Από την ηλικία των 40 και μέχρι τα 60, τα σεξουαλικά προβλήματα των αντρών είναι αρκετά συνηθισμένα, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην παρουσία ορισμένων σημαντικών ασθενειών που εμφανίζονται συχνότερα σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και στις δυσκολίες που περνάει κανείς σε ψυχολογικό επίπεδο και είναι χαρακτηριστικές σε αυτήν τη φάση της ζωής των ανθρώπων.
Ανάμεσα σε αυτές μπορεί να είναι μία κρίση στον γάμο, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η επανεκτίμηση της πορείας ζωής, η συνταξιοδότηση.
Το συχνότερο πρόβλημα των αντρών στη μέση ηλικία είναι η διαταραχή της στύσης.
Η διαταραχή στύσης είναι η επίμονη ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση τη σεξουαλικής επαφής.
Μια τέτοια διαταραχή μπορεί να οφείλεται είτε σε οργανικούς παράγοντες είτε σε ψυχολογικά αίτια ή σε έναν συνδυασμό και των δύο.
Πάντως υπάρχουν λύσεις και για τις τρεις περιπτώσεις.
Στη μέση ηλικία είναι συχνότερη η παρουσία ασθενειών που μπορεί να σχετίζονται με μια δυσκολία στη στύση, όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλά καρδιολογικά προβλήματα.
Ένα πρόβλημα στη στύση μπορεί να είναι βασικό σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας και η αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή απαλλαγμένη από προβλήματα, αλλά και σε μια έγκαιρη παρέμβαση σε ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα των αντρών μέσης ηλικίας και σχετίζεται κυρίως με ψυχογενείς παράγοντες.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να παρουσιαστεί στην αρχή της σεξουαλικής ζωής ενός άντρα, ενώ στην πορεία της ζωής του μπορεί να ξεπεραστεί.
Από την άλλη, κάποιες φορές ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος μπορούν να εντείνουν αυτό το πρόβλημα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η ζωή και η σχέση του ζευγαριού.
Ένα πρόβλημα σχετικά με την πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να συνυπάρχει με ένα πρόβλημα στύσης και είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με το καθένα από αυτά, ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση.
Στη συνέχεια υπάρχει και το πρόβλημα ανεσταλμένης εκσπερμάτισης.
Οι άντρες που το αντιμετωπίζουν δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εκσπερματίσουν, ενώ συχνά η δυσκολία μπορεί να εστιάζει στην εκσπερμάτιση μέσα στον γυναικείο κόλπο.
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόλαυση και των δύο συντρόφων.
Σε τέτοιες περιπτώσεις η γυναίκα συνήθως θεωρεί υπαίτιο τον εαυτό της γι’ αυτό, πιστεύοντας ότι δε διεγείρει αρκετά τον σύντροφό της.
Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικούς παράγοντες, ενώ μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάποια φαρμακευτική αγωγή ή με χρήση ουσιών, όμως είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Συχνά, άντρες που αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί είτε να αδυνατούν να έχουν σεξουαλικές επαφές, είτε να τις αποφεύγουν στη σκέψη μιας πιθανής αποτυχίας.
Επίσης συχνά υπάρχει σημαντική μείωση των σεξουαλικών επαφών, παρόλο που υπάρχει σεξουαλική επιθυμία.
Ένα σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.