Υγεία & Ομορφιά
ΥγείαΥπέρταση

Υπέρταση και Διατροφή – Συμβουλές Υγείας

Είναι δεδομένο ότι σε όλους τους υπερτασικούς συνιστώνται διατροφικά μέτρα:

Είτε σαν μονοθεραπεία σε ασθενείς όπου η συστολική τους πίεση είναι από 140-179 mmHg και η διαστολική μεταξύ 90-109 mmHg, με μέχρι 2 το πολύ παράγοντες κινδύνου (ηλικία> 50 ετών, κάπνισμα, διαβήτης, δισλιπιδαιμία, αλκοολισμός…).

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα διατροφικά μέτρα επιτρέπουν την αναβολή της φαρμακευτικής αγωγής για 1-6 μήνες, εάν υπάρχει καλή ρύθμιση με τη διατροφή.

Είτε σε συνδυασμό με παράλληλη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς όπου η συστολική τους πίεση είναι ανώτερη ή ίση με 180 mmHg και η διαστολική ανώτερη ή ίση με 110 mmHg και όπου οι παράγοντες κινδύνου είναι πάνω από δύο ή συνοδεύονται με νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, καρδιαγγειακή ή αγγειοεγκεφαλική πάθηση.

Υπέρταση και ΔιατροφήΗ αποτελεσματικότητα της διατροφής θα πρέπει να συνοδεύεται με μία φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 30-60 λεπτά και φυσικά τη διακοπή του καπνίσματος.

Υπέρταση και Μείωση Κατανάλωσης Αλατιού

Η μέση κατανάλωση νατρίου την ημέρα σε μορφή χλωριούχου νατρίου πρέπει να είναι στα 8,5 γρ ημερησίως, εκ των οποίων μόνο το 10-20% σε προστιθέμενη ορατή ποσότητα, γιατί το υπόλοιπο είναι σε κρυμμένη μορφή στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Μόνο το 30% των υπερτασικών δείχνουν να είναι ευαίσθητοι στο αλάτι και εμφανίζουν ένα συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της αρτηριακής τους πίεσης.

Εν τούτοις συνιστάται σε όλους τους υπερτασικούς η μείωση της κατανάλωσης αλατιού σε 5γρ ημερησίως, γεγονός που τους αναγκάζει να τηρούν μια διατροφή ακολουθώντας απλές οδηγίες.

Διατροφή Πλούσια σε Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Κάλιο

Μια διατροφή ελλειμματική σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο παίζει ρόλο εξ ίσου σημαντικό με το αλάτι στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η σχέση νατρίου/καλίου που συνήθως είναι μεγάλη στην καθημερινή μας διατροφή πρέπει να μειωθεί.

  • Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο όπως τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα, βερίκοκα), ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια)
  • Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά όχι τόσο πλούσια σε κάλιο αλλά φτωχά σε νάτριο καθώς και γαλακτοκομικά πλούσια σε ασβέστιο.

Υπέρταση και Σωματικό Βάρος

Όταν υπάρχει υπέρβαση βάρους, μία μείωσή του ώστε να μειώσουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25Kgr/m2 ή μια μείωση κατά 10% του αρχικού βάρους επιτρέπει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αποφύγετε τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με απλούς κανόνες διατροφής:

  • Μην τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα.
  • Μειώστε τα λιπαρά τρόφιμα (τυριά, αλλαντικά, παχιά κρέατα, τηγανιτά), προτιμώντας άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά πτωχά σε λιπαρά.
  • Προτιμήστε το μαγείρεμα στη σχάρα, στο φούρνο ή στη κατσαρόλα και
  • Αποφύγετε τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.

Μειώστε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Το αλκοόλ έχει μια αγγειοσυσταλτική δράση, ενώ παράλληλα αυξάνει το βάρος. Πρέπει να περιοριστεί σε 1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα

Η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις (6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) αυξάνει και την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Μην υπερβαίνεται λοιπόν τα 2 φλιτζάνια την ημέρα. Το ίδιο πρέπει να περιοριστούν και τα αναψυκτικά με καφεΐνη (κόκα-κόλα, σόδα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πνευμονιόκοκκος – Οι Ασθένειες και τα Συμπτώματα που Προκαλεί

Όλα Όσα μπορεί να Κρύβει ο Πόνος στο Αυτί

Editor6 pharma

Προκαλεί το Παγωτό Υψηλή Χοληστερόλη;

Evi Makavelou

Τι Συμβαίνει Όταν Παραλείπετε Γεύματα;

Evi Makavelou

Αιματοκρίτης, Φυσιολογικές Τιμές και Συμπτώματα μιας Χαμηλής Τιμής

Editor6 pharma

Διαφορά Τροφικής Αλλεργίας και Δυσανεξίας

Evi Makavelou

Η Σπαστική Κολίτιδα και τα Συμπτώματά της

Μαλλιά και Φθινοπωρινή Τριχόπτωση

Μύθοι Γύρω από την Υγεία που Καταρρίπτονται

Editor6 pharma

Ενδείξεις που σας Βοηθούν να Καταλάβετε ότι ο Θυρεοειδής σας Έχει Πρόβλημα

Editor6 pharma

Βήχας και Πονοκέφαλος – Αιτίες και Συμπτώματα

Editor6 pharma

Αλκοόλ – Ο Ρόλος του Ήπατος και Άλλες Αρνητικές Συνέπειες

Evi Makavelou