Υγεία & Ομορφιά
Διατροφή

Τροφές που Εμποδίζουν τις Ελεύθερες Ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από το σώμα μας μέσω μεταβολικών διεργασιών για να μας προστατεύσουν από ιούς και βακτήρια.

Ωστόσο, το σώμα μας μερικές φορές παράγει πάρα πολλά μόρια οξυγόνου με ασύζευκτα ηλεκτρόνια.

Εδώ οι ελεύθερες ρίζες γίνονται επικίνδυνες, αντιδρώντας ελεύθερα με άλλα μόρια λόγω του επιπλέον ηλεκτρονίου που ονομάζεται «οξείδωση».

Για να προστατευθούμε από αυτή τη διαδικασία, χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικά που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση αυτών των μη συζευγμένων ηλεκτρονίων.

Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν και τη διαδικασία της γήρανσης, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε τροφές που σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα καροτενοειδή τρόφιμα περιλαμβάνουν τις ντομάτες, τα καρότα, το καρπούζι κι άλλα.Φυτικό οξύ

Το φυτικό οξύ βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως κι όσπρια.

Υπάρχει στο σιτάρι, στη βρώμη, στο ρύζι, στα μαύρα φασόλια και σε πολλά άλλα.

Είναι ένα εξαιρετικό, φυσικό αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου!

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι εκείνα τα τρόφιμα που έχουν φυσική χρωστική συνηθως σε πορτοκαλί, κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.

Τα χρώματα που παράγουν τα καροτενοειδή είναι επίσημα γνωστά ως λυκοπένιο (κόκκινο), λουτεΐνη (κίτρινο) και ζεαξανθίνη (πορτοκαλί).

Στα καροτενοειδή τρόφιμα περιλαμβάνονται οι ντομάτες, τα καρότα, το καρπούζι κι άλλα.

Τα καροτενοειδή είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι μια κίτρινη χρωστική ουσία και βρίσκεται σε τροφές, όπως είναι ο κουρκουμάς.

Δεν έχει μόνο αντιοξειδωτική δράση, αλλά είναι γνωστή και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.

Προστατεύοντας από την οξειδωτική βλάβη στις μεμβράνες, μπορούμε επίσης να βρούμε την κουρκουμίνη ως έναν εξαιρετικό τρόπο για την καταπολέμηση των καρκινογόνων παραγόντων.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι δημοφιλή αντιοξειδωτικά.

Με βάση τα χρώματά τους οι ανθοκυανίνες (μωβ/ροζ), η ρεσβερατρόλη (μπλε) και η κερσετίνη (κόκκινο), καθένα από αυτά έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτά μπορούν να βρεθούν στα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τις φράουλες και σε πολλά άλλα.

Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο είναι αντιοξειδωτικά, αλλά ότι έχουν επίσης αντιμικροβιακές, αντιαλλεργικές κι αντιικές ιδιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Βελτιώσετε τη Σχέση με το Φαγητό;

Evi Makavelou

Οι Υδατάνθρακες που Πρέπει να Καταναλώνετε

Evi Makavelou

Η Σοκολάτα και η Κολπική Μαρμαρυγή

yoadmin

Σούπα – Το Κατεξοχήν Χειμωνιάτικο Φαγητό

Evi Makavelou

Υπερβολική Λήψη Βιταμίνης D – Οι Παρενέργειες

a.alefragkis

Ποια Είναι τα πιο Υγιεινά Λάδια;

Evi Makavelou

Λαχανικά με Χαμηλούς Υδατάνθρακες

Evi Makavelou

Τι να Τρώτε Όταν Κάνει Κρύο;

Evi Makavelou

Τα Τρόφιμα που Βλάπτουν την Καρδιά

Evi Makavelou

Ζήστε Περισσότερο Χάρη στα Ωμέγα-3

Eleni Giannopoulou

Καλές Πηγές Φυτικών Ινών

Evi Makavelou

Συμβουλές για Ισορροπημένη Διατροφή

Evi Makavelou