Υγεία & Ομορφιά
διατροφή και άνοια
ΔιατροφήΥγεία

Η Σχέση της Διατροφής με την Άνοια

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που φαίνεται ότι μπορούν να αποτρέψουν την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Σίγουρα η διατροφή παίζει ρόλο στη συνολική μας υγεία και στο μυαλό μας.

Ποιες είναι όμως συγκεκριμένα οι τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να την αναστρέψει, αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα τη διατροφή μας, για να μειώσουμε τις πιθανότητες για άνοια.

Άνοια και μεσογειακή διατροφή

Γενικά η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί και με μεγαλύτερη μείωση στον όγκο του εγκεφάλου.Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι γνωστά σε όλους μας.

Όμως φαίνεται ότι η διατροφή αυτή επιδρά θετικά και στον εγκέφαλό μας.

Μια μεγάλη αλλαγή λοιπόν που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας, είναι να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας, τα φυλλώδη λαχανικά.

Αυτά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να προλάβουν τις περιπτώσεις άνοιας.

Πιο συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί από ειδικούς ότι όσοι τρώνε καθημερινά μία ή δύο μερίδες σαλάτας με φυλλώδη λαχανικά, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να διατηρήσουν μέχρι και 11 χρόνια πιο νέο τον εγκέφαλό τους και να εμποδίσουν την εμφάνιση της άνοιας.

Γενικά η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί και με μεγαλύτερη μείωση στον όγκο του εγκεφάλου.

Επίσης όσα περισσότερα φρούτα τρώτε, τόσο καλύτερο είναι συνήθως το φαγητό για τον εγκέφαλό σας.

Σε μια μελέτη παρατήρησης του 2021, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 77.000 ανθρώπους για περίπου 20 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν δίαιτες πλούσιες σε φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τη σοκολάτα και το κρασί, ήταν λιγότερο πιθανό από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα φλαβονοειδή να αναφέρουν σημάδια γνωστικής γήρανσης.

Τα μούρα, που είναι καλές πηγές φυτικών ινών κι αντιοξειδωτικών, έχουν γνωστικά οφέλη.

Σίγουρα δεν υπάρχουν θαυματουργές τροφές, αλλά, φυσικά, είναι πολύ καλό να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επίσης πολλοί τύποι θαλασσινών, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, είναι καλές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και μειωμένο κίνδυνο άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι ξηροί καρποί βοηθάνε στην πρόληψη της άνοιας κι ειδικά τα καρύδια.

Όπως και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τα όσπρια, όπως οι φακές, φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πεπτικές Διαταραχές και Γιορτινές Παγίδες

Πώς θα Απαλλαγείτε από τη Φαγούρα;

Evi Makavelou

Τα Συν και τα Πλην της Κατανάλωσης Καφέ

a.alefragkis

Ριζοπάθεια – Η Πάθηση της Σπονδυλικής Στήλης, Αιτίες και Θεραπεία

Editor6 pharma

Η Διατροφική Αξία της Βρώμης

a.alefragkis

Το Πρωινό Σεξ και τα Οφέλη του

Evi Makavelou

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συμπτώματα και Κατάλληλη Διατροφή

Editor6 pharma

Οι Πιθανοί Λόγοι που Προκαλούν Απώλεια Όρεξης

Editor6 pharma

Ελαιόλαδο – Πόσο Υγιεινό Είναι;

Evi Makavelou

Κακές Συνήθειες που Επιβαρύνουν το Στομάχι σας

a.alefragkis

Προβλήματα Υγείας που Μαρτυρά η Κατάσταση των Χειλιών σας

Αλλαγές στην Εμφάνιση – Τι Κρύβουν

Evi Makavelou