Η οστεοπόρωση είναι μια αρκετά κλασική πάθηση και ενώ υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης και θεραπεία, λίγοι ασθενείς ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του γιατρού τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κατάγματος κατά 25%.
Αν λοιπόν, δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, ακολουθείστε τις συμβουλές μας, παράλληλα με την αγωγή που θα σας προτείνει ο γιατρός σας.
Αυξήστε την Κατανάλωση Ασβεστίου
Αν είστε άνω των 60 ετών θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 1.500 mg/Ημέρα.
Αυτή η ποσότητα ασβεστίου μπορεί να εξασφαλιστεί καταναλώνοντας: 3 ποτήρια γάλα και 60 γρ. κίτρινο σκληρό τυρί, ή 1 ποτήρι γάλα , 2 γιαούρτια και 100 γρ. τυρί φέτα, ή 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι και 90 γρ. γραβιέρα.
Φυσικά στα άτομα με έλλειψη ασβεστίου προτείνονται και τα ειδικά συμπληρώματα ασβεστίου.
Η απορρόφηση του ασβεστίου δυσχεραίνει με παράλληλη λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όταν λαμβάνονται ταυτοχρόνως.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα ποτά και τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο κρέας, πλούσιο σε θειούχα αμινοξέα.
Επίσης το πολύ αλάτι, ο καφές και το τσάι ευνοούν την αποβολή του ασβεστίου.
Για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα του, καλό είναι παράλληλα να προσλαμβάνεται μαγνήσιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρος.
Βάλτε τη Βιταμίνη D στη Ζωή σας
Η συνήθης διατροφή μας δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D, που τη συνθέτει ο οργανισμός μας χάρη στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο στο πρόσωπο και στα χέρια, 3 μέρες τη βδομάδα είναι αρκετά για την ικανοποιητική σύνθεσή της.
Σε περίπτωση έλλειψης της συνιστάται η λήψη ειδικών συμπληρωμάτων.
Ακολουθείστε έναν Πιο Υγιεινό Τρόπο Ζωής
• Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ, γιατί μειώνουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών.
• Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά και κυρίως σε γιαούρτι του οποίου το ελαφρά όξινο pH, προάγει τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου.
Επίσης και τα κίτρινα σκληρά τυριά και κυρίως η παρμεζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο και εμπεριέχουν και βιταμίνη Κ, που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μείωση των κινδύνων της οστεοπόρωσης.
• Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική άσκηση βελτιώνει την οστεοπόρωση, διότι αυξάνει τη οστική πυκνότητα ιδιαίτερα όταν το άτομο εξασκείται με αυξημένη αντίσταση για μια ώρα, 3 φορές τη βδομάδα.
Η γυμναστική με βαράκια και όργανα αντίστασης, «πιλάτες», διατάσεις και τα ομαδικά σπορ είναι τα πλέον κατάλληλα.
Η αεροβική άσκηση όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι , το σκι και το γρήγορο περπάτημα είναι καλά, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά.
Παράλληλα ενδυναμώνοντας τους μύες με την άσκηση, μειώνεται και ο κίνδυνος να πέσετε και να σπάσετε κάποιο κόκαλο.