Ακόμα κι αν δε γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η τοξοπλάσμωση, ίσως να έχετε ακούσει πως πρόκειται για μια λοίμωξη επικίνδυνη για την υγεία μιας εγκύου και του εμβρύου που προκαλείται από τα περιττώματα της γάτας.
Η τοξοπλάσμωση προέρχεται από ένα πρωτόζωο παράσιτο από το οποίο μπορεί να έχει μολυνθεί μια γάτα, με αποτέλεσμα η έγκυος να μολυνθεί τελικά από την άμμο υγιεινής για γάτες που μπορεί να περιέχει περιττώματα αυτής της γάτας.
Όμως η τοξοπλάσμωση μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μαγειρεμένο κρέας ζώων που έχουν μολυνθεί από αυτό το παράσιτο ή από άψητα τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο κρέας.
Πάντως, όταν μολύνεται κανείς μια φορά από τοξόπλασμα, συνήθως δεν κινδυνεύει να ξαναμολυνθεί στο μέλλον.
Συμπτώματα
Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν έχει μολυνθεί από τοξόπλασμα, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Αν πάντως εμφανιστούν, μοιάζουν με αυτά της γρίπης, περιλαμβάνοντας τον πυρετό, τους μυϊκούς πόνους, το αίσθημα κόπωσης και τους πρησμένους λεμφαδένες.
Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν κάποιος έχει τοξοπλάσμωση, αλλά και αν έχει μολυνθεί στο παρελθόν.
Όσον αφορά τις έγκυες, με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 6-9 μήνες πριν από τη σύλληψη, έχουν αναπτύξει ανοσία στην τοξοπλάσμωση και δεν τη μεταδίδουν στο έμβρυο.
Αν όμως μια γυναίκα έχει τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μεταδοθεί από τον πλακούντα στο έμβρυο.
Αν η μόλυνση έχει συμβεί στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθεί στο έμβρυο.
Πάντως, αν τελικά το έμβρυο μολυνθεί στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι αν μολυνθεί στους τελευταίους μήνες.
Τα περισσότερα μωρά που μολύνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι της τοξοπλάσμωσης όταν γεννιούνται, αλλά μπορεί να αναπτύξουν μια μαθησιακή, οπτική ή ακουστική αναπηρία αργότερα στη ζωή τους.
Αν έχετε τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε αν το έμβρυο έχει μολυνθεί, καθώς υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που το μαρτυρούν.
Έχετε υπόψη ότι το υγρό γύρω από το έμβρυο ή το αίμα του μπορούν να ελεγχθούν για μόλυνση.
Επίσης, το αίμα του μωρού μπορεί να ελεγχθεί μετά τον τοκετό.
Η τοξοπλάσμωση μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την κατάλληλη αντιβίωση.
Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρόληψης της μόλυνσης του εμβρύου.
Αν το έμβρυο έχει ήδη μολυνθεί, η θεραπεία θα κάνει την ασθένεια λιγότερο σοβαρή.
Το μωρό μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πρόληψη
Υπάρχουν τρόποι για να προφυλαχθεί κανείς από την τοξοπλάσμωση.
Το μαγείρεμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες και το καλό ψήσιμο του κρέατος είναι σημαντικοί παράγοντες.
Πριν την κατανάλωση, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά και να ξεφλουδίζονται.
Ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών κοπής στην κουζίνα με ζεστό νερό και σαπούνι όταν έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα είναι απαραίτητος.
Κατά τη διάρκεια κάθε επαφής με χώμα ή άμμο συνιστάται η χρήση γαντιών κηπουρικής γιατί μπορεί να περιέχουν περιττώματα γάτας.
Όποιος έχει κατοικίδια γάτα θα πρέπει να καθαρίζει την άμμο υγιεινής με γάντια και να πλένει σχολαστικά τα χέρια του μετά το καθάρισμα.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, καλό είναι να κάνει κάποιος άλλος αυτήν τη δουλειά.
Η γάτα καλό είναι να παραμένει μέσα στο σπίτι και μην πλησιάζει άλλες γάτες που κυκλοφορούν έξω, όπως και να μην τρέφεται με ωμά κρέατα.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγει η έγκυος να υιοθετήσει αδέσποτη γάτα.