Υγεία & Ομορφιά
διατροφή και άνοια
ΔιατροφήΥγεία

Η Σχέση της Διατροφής με την Άνοια

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που φαίνεται ότι μπορούν να αποτρέψουν την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Σίγουρα η διατροφή παίζει ρόλο στη συνολική μας υγεία και στο μυαλό μας.

Ποιες είναι όμως συγκεκριμένα οι τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να την αναστρέψει, αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα τη διατροφή μας, για να μειώσουμε τις πιθανότητες για άνοια.

Άνοια και μεσογειακή διατροφή

Γενικά η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί και με μεγαλύτερη μείωση στον όγκο του εγκεφάλου.Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι γνωστά σε όλους μας.

Όμως φαίνεται ότι η διατροφή αυτή επιδρά θετικά και στον εγκέφαλό μας.

Μια μεγάλη αλλαγή λοιπόν που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας, είναι να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας, τα φυλλώδη λαχανικά.

Αυτά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να προλάβουν τις περιπτώσεις άνοιας.

Πιο συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί από ειδικούς ότι όσοι τρώνε καθημερινά μία ή δύο μερίδες σαλάτας με φυλλώδη λαχανικά, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να διατηρήσουν μέχρι και 11 χρόνια πιο νέο τον εγκέφαλό τους και να εμποδίσουν την εμφάνιση της άνοιας.

Γενικά η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί και με μεγαλύτερη μείωση στον όγκο του εγκεφάλου.

Επίσης όσα περισσότερα φρούτα τρώτε, τόσο καλύτερο είναι συνήθως το φαγητό για τον εγκέφαλό σας.

Σε μια μελέτη παρατήρησης του 2021, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 77.000 ανθρώπους για περίπου 20 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν δίαιτες πλούσιες σε φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τη σοκολάτα και το κρασί, ήταν λιγότερο πιθανό από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα φλαβονοειδή να αναφέρουν σημάδια γνωστικής γήρανσης.

Τα μούρα, που είναι καλές πηγές φυτικών ινών κι αντιοξειδωτικών, έχουν γνωστικά οφέλη.

Σίγουρα δεν υπάρχουν θαυματουργές τροφές, αλλά, φυσικά, είναι πολύ καλό να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επίσης πολλοί τύποι θαλασσινών, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, είναι καλές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και μειωμένο κίνδυνο άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι ξηροί καρποί βοηθάνε στην πρόληψη της άνοιας κι ειδικά τα καρύδια.

Όπως και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τα όσπρια, όπως οι φακές, φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσάι Ιβίσκου – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Σχέση Διατροφής και Ημικρανίας

a.alefragkis

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές

yoadmin

Άσθμα – Μία Χρόνια Παιδική Ασθένεια

Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με τα κατάλληλα Συμπληρώματα Διατροφής

Stelios Resitis

Ο Ρόλος του Διαιτολόγου σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

yoadmin

Οι Εχθροί του Πεπτικού μας

Μαλλιά – Τι Προδίδουν για την Υγεία σας

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Editor6 pharma

Φθινόπωρο και Παθήσεις του Δέρματος

Editor6 pharma

Τα Θρεπτικά Συστατικά του Χειμώνα

Evi Makavelou

Τα Φρούτα με τη Λιγότερη Ζάχαρη

Evi Makavelou