Το βράχνιασμα της φωνής είναι μια φωνητική διαταραχή που συνοδεύεται από αλλαγή στην ποιότητα της φωνής.
Η φωνή γίνεται πιο βαθιά, άγρια και με αδυναμία χρήσης όλου του εύρους συχνοτήτων που παράγονται φυσιολογικά από τις φωνητικές χορδές, ενώ αλλάζει και η έντασή της.
Η βραχνάδα είναι αποτέλεσμα ερεθισμού ή βλάβης των φωνητικών χορδών.
Όσο πιο σοβαρή είναι αυτή η βλάβη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αλλοίωση της φωνής.
Όταν το βράχνιασμα επιμένει και γίνεται πιο έντονο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία ή ακόμα και σε αδυναμία παραγωγής φωνής (δυσφωνία-αφωνία).
Οι Φωνητικές Χορδές
Οι φωνητικές μας χορδές είναι αρκετά μαλακές ώστε να μπορούν να δονούνται, αλλά ταυτόχρονα είναι και τόσο ανθεκτικές ώστε να αντέχουν σε εκατοντάδες δονήσεις ανά δευτερόλεπτο.
Πρόκειται για δύο μυϊκές ταινίες που βρίσκονται σχεδόν ενωμένες.
Κατά τη διάρκεια της αναπνοής με τη δύναμη του αέρα που περνά, αυτές διαχωρίζονται σε σχήμα «V».
Κατά την παραγωγή φωνής, οι φωνητικές χορδές πάλλονται με ειδικές εντολές που λαμβάνονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η φυσιολογική λίπανση των φωνητικών χορδών γίνεται με την παραγωγή σιέλου.
Η λειτουργία των φωνητικών χορδών ενδέχεται να επηρεαστεί τόσο από διαταραχή της φυσιολογικής παραγωγής σιέλου, όσο και από κάποιον τραυματισμό του λάρυγγα.
Αυτός μπορεί να προέλθει από ατύχημα, από χειρουργική επέμβαση ή από κάποια ασθένεια.
Αίτια που Προκαλούν Βραχνάδα και Απώλεια Φωνής
Λαρυγγίτιδα
Η λαρυγγίτιδα είναι η πιο συχνή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα.
Στο σημείο των φωνητικών χορδών παρουσιάζεται φλεγμονή με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική παραγωγή φωνής.
Συχνά συνοδεύεται από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί να είναι ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας.
Τότε πρόκειται για οξεία λαρυγγίτιδα και παράλληλα με τη βραχνάδα εμφανίζεται πονόλαιμος, βήχας και πυρετός.
Αλλεργική Λαρυγγίτιδα
Παρουσιάζεται σε άτομα αλλεργικά σε στοιχεία της ατμόσφαιρας και η ποιότητα της φωνής τους μεταβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στα αλλεργιογόνα.
Το βράχνιασμα αλλεργικής αιτιολογίας υποχωρεί συνήθως μετά τη χορήγηση ενός δισκίου κορτιζόνης, πράγμα που επιβεβαιώνει και την κλινική διάγνωση της αλλεργικής λαρυγγίτιδας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν διακοπεί η έκθεση του ασθενούς στο αλλεργιογόνο υποχωρούν και τα συμπτώματα.
Χρόνια Λαρυγγίτιδα
Όταν το βράχνιασμα διαρκεί πάνω από 7 ημέρες και δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή, τότε πρόκειται για χρόνια λαρυγγίτιδα.
Σ’ αυτή την περίπτωση το άτομο μπορεί να πάσχει από κάποια χρόνια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού η οποία προκαλεί μόνιμη αλλοίωση της φωνής.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι καπνιστές, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καταναλωτές οινοπνεύματος.
Καλοήθεις Βλάβες Φωνητικών Χορδών
Μετά από υπερβολική χρήση της φωνής μπορεί να εμφανιστούν οζίδια στις φωνητικές χορδές.
Αυτά είναι και η αιτία μόνιμου βραχνιάσματος στα παιδιά σχολικής ηλικίας στα οποία η αλλοίωση της φωνής υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή τους.
Στους ενήλικες η λογοθεραπεία και η αποφυγή καταπόνησης της φωνής, συνήθως εξαφανίζει τα οζίδια.
Πολύποδες των φωνητικών χορδών μπορεί να εμφανιστούν μετά από κατάχρηση της φωνής, ταυτόχρονα με την παρουσία κάποιας λοίμωξης ή μετά από πολύ έντονο βήχα.
Αν ο πολύποδας διαγνωστεί εγκαίρως είναι θεραπεύσιμος με ξεκούραση των φωνητικών χορδών.
Τραυματισμός Φωνητικών Χορδών
Μετά από έντονο τραγούδι, κλάμα, ουρλιαχτό ή επίμονο βήχα, μπορεί να προκληθεί ρήξη αγγείου στον υποβλεννογόνιο χιτώνα των φωνητικών χορδών και να δημιουργηθεί αιμάτωμα.
Από τη συσσώρευση αίματος, προκαλείται οίδημα, το σχήμα της φωνητικής χορδής παραμορφώνεται και μειώνεται η παλμική της κίνηση, με αποτέλεσμα να προκαλείται βράχνιασμα της φωνής.
Τραυματισμός των φωνητικών χορδών μπορεί να προκληθεί και από χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και από ακτινοθεραπεία του λάρυγγα.
Βράχνιασμα από Συστηματικές Παθήσεις
Παθήσεις του θυροειδούς όπως υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν βράχνιασμα.
Άλλες συστηματικές παθήσεις που προκαλούν βράχνιασμα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Parkinson.
Καρκίνος του Λάρυγγα
Ο καρκίνος του λάρυγγα στα πολύ αρχικά του στάδια προκαλεί αλλοίωση της φωνής που εξελίσσεται σε ήπιο βράχνιασμα και σταδιακά καταλήγει σε σοβαρό βράχνιασμα ή αφωνία σε διάστημα 10-30 ημερών.
Βράχνιασμα λόγω Γήρατος
Στα ηλικιωμένα άτομα παρατηρείται ατροφία των φωνητικών χορδών που συνοδεύεται από αλλαγή στη χροιά της φωνής και βράχνιασμα ποικίλου βαθμού.
Χρόνιο Άσθμα
Χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών σε εισπνεόμενη μορφή από ασθματικούς ασθενείς διαταράσσει τη φυσιολογική λίπανση των φωνητικών χορδών με αποτέλεσμα το βράχνιασμα της φωνής.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι τραυματίζει το λαρυγγοφαρυγγικό επιθήλιο και τις φωνητικές χορδές, ειδικά με σύγχρονη παρουσία καπνού και αλκοόλ.
Συμβουλές
• Η άμεση διακοπή του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ θα μειώσει τον ερεθισμό του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.
• Ο ξηρός αέρας στην ατμόσφαιρα και οι μεγάλες και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών.
• Αποφύγετε την υπερβολική χρήση της φωνής.
• Η σωστή στάση του σώματος θα βελτιώσει την αναπνοή και θα εξασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία των φωνητικών χορδών.
• Αν η δυσφωνία οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και χρήση αντιόξινων σκευασμάτων, θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.
Αν τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, από δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα αν οι εκκρίσεις του αναπνευστικού είναι πυώδεις ή εμφανίζονται χρωματισμένες, μια επίσκεψη στον ιατρό είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να χρήζει χορήγηση αντιβιοτικού σκευάσματος.
Χρόνιοι καπνιστές και αλλεργικοί θα πρέπει επίσης να παραπέμπονται στον ιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις ευαισθησίας.
Τέλος, σε περίπτωση που η απλή βραχνάδα επιμένει πάνω από 7 ημέρες θα πρέπει να συστήνεται άμεσα έλεγχος από ειδικό ιατρό.
Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr