Υγεία & Ομορφιά
ΥγείαΥπέρταση

Υπέρταση και Διατροφή – Συμβουλές Υγείας

Είναι δεδομένο ότι σε όλους τους υπερτασικούς συνιστώνται διατροφικά μέτρα:

Είτε σαν μονοθεραπεία σε ασθενείς όπου η συστολική τους πίεση είναι από 140-179 mmHg και η διαστολική μεταξύ 90-109 mmHg, με μέχρι 2 το πολύ παράγοντες κινδύνου (ηλικία> 50 ετών, κάπνισμα, διαβήτης, δισλιπιδαιμία, αλκοολισμός…).

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα διατροφικά μέτρα επιτρέπουν την αναβολή της φαρμακευτικής αγωγής για 1-6 μήνες, εάν υπάρχει καλή ρύθμιση με τη διατροφή.

Είτε σε συνδυασμό με παράλληλη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς όπου η συστολική τους πίεση είναι ανώτερη ή ίση με 180 mmHg και η διαστολική ανώτερη ή ίση με 110 mmHg και όπου οι παράγοντες κινδύνου είναι πάνω από δύο ή συνοδεύονται με νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, καρδιαγγειακή ή αγγειοεγκεφαλική πάθηση.

Υπέρταση και ΔιατροφήΗ αποτελεσματικότητα της διατροφής θα πρέπει να συνοδεύεται με μία φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 30-60 λεπτά και φυσικά τη διακοπή του καπνίσματος.

Υπέρταση και Μείωση Κατανάλωσης Αλατιού

Η μέση κατανάλωση νατρίου την ημέρα σε μορφή χλωριούχου νατρίου πρέπει να είναι στα 8,5 γρ ημερησίως, εκ των οποίων μόνο το 10-20% σε προστιθέμενη ορατή ποσότητα, γιατί το υπόλοιπο είναι σε κρυμμένη μορφή στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Μόνο το 30% των υπερτασικών δείχνουν να είναι ευαίσθητοι στο αλάτι και εμφανίζουν ένα συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της αρτηριακής τους πίεσης.

Εν τούτοις συνιστάται σε όλους τους υπερτασικούς η μείωση της κατανάλωσης αλατιού σε 5γρ ημερησίως, γεγονός που τους αναγκάζει να τηρούν μια διατροφή ακολουθώντας απλές οδηγίες.

Διατροφή Πλούσια σε Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Κάλιο

Μια διατροφή ελλειμματική σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο παίζει ρόλο εξ ίσου σημαντικό με το αλάτι στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η σχέση νατρίου/καλίου που συνήθως είναι μεγάλη στην καθημερινή μας διατροφή πρέπει να μειωθεί.

  • Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο όπως τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα, βερίκοκα), ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια)
  • Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά όχι τόσο πλούσια σε κάλιο αλλά φτωχά σε νάτριο καθώς και γαλακτοκομικά πλούσια σε ασβέστιο.

Υπέρταση και Σωματικό Βάρος

Όταν υπάρχει υπέρβαση βάρους, μία μείωσή του ώστε να μειώσουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25Kgr/m2 ή μια μείωση κατά 10% του αρχικού βάρους επιτρέπει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αποφύγετε τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με απλούς κανόνες διατροφής:

  • Μην τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα.
  • Μειώστε τα λιπαρά τρόφιμα (τυριά, αλλαντικά, παχιά κρέατα, τηγανιτά), προτιμώντας άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά πτωχά σε λιπαρά.
  • Προτιμήστε το μαγείρεμα στη σχάρα, στο φούρνο ή στη κατσαρόλα και
  • Αποφύγετε τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.

Μειώστε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Το αλκοόλ έχει μια αγγειοσυσταλτική δράση, ενώ παράλληλα αυξάνει το βάρος. Πρέπει να περιοριστεί σε 1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα

Η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις (6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) αυξάνει και την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Μην υπερβαίνεται λοιπόν τα 2 φλιτζάνια την ημέρα. Το ίδιο πρέπει να περιοριστούν και τα αναψυκτικά με καφεΐνη (κόκα-κόλα, σόδα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσμηνόρροια: Έφτασε η στιγμή που δεν θα πονάς πια

Antoniou Aphrodite

Μειώστε τους Κιρσούς Με Αυτούς τους Απλούς Τρόπους

Editor6 pharma

Ρήξη Τυμπάνου – Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Editor6 pharma

Τα Θαυματουργά Αιθέρια Έλαια του Χειμώνα

Απλά Κόλπα Προστασίας από τον Ήλιο

Evi Makavelou

Η Σχέση Κορτιζόλης και Αύξησης Βάρους

Evi Makavelou

Βιταμίνη D: Κατά πόσα χρόνια επιβραδύνει τη γήρανση;

Akis Karamanos

Βότανα και Ζεστά Αφεψήματα για τα Κρυολογήματα

Eleni Giannopoulou

Παρενέργειες από την Κατανάλωση Μπύρας

Evi Makavelou

Καυτερά Φαγητά – Γιατί να τα Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Κοκκίνισμα Ματιών – Ποιες Αιτίες Μπορούν να Κρύβονται Πίσω από το Σύμπτωμα

Αναιμία – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou