνικών ανίχνευσης.
Προσέξτε, ωστόσο, καθώς τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου παραμένουν διακριτικά και όχι πολύ συγκεκριμένα.
Η οδηγία είναι συνεπώς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας με την παραμικρή υποψία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου;
Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, κοιλιακή δυσφορία, αίσθημα φουσκώματος μετά το φαγητό, ήπια ναυτία, απώλεια όρεξης και καούρα.
Αλλά συνολικά, αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα άλλων παθολογιών του πεπτικού συστήματος.
Έτσι, καθώς δεν είναι χαρακτηριστικά καμίας πάθησης, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.
Από την άλλη πλευρά, σε πιο προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή και έντονα: πόνος στο στομάχι, απώλεια βάρους στην κοιλιά ή αντίστροφα σημαντική διόγκωση της κοιλιάς, σημάδια αναιμίας (κόπωση, ωχρότητα κ.λπ.) κ.α.
Και σε ακόμη πιο προχωρημένο στάδιο, παρατηρείται μαύρος αποχρωματισμός των κοπράνων λόγω αιμορραγίας στο στομάχι, έμετος, ανεξήγητη απώλεια βάρους, ίκτερος, ασκίτης (συσσώρευση υγρών στην κοιλιά) και δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία).
Για άλλη μια φορά, το σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας με την παραμικρή αμφιβολία.
Όπως με κάθε καρκίνο και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο!
Αυτός ο κανόνας ισχύει ακόμη περισσότερο όσον αφορά τον καρκίνο του στομάχου που συνοδεύεται, στην αρχή, από πολύ λίγα ορατά σημεία.
Ποιες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του στομάχου;
• Πλήρης κλινική εξέταση: ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει (ιδιαίτερα κατά την ψηλάφηση) μάζα στο στομάχι, πρησμένους αδένες κάτω από την αριστερή κλείδα ή πρήξιμο στο ήπαρ.
• Εξέταση αίματος για έλεγχο πιθανής αναιμίας που μπορεί να συνοδεύει τον καρκίνο του στομάχου.
• Αλλά πάνω απ’ όλα, μια ενδοσκόπηση του άνω μέρους του πεπτικού συστήματος (γαστρική ινοσκόπηση): αυτή η εξέταση καθιστά δυνατή τη λήψη δειγμάτων (βιοψίες) που επιβεβαιώνουν την καρκινική εμφάνιση.
• Τέλος, μια αξονική τομογραφία καθιστά δυνατή τη διερεύνηση της έκτασης του καρκίνου και τυχόν μεταστάσεων.
• Μερικές φορές, αν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να καταφύγει ακόμα και σε μια διερευνητική λαπαροσκόπηση ή σε μια ηπατική εξέταση (MRI).