Νέα έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) ανέλυσε την παρουσία των ουσιών που ονομάζονται Τριαλογονομεθάνια (Trihalomethanes – ΤΗM) στο νερό της βρύσης σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το 5% των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη – ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 6.560 περιστατικά ετησίως – μπορούν να αποδοθούν σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στο πόσιμο νερό.
Το αντίστοιχο ποσοστό, δε, στη χώρα μας είναι 10%, το διπλάσιο, δηλαδή, από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Environmental Health Perspectives”, ενώ επικεφαλής της ήταν η Ελληνίδα ερευνήτρια Ηρώ Ευλαμπίδου.
Το μέσο ετήσιο επίπεδο των ΤΗΜ στο πόσιμο νερό της χώρας μας υπολογίστηκε σε 26,3 μg/L (μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού).
Η μελέτη εκτιμά ότι 338 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ελλάδα ή το 10% του συνόλου μπορούν να αποδοθούν στα Τριαλογονομεθάνια του πόσιμου νερού.
Οι ουσίες αυτές σχηματίζονται κατά την απολύμανση του νερού και έχουν και στο παρελθόν ενοχοποιηθεί για κρούσματα καρκίνου.
Το μέσο επίπεδο ΤΗΜ στο πόσιμο νερό των ευρωπαϊκών χωρών είναι 11,7 μg/L, αρκετά κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (100 μg/L).
Ωστόσο, το μέγιστο επίπεδο ξεπερνάει το ευρωπαϊκό σε εννέα χώρες (μεταξύ των οποίων και η Κύπρος).
Τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης αποδιδόμενου στο πόσιμο νερό, έχουν η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την έρευνα.
Αυτό φαίνεται πως οφείλεται στη συχνότερη εμφάνιση της πάθησης σε αυτές τις χώρες, καθώς και στον μεγάλο πληθυσμό τους.
Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου με πιθανή αιτία τα ΤΗΜ στο πόσιμο νερό έχουν η Κύπρος (23%), η Μάλτα (17%), η Ιρλανδία (17%), η Ισπανία (11%) και η Ελλάδα (10%).
Αντίθετα, μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά είναι τα ποσοστά σε Δανία, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.
Στην Κύπρο το μέσο επίπεδο των ΤΗΜ εκτιμήθηκε σε 66,2 μg/L και σε αυτές τις ουσίες αποδίδονται 38 περιπτώσεις καρκίνου ή το 23% του συνόλου.
Στην Ιρλανδία τα ετήσια επίπεδα ΤΗΜ στο πόσιμο νερό είναι 47,3 μg/L και αποδίδονται σε αυτά 115 περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή το 17% του συνόλου.
Στην Ισπανία τα ΤΗΜ είναι 28,8 μg/L και εκτιμάται ότι ευθύνονται για 1.482 περιπτώσεις καρκίνου ή το 11% των συνολικών.
«Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα των Τριαλογομεθανίων στο πόσιμο νερό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Όμως τα σημερινά επίπεδα σε μερικές χώρες θα μπορούσαν ακόμη να οδηγήσουν σε σημαντικό βαθμό σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, πράγμα που θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί με καλύτερη διαχείριση και απολύμανση του νερού, καθώς και άλλα μέτρα», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ινστιτούτου ISGlobal, Μανώλης Κογεβίνας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν οι 13 χώρες με τα μεγαλύτερα μέσα ετήσια επίπεδα ΤΗΜ τα μειώσουν στο μέσο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε 2.868 περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή το 44% του συνόλου θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον.